Meny

Årets fredspris!

Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs erklærte i dag at prisen deles i to deler mellom International Atomic Energy Agency (IAEA) og generaldirektøren der, Mohamed ElBaradei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinenr Mohamed ElBaradei. (Foto: iaea.org)Fredsprisvinenr Mohamed ElBaradei. (Foto: iaea.org)

Fredsprisen går i år til International Atomic Energy Agency (IAEA) og generaldirektøren der, Mohamed ElBaradei.

Den stolteste dagen


- Dette er trolig den stolteste dagen for IAEA og generaldirektør ElBaradei noensinne, sier IAEAs talskvinne Melissa Fleming til NTB.

- Jeg tror de ansatte er overrasket og svært takknemlige, sier Fleming på vegne av Det internasjonale atomenergibyrået, som har sitt hovedkvarter i Østerrikes hovedstad Wien.

Hun sverger på at de ikke hadde regnet med å få fredsprisen, selv om de var soleklare favoritter i år.

- Nei, dette ventet vi ikke, sier hun.

Hun vil ikke umiddelbart si hva fredsprisen betyr for IAEA og generaldirektøren.

- La oss vente til vi har hørt hva ElBaradei sier selv, sa Fleming.

ElBaradeis kone: - Har jobbet hardt for prisen

Mohamed ElBaradeis kone, Aida ElBaradei, er stolt over at mannen hennes har vunnet Nobels fredspris.

- Jeg er overveldet, svært glad og stolt av ham, sier hun til CNN på telefon fra Wien.

- Han har jobbet hardt, og nå gikk drømmen i oppfyllelse Det er fint at hans viktige arbeid får mer oppmerksomhet. Atomvåpen er en stor trussel mot menneskeheten. Men jeg hadde ikke trodd han skulle få prisen, sier hun.

- Jan Petersen: - Svært gledelig


Utenriksminister Jan Petersen (H) er svært glad for å kunne gratulere Mohamed ElBaradei og IAEA med Nobels fredspris 2005.

- Tildelingen av årets fredspris til ElBaradei og IAEA er svært gledelig. Nobel-komiteen setter med dette søkelyset på en av de viktigste sikkerhetsutfordringene verden står overfor, sier utenriksminister Jan Petersen.

Tildelingen er ifølge utenriksministeren en klar anerkjennelse av det betydelige arbeidet ElBaradei har gjort gjennom mange år som leder av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Utenriksministeren understreker at ElBaradei er en fremragende leder av IAEA:

- Han har stor integritet og har alltid søkt å oppnå resultater gjennom forhandlinger. Dette så vi klart under oppløpet til Irak-krigen da han helt til det siste insisterte på at våpeninspektørene måtte fortsette sitt arbeid, sier Petersen.

Han påpeker at IAEA står overfor store utfordringer.


Favoritt i flere år


IAEA og ElBaradei har i flere år vært favoritt til å få fredsprisen. FN-organisasjonen, som ble grunnlagt 29. juli 1957, arbeider for fredelig utnyttelse av atomenergi. IAEA har hovedkontor i Wien, og ElBaradei satt i et møte da han ble informert om at han er tildelt fredsprisen.

IAEA og egypteren ElBaradei ble kjent for folk flest under oppkjøringen til Irak-krigen.

ElBaradei ble svært upopulær i Bush-administrasjonen da han sto fast på at det nyttet med atominspeksjoner i Saddam Husseins Irak, samtidig som president George W. Bush forberedte krigen med den begrunnelse at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen.

Det viste seg senere at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, og bunnen falt ut av Bush argumentasjon for krigen. Men da var krigen allerede et faktum og USA satt fast i den irakiske hengemyra.

Selv om det var lederen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, som ble den fremste skyteskiven for USA, sto de to sammen om behovet for å fortsette inspeksjonene i Irak i stedet for å gå til krig.

(Kilde: NTB)

I en pressemelding fra Nobelsinstituttet heter det:


NOBELS FREDSPRIS FOR 2005

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2005 skal delast, i to like store delar, mellom International Atomic Energy Agency (IAEA) og generaldirektøren der, Mohamed ElBaradei, for arbeidet deira for å hindra at kjernefysisk energi blir nytta til militære føremål og for at kjernefysisk energi til sivile føremål vert nytta på sikrast mogelege måte.

