Dannede gangstere

- Du trenger ikke være gangster for å lage gangsterfim, sier mannen bak årets tøffeste action-drama. Vi møtte Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsens guttedrøm har gått i oppfyllelse. (Foto: Filmkameratene AS/Erik Aavatsmark)Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsens guttedrøm har gått i oppfyllelse. (Foto: Filmkameratene AS/Erik Aavatsmark)

De er både søte, sjarmerende og høflige, disse råtøffe unge mennene som har laget filmen «Izzat». Hovedrolleinnehaveren Emil Marwa betror meg at han ser på «Kramer vs. Kramer» med mammaen sin, og debutregissør og manusforfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen er overraskende «polert» og dannet.

Og til tross for utallige spørsmål fra sensasjonshungrige journalister om hvorfor de vet så mye om Oslos underverden, er det ingen av «Izzat»-guttene som kan påberope seg noen fortid som gjengmedlem.

- Du trenger ikke være gangster for å lage gangsterfim. Det vil være det samme som å spekulere i om Scorsese er verdens største gangster. Faktum er at han er verdens beste filmskaper, sier Ulrik og medforfatter Leon Bashir tørt til et kanskje litt skuffet pressekorps.

Guttedrøm


Og etter å ha sett «Izzat», er det ikke tvil om at de ferske filmskaperne har sett sin Martin Scorsese, Sergio Leone og Brian de Palma. Filmen, som tar sikte på å bli Norges første hardkokte gangsterfilm, har klare referanser til mesterverk som «Mafiabrødre» og «Scarface».

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og hovedrolleinnehaveren Emil Marwa. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og hovedrolleinnehaveren Emil Marwa. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Rolfsen har virkelig boltret seg i gjengoppgjør, æresbegrep og rein action. Når jeg får tid med regissøren på tomannshånd, innrømmer han at han er spent før premieren.

- Det er ikke fritt for at guttedrømmen går i oppfyllelse når debutfilmen din vises på Colosseum, sier han med et strålende smil.

Ikke inn med teskje


Rolfsen har jobbet med manuset til Izzat i tre år.

- Leon Bashir skrev et manus i 1997, som jeg tok over i 2002. Jeg valgte å flytte handlingen tilbake i tid for å kunne si mer om hovedpersonene i filmen og miljøet. Jeg opplever i det hele tatt at folk flest i Norge har liten innsikt i pakistanske miljøer. Når det er sagt, så er ikke dette en politisk film, forteller han.

Ulrik er opptatt av at publikum selv skal trekke sine konklusjoner etter å ha sett «Izzat».

- Det er klart at det er en mening med filmen og at den har et budskap, men det kommer jeg ikke til å fortelle til deg, sier han med et lurt smil.

Vi møtte «The Izzat Crew». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Vi møtte «The Izzat Crew». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

- Poenget er at jeg ikke gidder å gi folk budskapet inn med teskje. Først og fremst ville jeg lage en film som jeg selv hadde lyst å se på kino, og det skjer jo ikke så ofte i Norge.

Friske fjes


I «Izzat» treffer vi en hel rekke ferske skuespillere som ikke er kjente fjes for det norske publikum. For utrolig nok er dette en norsk film hvor hverken Bjørn Sundquist spiller skurk eller Kristoffer Joner dukker opp som raring.

- Vi var veldig opptatt av å finne nye tryner. Vi ville at dette skulle være en film som var spennende å se på i alt fra skuespillere til miljø. Vi låner tross alt to timer av folks liv, og folk blir veldig sure dersom de ikke får noe tilbake. Det hadde i alle fall jeg blitt, forteller han med et smil.

Med skråblikk


Gutta i «Izzat» prøver å overta Oslo. (Foto: Filmkameratene AS/Erik Aavatsmark)Gutta i «Izzat» prøver å overta Oslo. (Foto: Filmkameratene AS/Erik Aavatsmark)

Ulrik er halvt norsk og halvt pakistansk, og bodde hos sin norske kunstner-mor i oppveksten. Hver uke besøkte han sin pakistanske far som hadde «glemt» å fortelle moren hans at han var gift med en kusine hjemme i Pakistan og hadde familie der. Fetteren til Ulrik, Khalid Hussain, som tidligere i år spillefilmdebuterte med «Import Eksport », bodde hjemme hos faren hans og de to vokste opp som brødre.

- Det at jeg vokste opp i både et norsk og et pakistansk hjem gjør at jeg kan se med et skrått blikk på nordmenn og pakistanere.

En ting er sikkert. Ulrik er ikke redd for å si hva han mener om både pakistanere og nordmenn. I forrige uke utbasunerte han i Dagsavisen at «den pakistanske kulturen vi har her i Oslo har grobunn i et skikkelig harry høl av et jordbruksområde i Pakistan. Som Sirdal eller Hokksund her hjemme. Kulturen er veldig patriarkalsk, og den utrolige respekten for faren er helt meningsløs».

Beinharde tøffinger, men snill i virkeligheten. (Foto: Filmkameratene AS/Erik Aavatsmark)Beinharde tøffinger, men snill i virkeligheten. (Foto: Filmkameratene AS/Erik Aavatsmark)

Og til tross for at gjengmedlemmene i Izzat gir et heller slett bilde av pakistanere, tror han ikke at «Izzat» nødvendigvis kommer til å skape oppstyr i det pakistanske miljøet i Oslo.

- Jeg tror egentlig at pakistanerne liker å endelig komme i sentrum. Dersom folk vil klage så kommer de til å klage uansett. Jeg står for det jeg sier og vet hva jeg snakker om. Jeg prøver å underholde, ikke gi publikum eller andre noen form for sannhet.

Ulrik er ikke særlig lysten på å kommentere Shabana Rehmans rumpe- og kyssestunt på fetterens premierevisning av «Import Eksport».

- Det stuntet syns jeg faktisk taler for seg selv, sier han hemmelighetsfult.

Norsk smerte


I håp om å lure Ulrik til å komme med et lite tøffing-utsagn, spør jeg ham om filmen hans kommer av at han sitter inne med mye sinne.

- Jeg føler ikke sinne, men mer smerte, sier han alvorlig.

- Et godt drama kommer ut av smerte. Her i Norge er det så trygt, men likevel finnes det mye smerte. Vi er på toppen i selvmord, og overdosestatistikken sier sitt. Dette er noe norske filmskapere ennå ikke har tatt tak i, avslutter debutregissøren.

Les vår anmeldelse av Izzat her.


Besøk filmens hjemmesider.


Fakta om Ulrik Imtiaz Rolfsen


Regissør og manusforfatter av «Izzat» (sammen med Leon Bashir). Han debuterer som spillefilmregissør, og har tidligere laget en rekke reklamefilmer og musikkvideoer. Han har i tillegg jobbet som motefoto-assistent og vært ansatt ved Nationaltheatret. Ulrik har også vært B-regissør på spillefilmen «Import Eksport».


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg
Siste nytt
19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus