Four Brothers

Fire brødre som ikke er brødre i en blodig og nokså dum film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det andre der ute som i likhet med meg aldri klarer å ta Mark Wahlberg (eller «Marky Mark» fra «The Funky Bunch», om du vil) alvorlig som skuespiller? Det er noe med denne mannen som får meg til å fnise ufrivillig når han gråter, og fryse litt på ryggen når han skal være sexy. Jeg har også store vansker med å ta ham alvorlig som steinhard macho-man.

Etter min mening sliter filmen «Four Brothers» derfor i utgangspunktet med et handicap, ettersom det er Wahlberg som spiller hovedrollen. Men mer om det senere.

«Fadervår, gi oss i dag vår daglige skyter....» (Foto: filmweb.no)«Fadervår, gi oss i dag vår daglige skyter....» (Foto: filmweb.no)

I dette hardkokte, blodige og nokså dumme dramaet treffer vi fire brødre som ikke er brødre. Det vil si; villstyringene ble alle adoptert av den helgenlignende Evelyn Mercer, men deler verken temperament eller hudfarge.

Brothers in arms


Tidligere straffedømte Bobby (Mark Wahlberg) er hevngjerrig; skyter først og spør etterpå, Angel (Tyrese Gibson) er mest opptatt av å ha seg med sin psykotiske kjæreste, Jeremiah (André Benjamin) er liksom en vellykket familiefar og businessmann, og Jack (Garrett Hedlund) er visstnok litt mer følsom enn de andre og glad i musikk.

Brødrene samles igjen fordi mor Evelyn har blitt myrdet med kaldt blod, i noe som ser ut som et vanlig butikkran. Men selvsagt ligger det mer og ulmer under overflaten. Straks bestemmer de fire brødrene seg for at blodhevn er veien å gå. Og vips; som noen hodeløse kyllinger på steroider løper de fire rundt i marerittaktige Detroit (minn meg på å ALDRI legge ferien min der) og skyter løs uten videre overveielse eller tankevirksomhet.

Sjangersurfing i snøføyken


Filmen er visstnok løst basert på en klassisk western med tittel «The Sons of Katie Elder», og man kan tydelig se westerntrekk her. Byen Detroit er forvandlet til et snødekket helvete, hvor til og med «de snille» eier et arsenal av våpen. «Four brothers» prøver seg i det hele tatt innen ganske mange sjangere, som for eksempel action, komedie og sentimentalt drama.

Det er mulig du liker «Four Brothers» dersom du likte:
2 Fast 2 Furious
8 Mile

Denne sjangersurfingen er ikke alltid like heldig, og jeg får som tidligere nevnt ikke så veldig stor klump i halsen av å se en hulkende Mark Wahlberg som prøver å presse fram tårer ved å se seg selv i speilet.

Moralen er at det rett og slett er litt vanskelig å bry seg om mennesker som ikke tenker seg om før de skyter eller truer folk foran små barn. Når mordere dreper mordere er det utrolig vanskelig å bli følelsesmessig beveget.

Mest for gutta


Når det er sagt, så inneholder «Four brothers» en del spennende actionscener som sikkert vil falle i god jord hos dem som elsker «2 Fast 2 Furious» og «Boyz N the Hood». Noen av kommentarene sitter også som de skal, og pulsen min steg litt i enkelte av de mest intense kampscenene. Historien i seg selv er ikke så hakkande galen, hadde det ikke vært for at den sliter med åpenbare logiske brister og blir klønete fortalt.

«Four Brothers» passer nok aller best for guttegjengen før de skal ut på by'n. For dette er først og fremst en særdeles maskulin film.

Joda, det er kvinner med i denne filmen også, men deres jobb er å lage mat og klage. Akk ...