Alt blir gratis

Gratis Opera, gratis aviser og gratis bøker. Alt blir visst gratis. Men storebror hører hva du taster inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opera blir gratisOpera blir gratis

Det norske selskapet Opera Software har bestemt seg for å gjøre nettleseren sin gratis og reklamefri, i et forsøk på å gjøre Opera til den nest mest brukte nettleseren i verden.

Den reklamefrie nettleseren ble gjort tilgjengelig for gratis nedlastning i dag, og Opera håper nå å konkurrere ut Firefox som etter Microsoft Internet Explorer i øyeblikket er verdens mest populære nettleser.

- Å fjerne reklamebanneret og gjøre den gratis vil føre til at mange flere vil laste ned og bruke nettleseren vår, sier administrerende direktør Jon von Tetzchner i Opera Software i en pressemelding.

Selskapet har hittil hatt to versjoner av sin nettleser. Den ene versjonen har vært gratis, mot at brukerne får et reklamebanner i nettleseren. Den andre var en betalingsversjon der brukeren slapp reklamen og fikk brukerstøtte, skriver digi.no.

Ifølge digi.no tjente Opera 33 millioner kroner på nettleseren sin i 2004, og vil tape mellom 15 og 20 millioner kroner årlig som følge av å gjøre den gratis. Likevel mener selskapet at de på litt lengre sikt vil tjene på avgjørelsen.

Den registrerte hollender


Hollandske myndigheter vil registrere alle borgere, fra krybbe til grav, gjennom én databank. De åpner en elektronisk arkivmappe for barn straks de kommer til verden, og legger etterhvert til karakterer fra skole, straffesaker, og annet mange helst ville sett forsvunnet i glemselens tåke.

Den nye databasen er i drift fra 1. januar 2007.

Som en sikkerhetsmekanisme, er det satt begrensninger som gjør at ingen enkeltperson kan få adgang til en enkelt persons totale profil. Kontorer som rapporterer inn til databasen, beholder dessuten separate kopier av sine data. Et diskkræsj eller to skal ikke få radert ut hele befolkningen.

Organisasjoner kan føre opp «bekymringsmeldinger» i arkivet for å advare andre instanser om potensielle problemer med barn, melder blant andre Wired.

Skanner avisen med mobiltelefon


Bokhandlere og avisselgere i Japan er irriterte på moderne mobilbrukere som forsøker å ta bilder av artikler og sider de har lyst til å lese heller enn å kjøpe hele avisen.

Ny programvare gjør ikke livet lettere for dem. Nå er det nemlig utviklet programvare som gjør kameratelefonen om til fullverdige skannere, som i løpet av 3-5 sekunder leser en A4-side og konverterer bildene til tekst.

Nå vokser bekymringen for at denne typen teknologi skal sende forlagsbransjen og tekstbaserte medier inn i en copyright-forvirring tilsvarende den som har holdt musikkindustrien i et jerngrep de siste årene, rapporterer New Scientist.

Avlytter tastaturet


Nå trenger ikke nysgjerrige snushaner annet enn å lytte til tastingen din på tastaturet for å finne ut hva du skriver.

Forskere ved Berkeley har funnet ut hvordan de ut fra lyden av klikkene fra tastingen kan få en tilnærmet perfekt avskrift av det som ble skrevet inn.

De bruker programvare som analyserer klakkene på et tastatur i 10 minutter, og deretter rekonstruerer så mye som 96 prosent av det som ble skrevet inn.

Teknikken fungerer fordi lyden som kommer når du taster på «a»-tasten er annerledes enn «b». Så snart programmet har identifisert forskjellene, kunne forskerne lime sammen teksten til en ganske god gjengivelse, og bruke stavekontroll og grammatikkontroll for å raffinere resultatet ytterligere, melder Infoworld.