Musikk-klikk: folk&røvere

Hver uke stiller vi ulike norske artister og band et knippe faste spørsmål. Denne uken bidrar Grünerløkka og kafégjengernes store sønn, Ulph i folk&røvere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag slapp folk&røvere sitt nyeste album «Ting Vi Skal Gjøre Før Vi Dør», og her har har Ulph og røverne fått med seg vokal drahjelp fra størrelser som Arne Scheie og Inger-Lise Rypdal, samt Saint Thomas og Unni Wilhelmsen.

Neste Klikk har tatt en prat med sjefen sjøl, Ulf Nygaard:

Hvordan vil du beskrive musikken din?- Moderne pop-musikk med hverdagsnorske tekster, syns jeg vel selv er den riktigste beskrivelsen, siden folk&røvere-albumene stort sett er innom opptil flere sjangere innen rytmisk musikk.

- Selv har jeg en tendens til å se på låtene mine som viser, men innpakningen gjør det kanskje ikke alltid like åpenbart for folk.


Inspirasjonskilder?


Ulf Nygaard i sitt rette element (Foto: Erik Hannemann)Ulf Nygaard i sitt rette element (Foto: Erik Hannemann)

- Særdeles mange, og veldig varierende. Jeg husker at jeg hørte veldig mye på engelske The Streets før forrige album, mens jeg denne gangen har hørt på ting som Coldplay, Keane, Bright Eyes pluss mange av de store klassikerne (Dylan etc.) - rett og slett fordi jeg hadde lyst til å ha det i «blodet» hele tiden mens jeg laget plata.

- Generelt er jeg stor fan av Nirvana, Neil Young, R.E.M. (før 1995), The Smiths og synes fortsatt det ALLTID er opptur å sette på en Madness-plate!


Hva er viktigst: tekst eller melodi?- Stemning er definitivt viktig. Stemningen, og hvordan tekst og melodi funker sammen. Derfor funker f.eks. R.E.M. (ofte hører eller skjønner man ikke hva Michael Stipe synger, men det gjør jo ingenting) og islandske Sigur Ros («tulle-språk»-tekster) fantastisk godt!

- Men det som teller er at en tekst IKKE er dårlig, for da faller jeg av. Men den trenger ikke være fantastisk bra, selv om det selvsagt er enda bedre hvis den er bra!


En låt du er fornøyd med og hvorfor?- På denne plata er det «Først måtte jeg finne deg», fordi jeg liker melodien, jeg liker at den låter som en vise, og jeg mener selv det er en av de beste tekstene jeg har skrevet. Dessuten handler den om kjæresten min og meg på en eller annen måte, og derfor føler jeg nok ekstra for den.


Beste konsertopplevelse som band?- Oj, det har vært mange, selv om jeg ikke egentlig elsker å spille konserter.

- Det var en utrolig opplevelse å spille reunion-konsert med folk&røvere i Harstad i fjor sommer. Første gang jeg sto på scenen sammen med Beate (Slettevoll Lech) siden 1998. Den ble tatt opp, og ble det så bra som jeg følte da vi sto på scenen, kommer vi til å gi den ut neste år en gang.


Hvorfor skal publikum kjøpe musikken din?


«Ting Vi Skal Gjøre Før Vi Dør» (Deisgn: Tine Skarland)«Ting Vi Skal Gjøre Før Vi Dør» (Deisgn: Tine Skarland)

- Fordi alt som er på en folk&røvere-plate kan høres mange, mange ganger. Det er det viktigste for meg når jeg lager musikk - at den har lang holdbarhet.

- Og i tillegg er det ganske mye «mat» som kan få deg til å føle deg bra eller tenke fine ting, bare du hører etter godt!


Hvis du kunne utvide bandet ditt med fritt valg av musikere, hva ville vært drømmelineup'en?- Jeg er veldig heldig, fordi jeg alltid har jobbet med folk som er blant de beste i landet. Jeg jobber fast med gitaristen Jo Bakke nå, og han er veldig perfekt for det jeg vil lage. Og jeg har brukt Marius Reksjø på bass en god del tidligere, og han er den beste i Norge på det jeg driver med. Og trommis Martin Windstad kan man vel si akkurat det samme om.

- I tillegg ville jeg kanskje hatt med DJ Strangefruit. Han er kanskje den mest musikalske personen jeg har vært borti, og han spilte med folk&røvere i flere år.


Drømmekonserten (som publikummer)?- Jeg har fortsatt ikke sett Madness, men drømmen må være en Neil Young-konsert hvor han spiller alle de beste låtene sammen med Crazy Horse.


3 cd'er du hører på nå?Saint Thomas og Supermann (Illustrasjon: Tine Skarland)Saint Thomas og Supermann (Illustrasjon: Tine Skarland)

- Neil Youngs «Harvest» (1972) og «Hawks & Doves» (1980), samt Saint Thomas «Children of the New Brigade» (2005).


Ditt største bomkjøp/ hvilken cd hører du aldri på?- Det er mange, for jeg hadde spesielt tidligere en tendens til å kjøpe musikk fordi jeg likte coveret. Sånn er det ikke lenger, for nå kjøper jeg stort sett musikk på iTunes - og da koster det jo ikke så mye å bomme, dessuten får du hørt et halvminutt av hver låt...

- Men mitt største bomkjøp er en trippel bootleg på vinyl fra en The Cure-konsert - den kostet 650 kroner, og det var på slutten av 80-tallet. Lyden var til å grine av!!!


Hvilken film hadde musikken din passet som soundtrack til?- «Magnolia», kanskje? Har hatt musikk i flere filmer, blant annet den siste med The Rock - husker ikke hva den heter, men kanskje litt uventet - og episoder av «The O.C.» og «Judging Amy»...


Umiddelbare planer?- Nå er det platepromotering som gjelder, og deretter skal jeg lage nytt album med mitt andre bandprosjekt Flunk. Forhåpentligvis er dette ferdig for utgivelse til våren sånn at vi endelig kan dra på USA-turnéen som vi har utsatt så mange ganger.

Folk & Røvere: Hjemmeside

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Musikk-klikk

Fem siste fra musikk-klikk:


Samuel Jackson 5 (21.09.2005)
Superfamily (15.09.2005)
The Owens (09.09.2005)
Amerika (08.09.2005)
Serena Maneesh (31.08.2005)

ABC Startsiden:


Musikk