Anja Garbarek: «Briefly Shaking»

En meget bestemt dame fortsetter å imponere!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anja Garbarek, «Briefly Shaking»

(EMI)

Man kunne sikkert argumentert seg halvt ihjel over hvorvidt det er positivt eller ikke å ha et kjent etternavn. Uten å ta for hardt i, har jeg en viss anelse om at det nok for enkelte kan være en hemsko av visse proporsjoner.

Nå skal jeg ikke anta noe som helst om forholdet mellom far og datter Garbarek, annet enn å fastslå at Anja Garbarek i en årrekke har blitt ansett som en av våre mest interessante og talentfulle kvinnelige artister.

Denne utgivelsen har

kopisperre!

Debuten kom i 1992 - med den norskspråklige «Velkommen Inn», før hun i 1996 leverte det heller ambisiøse «Balloon Mood». I 2001 kom det nydelige og særdeles nedtonede «Smiling & Waving», som også ble tildelt Spellemannsprisen i den noe kryptiske kategorien «åpen klasse».

Etter en rekke år i utlendighet (London), har Anja nå flyttet tilbake til Norge, slått sine kreative hoser sammen med islandske Gisli Kristjansson, og leverer med «Briefly Shaking» sitt fjerde album.

Spennende, variert, ambisiøst og iørefallende


En slik overskrift ville sikkert kunne druknet de aller fleste, men Anja Garbarek viser med «Briefly Shaking» at hun fortsatt har ambisjoner om å lage fortryllende og sær popmusikk.

Mange har kanskje hørt den liflige og elektroniske popsingelen «The Last Trick», men vel så bra er den seige «Sleep», pompøse «Can I Keep Him?», den harmoniske perlen «My Fellow Riders» og den tøffe og uptempo «Shock Activities».

Aller best er likevel den industrielle elektronika-saken «Dizzy With Wonder», samt den yndige og Kate Bush-aktige avslutningslåten «Word Is Out».

Kommersiell


Verken vokalen, melodiene eller tekstene har tidligere voldt Garbarek nevneverdige problemer, men det som imponerer mest på «Briefly Shaking» er at hun for alvor viser frem sine skarpere kanter («Dizzy With Wonder», «Shock Activities»). Uten å anklage Anja for å være i ferd med å bli kommersiell, må det nok innrømmes at hun er i ferd med å gjøre seg mer tilgjengelig for allmenheten med dette produktet (og da mener jeg i positiv forstand!).

Det er mulig du liker «Briefly Shaking» dersom du liker:
- Stina Nordenstam
- Goldfrapp
- Kate Bush
- Tori Amos
- Beth Gibbons
- Kari Rueslåtten

Videre må det sies at Gisli viser frem langt mer interessante elementer som låtskriver og medmusikant på dette prosjektet enn hva han tidligere har gjort. Enten er han i rivende musikalsk utvikling, eller så passer han best i den noe tilbaketrukne rollen han har her.

Imponerende


Først og fremst har Anja Garbarek laget et meget bra album, og står sammen med Kari Rueslåtten frem som to av våre absolutt mest interessante kvinnelige artister!

Solid femmer.

Anja Garbarek: Hjemmeside

Låter

:
1. Born That Way
2. Dizzy With Wonder
3 The Last Trick
4. Sleep
5. Shock Activities
6. Yes
7. My Fellow Riders
8. Can I Keep Him?
9. This Momentous Day
10. Still Guarding Space
11. Word Is Out

Spilletid

: 39.43

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser