7 av 10 studenter er datapirater

Studenter piratkopierer programvare i stadig større omfang, og de færreste har tenkt å slutte heller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju av ti avgangsstudenter fra BI og NTNU har brukt ulovlig kopiert programvare, viser en undersøkelse fra organisasjonen Business Software Alliance (BSA).

BSA, som representerer verdens programvareprodusenter og arbeider for å bekjempe ulovlig bruk av programvare, gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i fjor. Da svarte 55 prosent at de hadde brukt piratkopiert programvare. Nå har andelen økt til 71 prosent.

Undersøkelsen avdekker også at over halvparten av studentene vil fortsette å bruke ulovlig kopiert programvare i fremtiden.

- Det er nedslående at så mange studenter benytter, og synes det er akseptabelt å benytte, ulovlig kopiert programvare til privat bruk. At morgendagens ledere ikke respekterer grunnleggende lover og regler i samfunnet er dessuten en dårlig attest til etikkundervisningen på landets handelshøyskoler, sier formann i BSA Norge, Eilert Hanoa, til Aftenposten.

Microsoft er et av selskapene som rammes av at folk kopierer programmer ulovlig. Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad sier det er en utfordring for bransjen at studenter bruker ulovlig programvare. Bransjen lever av å selge programmene, men får ikke betalt for dem, sier han.

Seierstad skjønner imidlertid at det er forskjell på studenter som bruker piratkopiert programvare til privat bruk og folk som gjøre det for å tjene penger ved videresalg. Uansett er dette ulovlig, påpeker han, og reklamerer for at Microsoft gir studentrabatt på for eksempel Office-pakken både for PC og Mac. (©NTB)