Den gode hjelper

Som alkoholikerbarn har Paal-André Grinderud kjent på kroppen hvordan det er å være «litt annerledes». I dag ble hans siste bok lansert, en gripende historie om en enkeltskjebnes møte med psykiatrien

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatteren med det store hjertet.Forfatteren med det store hjertet.

Grinderud har hatt en vanskelig barndom, og både som privatperson og forfatter har han vist et brennende engasjement for de svake i samfunnet.

Og slikt blir satt pris på.

Tirsdag formiddag var festsalen på Hotel Bristol i Oslo fylt til randen av kjendiser og nære venner av Paal André.

Og aldri tidligere har jeg opplevd maken, for samlingen var virkelig noe utenom det vanlige!

Lanseringen av han siste bok, «Rose», ble rett og slett en «litt annerledes» lansering. To timer til ende var det duket for glede, medmennesklighet og omtanke.

Brennende engasjement


Rosebladene viste veien til og med utenfor Bristol Hotel!Rosebladene viste veien til og med utenfor Bristol Hotel!

Paal-Andres siste bok er en historie fra virkeligheten, om en kvinne som ble antatt gal på femtitallet.

- Jeg tenkte aldri på «Rose» som sprø, kunne forfatteren selv fortelle.

- Men kanskje det sier mer om meg? Hun er faktisk et av de friskeste menneskene jeg noensinne har møtt, og jeg er svært frisk - det kunne en psykiater fortelle meg for en stund siden, fortalte Paal Andre spøkefullt alvorlig til en stor forsamling.

- Mitt mål er å bidra til at svært få ting blir sett på som galskap. Vi må slutte å snakke om galskap, for det er galskap alt sammen! konstaterte Paal-Andre, mens han oppgitt slo ut hendene til forsamlingen.

Og Paal-Andre fortalte videre en sjarmerende historie;

- Jeg er selv skjør som bare pokker, men det kan også gjøre meg sterkere. I sommer var jeg så fortvila og lei meg at jeg samla en bærepose full av roseblader fra Frognerparken og tømte posen ut over E6 mens jeg kjørte bil.

- Det var ikke så populært hos politiet som kom kjørende rett bak og fikk frontruta full av roseblader, men jeg ble ikke sperra inne av den grunn, fortalte han til den smilende forsamlingen.


Staff klemte til


Tor Erling Staff sa mye fint om sin venn Paal-André.Tor Erling Staff sa mye fint om sin venn Paal-André.

Og flere hadde ønske om å si sin mening om Paal-Andre.

Tor Erling Staff var i strålende humør og lo og klemte godt på sin gode venn, forfatteren.

- Jeg forstår ikke hva du er laget av jeg, meddelte Staff publikum.

- Hjernen vår viser oss hvilken verden vi lever i, og du har bare gode tanker, var Staffs ord til forfatteren før han gav han en real klem.

- Jeg gir bort nærmest alle mine penger til ulike organisasjoner, så da er det godt å ha slike venner når jeg trenger en advokat en gang i blant, så da er det godt at en klem hjelper, takket Paal-Andre.

Staffs kjappe replikk på dette var; - ingenting er som salær i natura!Personlig kulturminister


Valgjerd fikk både presang og sang som overraskelse på boklanseringen.Valgjerd fikk både presang og sang som overraskelse på boklanseringen.

- Ingen har gjort så mye for barn og unge rusmisbrukere som når du var barne- og familieminister, Valgjerd. Du har virkelig «vanna» de barna som jeg er glad i, sa Paal-André før han forærte Valgjerd både sang og presang.

Etterpå snakket vi med kulturministeren som kunne fortelle at hun traff Paal-André for første gang i 1991.

- De egenskapene jeg setter pris på ved Paal-Andre, er at han er veldig ærlig og bruker seg selv til de som trenger det.

- Nå har jeg ikke lest boken ennå, men ut fra det Paal-Andre beskriver er dette en bok som setter ord på ulike dilemma vi har i psykiatrien, og er fortalt på en enkel og god måte, fortsetter hun.

Paal-Andre


- Jeg møtte «Rose» for seks år siden og har holdt på med denne boken i to år, kunne Paal-Andre fortelle meg.

Vokalgruppen «Stamp» kom rett fra TV-studio til lansering for å underholde.Vokalgruppen «Stamp» kom rett fra TV-studio til lansering for å underholde.

- Med boken ønsker jeg å skape en større åpenhet om hvem vi mennesker er og vår egen personlighet. Budskapet mitt er at i stedet for å plage folk, må vi leve i kjærlighet, vi må få la folk være i fred og være den de er.

- Det er aldri så galt som man tror, og det jeg beundret mest med «Rose», var nettopp hennes ville påfunn og hennes nærhet, betrodde han meg etter pressekonferansen.

Gleden og omtanken på Bristol smittet til og med over på meg, da jeg fikk med meg en god klem videre ut i Oslos gater, da pressekonferansen var over.

(Alle foto: Karoline Riise Kristiansen)


Landets mest profilerte advokat Tor Erling Staff, kulturminister Valgjerd Svartstad Haugland og kulturinstutisjon og forlagsdirektør William Nygaard var alle stolte at forfatter og medmenneske Paal-André Grinderud.Landets mest profilerte advokat Tor Erling Staff, kulturminister Valgjerd Svartstad Haugland og kulturinstutisjon og forlagsdirektør William Nygaard var alle stolte at forfatter og medmenneske Paal-André Grinderud.


Her kan du lese mer om

Litteratur


Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litt.klikk
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

ABC.Startsiden.no:

Litteratur

Personvernpolicy