Bråmodne jenter drikker mest

Jenter som kommer tidlig i puberteten drikker mer alkohol enn jevnaldrende jenter. Drikkemønsteret fortsetter til de er voksne, viser en studie foretatt av HUNT forskningssenter i Verdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdal (NTB):

- Også tidligere forskning viser at jenter som kommer tidlig i puberteten drikker mer enn jenter som kommer senere i puberteten. Men nå kan vi også slå fast at drikkevanene fra tidlig pubertet fortsetter gjennom tenårene, sier stipendiat Grete Bratberg ved HUNT forskningssenter til Adresseavisen.

HUNT-studien bekrefter andre studier som har vist at tidlig pubertet ofte er forbundet med risikofylt atferd tidlig i tenårene. Både gutter og jenter som modnes tidlig, drikker mer og oftere enn sine jevnaldrende. Bråmodne jenter røyker også mer enn andre.

Sen pubertet har også betydning for drikkemønsteret, men ifølge resultatene er dette forskjellig for gutter og jenter. Mens jenter med sen pubertet rapporterer mer risikofylt drikking enn gjennomsnittlige jenter mot slutten av tenårene, drikker gutter med sen pubertet mindre enn jevnaldrende både tidlig og sent i tenårene.