Årets fredspris!

Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs erklærte i dag at prisen deles i to deler mellom International Atomic Energy Agency (IAEA) og generaldirektøren der, Mohamed ElBaradei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinenr Mohamed ElBaradei. (Foto: iaea.org)Fredsprisvinenr Mohamed ElBaradei. (Foto: iaea.org)

Fredsprisen går i år til International Atomic Energy Agency (IAEA) og generaldirektøren der, Mohamed ElBaradei.

Den stolteste dagen


- Dette er trolig den stolteste dagen for IAEA og generaldirektør ElBaradei noensinne, sier IAEAs talskvinne Melissa Fleming til NTB.

- Jeg tror de ansatte er overrasket og svært takknemlige, sier Fleming på vegne av Det internasjonale atomenergibyrået, som har sitt hovedkvarter i Østerrikes hovedstad Wien.

Hun sverger på at de ikke hadde regnet med å få fredsprisen, selv om de var soleklare favoritter i år.

- Nei, dette ventet vi ikke, sier hun.

Hun vil ikke umiddelbart si hva fredsprisen betyr for IAEA og generaldirektøren.

- La oss vente til vi har hørt hva ElBaradei sier selv, sa Fleming.

ElBaradeis kone: - Har jobbet hardt for prisen

Mohamed ElBaradeis kone, Aida ElBaradei, er stolt over at mannen hennes har vunnet Nobels fredspris.

- Jeg er overveldet, svært glad og stolt av ham, sier hun til CNN på telefon fra Wien.

- Han har jobbet hardt, og nå gikk drømmen i oppfyllelse Det er fint at hans viktige arbeid får mer oppmerksomhet. Atomvåpen er en stor trussel mot menneskeheten. Men jeg hadde ikke trodd han skulle få prisen, sier hun.

- Jan Petersen: - Svært gledelig


Utenriksminister Jan Petersen (H) er svært glad for å kunne gratulere Mohamed ElBaradei og IAEA med Nobels fredspris 2005.

- Tildelingen av årets fredspris til ElBaradei og IAEA er svært gledelig. Nobel-komiteen setter med dette søkelyset på en av de viktigste sikkerhetsutfordringene verden står overfor, sier utenriksminister Jan Petersen.

Tildelingen er ifølge utenriksministeren en klar anerkjennelse av det betydelige arbeidet ElBaradei har gjort gjennom mange år som leder av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Utenriksministeren understreker at ElBaradei er en fremragende leder av IAEA:

- Han har stor integritet og har alltid søkt å oppnå resultater gjennom forhandlinger. Dette så vi klart under oppløpet til Irak-krigen da han helt til det siste insisterte på at våpeninspektørene måtte fortsette sitt arbeid, sier Petersen.

Han påpeker at IAEA står overfor store utfordringer.


Favoritt i flere år


IAEA og ElBaradei har i flere år vært favoritt til å få fredsprisen. FN-organisasjonen, som ble grunnlagt 29. juli 1957, arbeider for fredelig utnyttelse av atomenergi. IAEA har hovedkontor i Wien, og ElBaradei satt i et møte da han ble informert om at han er tildelt fredsprisen.

IAEA og egypteren ElBaradei ble kjent for folk flest under oppkjøringen til Irak-krigen.

ElBaradei ble svært upopulær i Bush-administrasjonen da han sto fast på at det nyttet med atominspeksjoner i Saddam Husseins Irak, samtidig som president George W. Bush forberedte krigen med den begrunnelse at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen.

Det viste seg senere at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, og bunnen falt ut av Bush argumentasjon for krigen. Men da var krigen allerede et faktum og USA satt fast i den irakiske hengemyra.

Selv om det var lederen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, som ble den fremste skyteskiven for USA, sto de to sammen om behovet for å fortsette inspeksjonene i Irak i stedet for å gå til krig.

(Kilde: NTB)

I en pressemelding fra Nobelsinstituttet heter det:


NOBELS FREDSPRIS FOR 2005

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2005 skal delast, i to like store delar, mellom International Atomic Energy Agency (IAEA) og generaldirektøren der, Mohamed ElBaradei, for arbeidet deira for å hindra at kjernefysisk energi blir nytta til militære føremål og for at kjernefysisk energi til sivile føremål vert nytta på sikrast mogelege måte.

I ei tid då trugsmålet frå kjernevåpen aukar på ny, ynskjer Den Norske Nobelkomite å streka under at dette trugsmålet må handterast gjennom eit internasjonalt samarbeid så breitt som råd. I dag kjem dette klårast til uttrykk gjennom arbeidet til IAEA og generaldirektøren. I det kjernefysiske ikkje-spreiingsregimet er det IAEA som held kontroll med at atomenergien ikkje blir misbrukt til våpenføremål, og generaldirektøren har stått fram som ein uredd talsmann for nye tiltak til å styrkja dette regimet. I ei tid då nedrustningsarbeidet står i stampe, der det er fare for spreiing av atomvåpen både til statar og terroristgrupper, og der kjernekrafta på ny ser ut til å spela ei aukande rolle, er IAEAs innsats uvurderleg viktig.

I sitt testamente skriv Alfred Nobel at fredsprisen, blant andre kriteria, skal tildelast den som har gjort mest for "avskaffing eller reduksjon av ståande armear". I samsvar med dette kriteriet har Den Norske Nobelkomite i dei seinare tiåra konsentrert seg om kampen for å redusera kjernevåpna sin plass i internasjonal politikk med sikte på å avskaffa desse våpna. At lite er nådd i verda på dette punktet, gjer arbeidet mot kjernefysiske våpen enda viktigare no.

Oslo, 7. oktober 2005.

FAKTA om IAEA

* Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ble opprettet i 1957, under navnet Atomer for fred.

* IAEA arbeider under FNs overoppsyn og rapporterer til Hovedforsamlingen og Sikkerhetsrådet, men har ikke formell status som særorganisasjon innen FN.

* Byrået har i dag 138 medlemsland og et styre på 35 medlemmer. Norge fikk styreplass i september 2005.

* IAEA har sitt hovedkvarter i Wien, der det arbeider 2.200 personer fra over 90 land.

* Byrået har også kontorer i Geneve, New York, Toronto og Tokyo, samt forskningssentre i Wien, Seibersdrof, Monaco og Trieste.

* IAEA har siden 1997 vært ledet av den 63 år gamle egyptiske FN-diplomaten og juristen Mohamed ElBaradei.ARTIKKELEN OPPDATERES


Les mer:

NRK: Nobels Fredspris 2005


Nettavisen: Alt om fredsprisen


Forskning.no: Nobelprisen


Nobels fredspris: Offisielle hjemmesider


IAEA: Offisielle hjemmesider


Tidligere artikler i Neste klikk:

Fredsprisvinner røpet seg selv for tidlig


Eksiliraner: Riktig valg!


Fredelig gambling


Jimmy fikk prisen


obels pris!

Dette er Nobel-komiteen:


Ole Danbolt Mjøs (formann)
Berge Furre
Sissel Rønbeck
Inger-Marie Ytterhorn
Kaci Kullmann Five
Sekretær: Geir Lundestad (direktør ved Nobelinstituttet)

Disse har rett til å nominere kandidater til fredsprisen:


Medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer
Dommere ved internasjonale domstoler
Universitetsprofessorer i samfunnsvitenskap, historie, filosofi, jus og teologi
Ledere av fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk
Tidligere prisvinnere
Styremedlemmer i organisasjoner som har vunnet fredsprisen
Nåværende og tidligere medlemmer av Nobelkomiteen
Tidligere rådgivere for Nobelinstituttet


nobelprisene, fellesbet. på fem prisbelønninger innstiftet ved testament av Alfred Nobel 1895. Utdeles «til dem som i det forløpne år har gjort menneskeheten den største nytte» på ulike områder (fysikk, kjemi, medisin el. fysiologi, litt. og fredssaken). Prisene tas fra avkastningen av Nobelfondet som forvaltes av et styre på fem medl., Nobelstiftelsen. Valg av prisvinnere foretas av forskj. institusjoner: Kungliga Vetenskapsakademien (fysikk og kjemi), Karolinska institutet (medisin), Svenska akademien (litteratur), Den Norske Nobelkomité (fredsprisen). Utdelingen av nobelprisene, første gang i 1901, skjer alltid på årsdagen for Nobels død, 10. des. i Stockholm, for fredsprisens vedk. i Oslo. Sveriges Riksbank opprettet i 1968 ved sitt 300-årsjub. en pris «i økonomisk vitenskap til Alfred Nobels minne». Prisen er på samme størrelse som de eg. nobelpriser og utdeles samtidig med dem av Kungliga Vetenskapsakademien. Professor Ragnar Frisch, Oslo og en ned. forsker delte den første prisen (1969) mellom seg.

(Kilde: Caplex.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets
Siste nytt
11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus