Meny

Verstingen Rita skremmer Texas

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rita har vokst til å bli en av tidenes verste orkaner. Nå er hun på vei mot Texas.

Sjømannskirken i Houston.Sjømannskirken i Houston.

En av tidenes verste orkaner nærmer seg Texas, der hundretusener er på flukt og alle nå forbereder seg på en katastrofe.

Orkanen Rita har nå vindkast opp mot 265 kilometer i timen, og er den tredje kraftigste orkanen som noen gang er registrert i USA:

Myndighetene har slått full alarm og erklært unntakstilstand i delstatene Texas og Louisiana, der over én million mennesker nå er på flukt fra kysten.

Oljeinstallasjoner i Mexicogolfen er evakuert og fire store oljeraffinerier på land er stengt, i påvente av orkanens piskende vrede.

I millionbyen Houston er skoler og offentlige kontorer stengt, alle arrangementer avlyst og motorveiene overfylt av biler på vei innover i landet.

Også i Galveston, oljebyen som ligger på en øy sør for Houston, er de 60.000 innbyggerne bedt om å forlate sine hjem. Galveston ble rasert av en orkan i 1900, som kostet over 6.000 mennesker livet.

Den norske sjømannskirka i Houston i Texas er klar til å hjelpe nordmenn i storbyen som måtte trenge hjelp.

Myndighetene i Houston ga onsdag ordre om delvis evakuering, og den norske sjømannskirken er fullt oppdatert på faren for at orkanen Rita kan ramme millionbyen.

- Vi har det travelt, sier sjømannsprest og kapellan Jan Tommy Fosse til NTB på telefon fra Houston. - Vi forbereder oss på å ta imot folk som trenger hjelp, men også på å måtte evakuere.

Han forteller at man nå spikrer plater foran vinduene og flytter matvarer over i én fryser for å sikre seg mot ødeleggelse dersom vann skulle trenge inn i bygningen.

Fosse forteller også at byen er i ferd med å bli meget sterkt preget av evakuering og evakueringsforberedelser. Det er hamstring av mat og bensin og tendenser til køer på enkelte utfartsveier.

Det er ca. 5.000 nordmenn i Houston, og Sjømannskirken samarbeider tett med det norske konsulatet i byen.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus