Meny

Vi gir deg Burnout x 2!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av fjorårets desidert beste spill var «Burnout 3:Takedown». Nå er det klart for ikke bare ett nytt spill i serien - men to! Vi har testet «Burnout Revenge» og «Burnout Legends».

Kjenner du ikke til denne spillserien? Les vår anmeldelse av «Burnout 3: Takedown» fra ifjor.

Kort fortalt er «Burnout» en serie med arkadepregede bilspill der kampen om veien utkjempes mellom et antall raske biler. Det gjelder å komme først, men også å presse motstanderne av veien og generelt kjøre farlig.

Tar du sjanser får du belønning i form av påfyll med boost, som gir deg midlertidig superfart.

Burnout Revenge

(PS2/Xbox)

På hjemmekonsollene er det klart for en ny versjon av det ekstremt vellykkede konseptet serien byr på. Utviklerteamet Criterion har ikke ligget på latsiden, og «Revenge» må sies å tåle forventningspresset ganske bra.

Vellykkede endringer

Blant endringene er «

takling

» av biler i samme kjøreretning. Det gjelder å plukke ut de små bilene og kollidere i dem bakfra. En vellykket takling sender bilen avgårde i høy fart.

Ved hjelp av disse bilprosjektilene kan man ta ut motstandere og ellers lage ganske heftige kjedekollisjoner. Dette fyller selvsagt opp boostmeteret.

En annen nyhet er «

crashbreaker

», en ladning dynamitt festet i bilen som kan utløses i spesielle typer løp. Klarer du å beregne detonering av denne riktig vil du kunne ta med deg eventuelle motstandere i nærheten.

Konseptet med hevn, som tittelen peker på, er ganske enkelt; Dersom en av motstanderene moser deg, vil du kunne ta hevn på denne. Klarer du å ta han ut i det samme løpet, får du en spesiell type «revenge takedown».

Fantastiske miljøer

Kanskje den beste nyheten i år er de nye områdene å kjøre i.

Rutene er rett og slett suverene

, med en masse skjulte snarveier og muligheter for hopping.

Fremdeles er områdene basert på ulike steder i verden, eksempelvis Roma, Hong-Kong, den franske rivieraen, Bangkok, Sveits og flere amerikanske byer.

Grafikken har fått en overhaling, og stedene ser nå om mulig enda bedre ut enn i forgjengeren med en markant tøffere helhet. De pyrotekniske effektene er også enda kulere enn før.

Kosekrasj

I tillegg til disse forbedringene er krasjmodusen gjort mye bedre ved å fjerne alle bonusmerkene fra treeren, og generelt er områdene å skape kollisjoner på mye større og gir mer frihet til «kreativitet».

Menysystemet og karrieremodusen er også endret. Nå gjelder det ikke bare å få medalje i hvert løp, men også å oppnå en viss rangering. Medaljen påvirker rangeringen - så full pott får man bare ved gullmedalje pluss beste rating fra løpet.

Musikken og lyden er det ingenting å klage på. EA har bistått med et imponerende variert lydspor der både rock og elektronika er representert. Den svært irriterende Djen fra ifjor har fått sparken, og godt er det.

Nok en hit?

Jeg kan ikke annet enn å smile bredt og puste lettet ut. Burnout har bare blitt bedre, og det er godt å se at Criterion og EA ikke hviler på laurbærene, men fortsetter å prøve nye ting med serien.

Alt i alt er det vanskelig å gå tilbake til noen av de tidligere spillene etter å ha blitt bortskjemt med «Burnout Revenge», så mye bedre oppleves det. Enkelte ganger gjør det ikke så mye å krasje for det ser så utrolig lekkert ut!

Det er bare å rulle en sekser på terningen og spille mer.

Dette bør du få med deg!Burnout Legends

(PSP)

Bare få dager før «Revenge» ble sluppet, kom den håndholdte utgaven av serien ut til PSP. Her er det snakk om en slags «greatest hits»-utgivelse som blander de beste elementene, bilene og banene fra de tre første spillene i serien.

Spillet minner mest om «Burnout 3». Det gjelder å slåss i trafikken og skvise ut motspillere i alle de kjente løpstypene fra fjorårets utgave.

Påbygningen kommer i form av en «forfølgelsesmodus» som opprinnelig var i «Burnout 2». Her kjører man politibiler og skal innhente - og sette ut av spill -skurker i en bil. Denne modusen har nok blitt noe enklere enn tidligere, men den fungerer greit som variasjon.

Grafiske utfordringer

Bak denne håndholdte utgaven står det et nytt utviklerteam, og det er kanskje litt tydelig at disse ikke er helt like erfarne som folkene i Criterion.

For all del, «Legends» leverer for det meste forrykende rask action, men dessverre henger ikke alt like godt sammen. Enkelte områder er utsatt for litt treghet, og relativt ofte oppstår det små skjønnhetsfeil i grafikken.

Stort sett er ikke disse tingene noe stort problem, og tatt i betraktning at PSP som plattform enda er ung, er spillet ganske imponerende rent visuelt.

Ujevn flerspiller

I tiden vi har testet «Legends» har vi testet de fleste typene flerspiller som er mulige. Spillet lar deg dele ut en demoversjon til en annen PSP via «game sharing».

Dessverre gikk dette uhyre tregt og det skal mye tålmodighet til for å gidde å spille slik. Ikke er det mulig å starte om uten å gå tilbake til menyen, noe som fører til enda mer venting.

Har man på den andre siden flere kopier av spillet går igangsetting av flerspiller ganske fort og smertefritt.

For å friste til slike matcher, har spillet en samler-del. Hver spiller får i løpet av enspillerkarrieren utdelt en av flere samlebiler. I flerspiller kan man så vinne biler fra andre for slik å samle sammen en komplett garasje.

Det største problemet med flerspiller er egentlig at man bør være ganske mange for å få intressante løp.

Er man bare to blir det fort til at den ene ligger langt foran og man mister dermed det morsomste aspektet av spillet som er jevne løp med intens kjemping.


Nesten men ikke helt?

Det er nok ikke lett å skulle produsere en håndholdt utgave av et av konsollhistoriens aller beste bilspill.

På den ene siden er det bare å passe på å ikke endre for mye, samtidig er forventningene svært høye til nyskapning i ethvert spill som bærer «Burnout»-navnet.

Heldigvis er dette alt i alt en god versjon av serien, og en vellykket samling av de tre første spillene.

Det er ikke en perfekt konvertering til PSP, men en utgivelse som trygt kan anbefales til fans av serien, og de som ønsker et alternativ til «Ridge Racer».

«Burnout Legends» blekner litt i skyggen av årets «Revenge», og har dessverre litt for mange småproblemer til at dette blir toppkarakter.

Men en god femmer er det likevel.Les mer:


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus