Geoff Berner: «Whiskey Rabbi»

Absurd forfyllet trekkspillpunk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geoff Berner, «Whiskey Rabbi»

(Black Hen Music/CCAP)

I musikalske termer er begrepet norgesvenn sannsynligvis ikke det mest anerkjente. Nå skal man ikke gå så langt som å kalle det et skjellsord, men det kan vel argumenteres for at verken Smokie, Johnny Logan eller Bonnie Tyler musikalsk sett har så voldsomt mye å tilby i 2005.

Nå er riktignok musikk en lettere komplisert smakssak, og både Smokie, Logan og Tyler har utvilsomt sine tilhengere her hjemme. Selv om man med andre ord ikke skal dømme andres musikkvalg, har jeg vel en liten anelse om at de såkalte norgesvennene kommer hit mer på grunn av pengene våre enn våre personlige egenskaper.

Men greit nok det. De har etablert et marked og de utnytter det for hva det er verdt!


Tørst kanadier

Nå finnes det heldigvis unntak fra denne «regelen», men at en drikkfeldig kanadisk trekkspillutøver skulle bli redningen, er det vel de færreste som hadde gjettet.

Kort fortalt er Berner en trekkspillende kanadisk jøde med bakgrunn fra et punkmiljø i Vancouver. Berner kom etterhvert i kontakt med den jødiske folkemusikken Klezmer, og har siden utviklet dette til en relativt særegen form for politisk ukorrekt sigøynerpunk.

Til Norge kom han vel mer eller mindre som ved en tilfeldighet, og har de siste årene gjennomført flere pub-turneer. Det var også slik Kaizers Orchestra oppdaget mannen, noe som resulterte i at Berner fikk jobben som support/special guest på bandets pågående turne.

I forbindelse med dette har Berner gitt ut sitt tredje album, «Whiskey Rabbi». («We Shall Not Flag or Fail, We Shall Go On To The End» kom i 2003 og «Live In Oslo» (!) i 2004.)

Sterk og ærlig stemme


Med utgangspunkt i østeuropeiske folketoner (Klezmer), er «Whiskey Rabbi» blitt et særdeles levende og ærlig album bygd opp rundt Berners herlige humor og politiske og religiøse sleivspark.

Det er egentlig tilstrekkelig å gjengi låt-titler som «Whiskey Rabbi», «Lucky God Damn Jew», «Song Written In A Romanian Hospital», «Drunk All Day» og «Unlistenable Song» for å forstå at dette er noe utenom det vanlige.

Nevnes må også den aldeles ypperlige «The True Enemy», der Berner så treffende påpeker at kjedsomheten er den virkelige fienden.

Spennende


I en evinnelig runddans sentrert rundt Berners nærmest desperate vokal og trekkspill, Diona Davies' hurtige felespill og Wayne Adams' herlige tromming, er «Whiskey Rabbi» et album som vokser for hver eneste gjennomlytting.

Man kan neppe anklage Berner for å ha verdens sterkeste stemme vokalmessig, men hva gjør det så lenge det høres ut som om han mener alt han gjør og sier.

Nei slike norgesvenner, det vil gamle Norge ha!

Spennende og medrivende femmer.

Geoff Berner: Hjemmeside

Låter

:
1. Whiskey Rabbi
2. Lucky God Damn Jew
3. Song Written In A Romanian Hospital
4. Drunk All Day
5. Unlistenable Song
6. The True Enemy
7. And Promises To Break Before I Sleep
8. The Traveller's Curse
9. The Vioins - Al Kamanjaat
10. Volcano God

Spilletid

: 36.52

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser


Personvernpolicy