I ei tid då trugsmålet frå kjernevåpen aukar på ny, ynskjer Den Norske Nobelkomite å streka under at dette trugsmålet må handterast gjennom eit internasjonalt samarbeid så breitt som råd. I dag kjem dette klårast til uttrykk gjennom arbeidet til IAEA og generaldirektøren. I det kjernefysiske ikkje-spreiingsregimet er det IAEA som held kontroll med at atomenergien ikkje blir misbrukt til våpenføremål, og generaldirektøren har stått fram som ein uredd talsmann for nye tiltak til å styrkja dette regimet. I ei tid då nedrustningsarbeidet står i stampe, der det er fare for spreiing av atomvåpen både til statar og terroristgrupper, og der kjernekrafta på ny ser ut til å spela ei aukande rolle, er IAEAs innsats uvurderleg viktig.

I sitt testamente skriv Alfred Nobel at fredsprisen, blant andre kriteria, skal tildelast den som har gjort mest for "avskaffing eller reduksjon av ståande armear". I samsvar med dette kriteriet har Den Norske Nobelkomite i dei seinare tiåra konsentrert seg om kampen for å redusera kjernevåpna sin plass i internasjonal politikk med sikte på å avskaffa desse våpna. At lite er nådd i verda på dette punktet, gjer arbeidet mot kjernefysiske våpen enda viktigare no.

Oslo, 7. oktober 2005.

FAKTA om IAEA

* Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ble opprettet i 1957, under navnet Atomer for fred.

* IAEA arbeider under FNs overoppsyn og rapporterer til Hovedforsamlingen og Sikkerhetsrådet, men har ikke formell status som særorganisasjon innen FN.

* Byrået har i dag 138 medlemsland og et styre på 35 medlemmer. Norge fikk styreplass i september 2005.

* IAEA har sitt hovedkvarter i Wien, der det arbeider 2.200 personer fra over 90 land.

* Byrået har også kontorer i Geneve, New York, Toronto og Tokyo, samt forskningssentre i Wien, Seibersdrof, Monaco og Trieste.

* IAEA har siden 1997 vært ledet av den 63 år gamle egyptiske FN-diplomaten og juristen Mohamed ElBaradei.ARTIKKELEN OPPDATERES


Les mer:

NRK: Nobels Fredspris 2005


Nettavisen: Alt om fredsprisen


Forskning.no: Nobelprisen


Nobels fredspris: Offisielle hjemmesider


IAEA: Offisielle hjemmesider


Tidligere artikler i Neste klikk:

Fredsprisvinner røpet seg selv for tidlig


Eksiliraner: Riktig valg!


Fredelig gambling


Jimmy fikk prisen


obels pris!

Dette er Nobel-komiteen:


Ole Danbolt Mjøs (formann)
Berge Furre
Sissel Rønbeck
Inger-Marie Ytterhorn
Kaci Kullmann Five
Sekretær: Geir Lundestad (direktør ved Nobelinstituttet)

Disse har rett til å nominere kandidater til fredsprisen:


Medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer
Dommere ved internasjonale domstoler
Universitetsprofessorer i samfunnsvitenskap, historie, filosofi, jus og teologi
Ledere av fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk
Tidligere prisvinnere
Styremedlemmer i organisasjoner som har vunnet fredsprisen
Nåværende og tidligere medlemmer av Nobelkomiteen
Tidligere rådgivere for Nobelinstituttet


nobelprisene, fellesbet. på fem prisbelønninger innstiftet ved testament av Alfred Nobel 1895. Utdeles «til dem som i det forløpne år har gjort menneskeheten den største nytte» på ulike områder (fysikk, kjemi, medisin el. fysiologi, litt. og fredssaken). Prisene tas fra avkastningen av Nobelfondet som forvaltes av et styre på fem medl., Nobelstiftelsen. Valg av prisvinnere foretas av forskj. institusjoner: Kungliga Vetenskapsakademien (fysikk og kjemi), Karolinska institutet (medisin), Svenska akademien (litteratur), Den Norske Nobelkomité (fredsprisen). Utdelingen av nobelprisene, første gang i 1901, skjer alltid på årsdagen for Nobels død, 10. des. i Stockholm, for fredsprisens vedk. i Oslo. Sveriges Riksbank opprettet i 1968 ved sitt 300-årsjub. en pris «i økonomisk vitenskap til Alfred Nobels minne». Prisen er på samme størrelse som de eg. nobelpriser og utdeles samtidig med dem av Kungliga Vetenskapsakademien. Professor Ragnar Frisch, Oslo og en ned. forsker delte den første prisen (1969) mellom seg.

(Kilde: Caplex.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til
Siste nytt
21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35Norge15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus