Lev enkelt - bli lykkelig!

Lykken er ikke mer penger og større hus, men et enklere liv. Danske Gitte Jørgensen har brakt «simple living» til Skandinavia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trodde du lykken var plenty av sedler, mengder av design-gjenstander og et hus naboen bare kan drømme om? Danske Gitte Jørgensen har skrevet en bok sammen med fire andre jenterom evnen til å bli lykkelig ved å leve svært så enkelt

.

Vi skal snakke om Simple Living. Men du vil kanskje vite hva dette er før du går videre?

Gitte Jørgensen (Foto: rishi@happyliving.dk)Gitte Jørgensen (Foto: rishi@happyliving.dk)

Gitte forklarer:

- Bakgrunnen er en følelse. En følelse av overflod, stress og mas, det utrivelige. Vi har nådd et visst nivå her i skandinavia, hvor en stor gruppe mennesker har blitt tilfredse. Til en viss grad. Ting ser godt ut, men føles ikke like godt.

- Og nettopp da oppstår Simple Living. De ytre og indre faktorer presser oss til å søke etter en ny måte å leve på. De ytre måter som presser, er kort fortalt informasjonsteknologien; det nye og fleksible arbeidslivet, og velstandspresset.

For innvendig kommer også et press, som handler om at flere og flere føler en tomhet i rotteracet. Menneskene mangler tid til det elementære i livet, som kjærlighet, nærvær og nærhet.

Selv om kalenderen er full, føles livet tomt.

Ville verden vært et bedre sted dersom alle ble tilhengere av Simple
Living?

- JA! Vi sier at enkeltheten begynner når du finner det som betyr noe for deg. Først da kan du innrette livet ditt «innnefra og ut».

- Hvis alle mennesker levde det livet som betød noe for dem, ville sikkert verden være et snillere og bedre sted å være, mener Gitte.

Men, når og hvor oppstod denne livsretningen?

(Foto: rishi@happyliving.dk)(Foto: rishi@happyliving.dk)

- I begynnelsen av 1990-årene i USA, hvor forskjellige forfattere begynte å skrive om emnet. I Danmark kom den i kraft av vår bokutgivelse, i slutten av 2003. Vi har skapt en skandinavisk utgave av simple living, hvor det i like så stor grad handler om «mindful living». Om å være bevisst hvordan man bruker sitt liv.

Gitte forklarer:

- Vi har oppnådd mange av de godene som amerikanere fremdeles kjemper for. Kortere arbeidsuker, fødselspermisjoner, ferier mm. Men vi ser jo også at vi er like stresset og ikke føler en bedre livskvalitet - selv om vi lever under de samme betingelsene som amerikanerne kjemper for.

Handler det om å

ikke

være opptatt av penger og materielle goder?

- Det handler om å skape balanse i sitt liv. Det handler om å finne «nok»-punktet. Hvis man lever med for lite, for lite penger, plass, eller mening, er livet dypt komplisert og det er ufrivilig enkelt.

Men det blir fort komplisert hvis man har for mye av meget:

For mye rot, for mange emails, for mange deadlines, for meget gjeld...

Simple living er frivillig enkelthet.

Men kan det bli FOR enkelt?

- JA! Jeg er for dynamisk enkelhet. Formålet er jo å bli et levende menneske, som har tid til det som virkelig betyr noe. Ikke et menneske som fornekter seg selv eller alt som er gøy i livet.

Gitte sier:

- Når simple living nå kommer inn i vår kultur, så er det fordi det har vært - og er - for enkelt å la seg rive med ved å ta flere jobber, flere forbrukslån og lignende. Simple living er et «sorteringsapparat» som skal minne oss på hva som er viktig i livet - og hva som ikke er viktig

Er det mennesker innenfor visse miljøer som er mer mottagelige for å
velge denne livsstilen?


- Det er den store brede, brede middelklasse, som står midt i livet med barn, familie og arbeidsliv, som tennes av vårt budskap. Den hele store midtgruppen som har fått mulighet til å få alt, men som finner ut at «det er ikke gøy å få alt». Det koster for mye av ditt indre.

- Så det er ikke bare hos de kunstneriske og intellektuelle, som kjører bio-dietter og elektriske biler?

- Nei, det kan man ikke si... Men det skal også sies at folk tar vårt budskap meget individuelt til seg. Noen er svært opptatt av å rydde opp, andre av spirituelle innfallsvinkler og andre igjen av natur og miljø.

Jeg trives veldig godt med at simple living er pluralistisk, udogmatisk og individualistisk. Man kan ta det, man kan bruke og la resten ligge.

- Men, omfavner begrepet også ting du omgir deg med? Bør eksemplevis møbler være organiske, og tekstiler plantefarget, for å kjøre begrepet helt ut?

- Ja, det ville da være skjønt... Men utopisk og ikke-realistisk akkurat nå.

- Hvis jeg sier mental hygiene - hva sier du?

- I vår skandinaviske simple living arbeider vi også med indre simple
living: Å være enkel og sann mot den du er. Det er lettere sagt enn
gjort. Men det er nødvendig å arbeide med sitt sinn og tanker, for å oppnå en indre «enkelthet»

- Hvorfor vil du anbefale meg å leve etter dette?


- Fordi du vil bli glad inni deg, hvis du lever det liv som virkelig betyr noe for deg. Hver eneste dag og hver eneste time.

- Hvordan har det forandret deg og dine?

- Uha, det er en lang historie. Mitt liv har forandret seg veldig gjennom de siste årene. Jeg har sagt opp min faste jobb for å arbeide freelance hjemmefra, jeg er blitt skilt, har flyttet, har ryddet opp og ut. Simple living er en prosess - en livsprosess, nærmest.

- Men har Gitte tjent gode penger på å skrive om livsretningen?

- Vi har hatt enormt stor medieinteresse for simple living i Danmark de siste to årene. Det forveksler folk ofte med penger... :-)

- Vi er fem kvinner som har skrevet boken, og vi deler våre inntekter likt. I fjor tjente hver enkelt av oss 5.800 danske kr. og i år 21.000 kr. (Og av disse betaler vi 40 % skatt).

- Så konklusjonen er, at inntektene er like så simple som budskapet. :-)

Les mer om Simple Living:


simple-living.dk

gittejoergensen.dk

simpleliving.net

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus