Samuel Jackson 5: «Easily Misunderstood»

Feiende flott, überpompøs og progressiv postrock!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samuel Jackson 5, «Easily Misunderstood»

(Honest Abe Records)

Med det noe artige og relativt velklingende bandnavnet Samuel Jackson 5, debuterte oslobandet med «Same Same, But Different» høsten 2004.

Vanligvis har de fleste debutanter et visst stykke å gå før de fikser albumformatet, men bandet overbeviste med en meget fin samling instrumentallåter, i det klangfulle og (dis)harmoniske postrock-landskapet vi kjenner fra band som Mogwai, Godspeed You Black Emperor og Tortoise.

Med det ambisiøse målet om å gi ut en plate i året, kommer bandet nå med sitt andre september-album, «Easily Misunderstood».

Volum, gitar og lekenhet


Det første som slår en ved Samuel Jackson 5, er deres velutviklede evne til å koke sammen spennende og særdeles voluminøse komposisjoner (eller låter om du vil). Låter som «Skinflick Dress Rehearsal» (komplett med herlig repetetivt monsterriff), bassdrevne «Charlie Foxtrot Queen» og smått monumentale «Michael Collins Autograph» tyter omtrent ut av høyttalerne i desperate skrik etter luft!

Et annet sentralt element ved dette albumet, er dets interessante sjangerblanding. Mens den «klassiske» postrockens noe monotone gitarkaskader og låtoppbygging kan virke mer hemmende enn utviklende, makter Samuel Jackson 5 å blande de sterkeste elementene fra denne sjangeren med tydelige elementer fra såvel jazz som progrock.

Dette gir seg utslag i en befriende musikalsk improviserende lekenhet, samtidig som det er en klar progresjon i lydbildet (ekstensiv og utfyllende instrumentbruk).

Man kunne sikkert kalt dette både sykt pompøst og lite lyttervennlig, men låter som «If You Show Off The Milk, Who's Gonna Buy The Cow?», «Easily Misunderstood», «Person Most Likely To Enjoy The Taste Of Human Flesh» og «No Name» er alt annet enn dette!

Detaljer


Det er mulig du liker «Easily Misunderstood» dersom du liker:
- Motorpsycho på 90-tallet
- Jaga Jazzist
- Mogwai
- Godspeed
- Tortoise

Det er liflige klanger, skrikende gitarer, nydelige strykere, beinhard groove, lavmælt og harmonisk pianoklimpring og skeive blåsere drevet frem (og i stram regi) av en meget oppegående perkusjonist (Stian Tangerud).

Det som skiller SJ5 fra en lang rekke likesinnede, er først og fremst detaljrikdommen i musikken deres, og at de ikke lar denne gå på bekostning av balansen i låtene.


Det kunne sikkert tippet fullstendig over, men det at de sprer seg ut over såpass mange instrumenter, gjør sitt til å skape både variasjon og flyt i albumet som helhet.

Herlig femmer.

Samuel Jackson 5: Hjemmeside

Låter

:
1: Skinflick Dress Rehersal
2: If You Show Off The Milk, Who's Gonna Buy The Cow?
3: Easily Misunderstood
4: Charlie Foxtrot Queen
5: Person Most Likely To Enjoy The Taste Of Human Flesh
6: Unimog
7: No Name
8: Song For Sarah
9: Psycho Derelict
10: Michael Collins Autograph
11: Switch Trip Ambulance

Spilletid

: 49.23

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

Musikk-klikk: Samuel Jackson 5 (21.09.2005)
by:Larm! 2005: Jeg erklærer meg herved som fan! (12.02.2005)

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser