Verstingen Rita skremmer Texas

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rita har vokst til å bli en av tidenes verste orkaner. Nå er hun på vei mot Texas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjømannskirken i Houston.Sjømannskirken i Houston.

En av tidenes verste orkaner nærmer seg Texas, der hundretusener er på flukt og alle nå forbereder seg på en katastrofe.

Orkanen Rita har nå vindkast opp mot 265 kilometer i timen, og er den tredje kraftigste orkanen som noen gang er registrert i USA:

Myndighetene har slått full alarm og erklært unntakstilstand i delstatene Texas og Louisiana, der over én million mennesker nå er på flukt fra kysten.

Oljeinstallasjoner i Mexicogolfen er evakuert og fire store oljeraffinerier på land er stengt, i påvente av orkanens piskende vrede.

I millionbyen Houston er skoler og offentlige kontorer stengt, alle arrangementer avlyst og motorveiene overfylt av biler på vei innover i landet.

Også i Galveston, oljebyen som ligger på en øy sør for Houston, er de 60.000 innbyggerne bedt om å forlate sine hjem. Galveston ble rasert av en orkan i 1900, som kostet over 6.000 mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske sjømannskirka i Houston i Texas er klar til å hjelpe nordmenn i storbyen som måtte trenge hjelp.

Myndighetene i Houston ga onsdag ordre om delvis evakuering, og den norske sjømannskirken er fullt oppdatert på faren for at orkanen Rita kan ramme millionbyen.

- Vi har det travelt, sier sjømannsprest og kapellan Jan Tommy Fosse til NTB på telefon fra Houston. - Vi forbereder oss på å ta imot folk som trenger hjelp, men også på å måtte evakuere.

Han forteller at man nå spikrer plater foran vinduene og flytter matvarer over i én fryser for å sikre seg mot ødeleggelse dersom vann skulle trenge inn i bygningen.

Fosse forteller også at byen er i ferd med å bli meget sterkt preget av evakuering og evakueringsforberedelser. Det er hamstring av mat og bensin og tendenser til køer på enkelte utfartsveier.

Det er ca. 5.000 nordmenn i Houston, og Sjømannskirken samarbeider tett med det norske konsulatet i byen.