Hårfin nedentil?

Vil du style den som gule prinsessekroner, røde hjerter eller kanskje som en blå drink? Stusse, flette, krølle? Bare en liten stripe eller totalt ribba høne? Finn inspirasjon i boken «Hårfint»; en vak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hårfint»


Fotografier av Trine Mikkelsen
Med tekster av flere,
(N.W. Damm & Søn Forlag, 2005)

Den yndige boken «Hårfint» ble i går lansert for nysgjerrige journalister på eksklusive Pascal i Oslo. Den oppsiktsvekkende boken består av store, fargerike bilder av det kvinnelige

kjønnsorgan på annenhver side, med utvalgte tekster til. Hva skal det være godt for?

Kjente og kjære bidragsytere


Tekstene som er plukket ut til de ulike bildene er både norske og utenlandske og har et varierende innhold. Her finner vi erotiske, varme og sprudlende tekster fra blant annet Frank Zappa, prinsesse Märta Louise, Kari Bremnes, Knut Hamsun, Inger Hagrup, Ernst Hemingway, James Bond og mange, mange flere.

Seks av bidragene er nyskrevne tekster, der forfatterne selv har blitt inspirert av bildene. Bidragsyterne er blant andre Helene Uri, Levi Henriksen, Nikolaj Forbenius og Marianne Mjaaland. Disse tekstene setter kvinner og seksualitet på spissen og er oppsiktsvekkende ærlige der de skildrer kvinnens underliv i detalj.

«Huj-huj, hør latteren. Plutselig er det din tur». (Fra Rolf Jacobsen: Nattåpent)«Huj-huj, hør latteren. Plutselig er det din tur». (Fra Rolf Jacobsen: Nattåpent)

Den stolte fotografen Trine Mikkelsen var selv tilstede under lanseringen.

- Kvinners underliv er et følsomt tema og denne boken er et forsøk på å vise respekt for kvinners mangfold, en respekt som kvinner fortjener.

- Dette er et samstemt eller flerstemt prosjekt av flere bidragsytere med veldig forskjellige bidrag. Formålet med prosjektet er å vise frem de positive assosiasjonene tilknyttet kvinnelivet.

Pussy


Helene Uri er en av bidragsyterne og har hatt en stor utfordring med å finne passende ord for det «hun har mellom beina», dette har i følge henne selv langt i fra har vært en lett oppgave.

- Når jeg ble spurt om å komme med et bidrag til «Hårfint», visste jeg ikke at jeg skulle stå her fremfor mange mennesker og lese dette bidraget høyt, kunne Uri fortelle, mens hun smilte rødmende.

«Man fødes ikke som kvinne - man blir det». (Fra Simone De Beauvoir: Det annet kjønn)«Man fødes ikke som kvinne - man blir det». (Fra Simone De Beauvoir: Det annet kjønn)

250 ord, uten modereringer, har hun funnet på det «hun har mellom beina», som hun kalte det selv.

«...Bessa, beveren, blomsten, bolla, busken, brønnen, dotten, grøfta, glyfsa, honninggrotten, kusa, kløfta, klypa, musa, muslingen, nissekona, nøkkelhullet, parkeringsplassen, penisholderen, pita, potta, purva, pusen, pussy, pølsebua, slusa, sommerfugl, tissen, tusenfryd, tøtta, underlivet, vulva...»

- Dyriske ord dominerer i skildringen på det vi kvinner har nedentil. Det er mange pusekatter for eksempel; pusen, pussy, pelsen, og mange fjørkre som skjora og lignende. Mus og rotter er også vanelig, kunne Helene Uri meddele til en fnisende forsamling.

Symbolsk og skjønn


Selve tittelen er symbolsk i seg selv: Ja, det handler om hår, fint og frisert hår i alle fasonger faktisk! Men like mye forteller tittelen «Hårfint» om at denne boken «balanserer på en line» med det spekulative og vulgære på den ene siden og det kunstneriske på den andre siden.

«Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet». (Prinsesse Märta Louise)«Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet». (Prinsesse Märta Louise)

Bildene er morsomme, delikate, oppsiktsvekkende og orginale og innholdet er på ingen måte pornografisk eller vulgært. Designet på boken - i uskyldig hvitt, med et rødt og «rent» hjerte som illustrasjon - understreker dette.

Boken er søt og uskyldig og billedbruken vitner om stor fantasi og imponerende kreativitet. Og selv om det er lite igjen i denne verdenen som er tabubelagt og skammelig, vekker boken «Hårfint» bare rødmende kinn og gryende nyskjerrighet

Denne boken formidler alt annet enn skam, her aner jeg bare pur glede!

Dette frisinnet gir terningkast fem.

Her kan du lese mer om

Litteratur


Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litt.klikk
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

ABC.Startsiden.no:

Litteratur