Lite fett og mye grønt

Gravide som følger en diett med mye grønt og lite fett, reduserer risikoen for å føde for tidlig, viser en ny norsk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB):

269 friske gravide kvinner deltok i undersøkelsen, skriver Aftenposten.

Halvparten av kvinnene ble satt på en diett med mye fet fisk, rent kjøtt, olivenolje og rapsolje, lettmelk og magre ostetyper, samt mye frukt og grønt. Den andre gruppen fortsatte å spise som de pleier.

0,7 prosent av kvinnene på diett fødte før uke 37. Tilsvarende andel med for tidlig fødte barn blant kvinnene uten diett, var 7,4 prosent.

Kvinnene på diett hadde et lavere totalt kolesterolnivå og lavere nivå av det ugunstige kolesterolet LDL enn kvinner som ikke fulgte noen spesiell diett.

- Det ser ut til at en slik diett gir en lavere risiko for å føde for tidlig. Dette må imidlertid bekreftes i nye og større undersøkelser før vi kan trekke for bastante konklusjoner, sier spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp, doktorgradsstipendiat Janette Khoury til Aftenposten.

Khoury arbeider ved kvinneklinikken, Rikshospitalet-Radiumhospitalet og er ansvarlig for undersøkelsen som er offentliggjort i det medisinske tidsskriftet American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Personvernpolicy