Ranerne fikk med seg 57,4 millioner kroner

David Toskas tilståelse har foreligget lenge. Beløpet han og de andre Nokas-ranerne fikk med seg er på over 57,4 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

57.440.575 kroner fikk NOKAS-ranerne med seg.57.440.575 kroner fikk NOKAS-ranerne med seg.

David Toska har lenge erkjent skyld. Det kom fram allerede i hans forklaring til politiet, sa forsvarer Øystein Storrvik i retten tirsdag.

Toska sa seg mandag skyldig i tiltalen på medvirkning til grovt ran med døden til følge. Storrvik sa i sin kommentar til aktors innledningsforedrag at tilståelsen fra Toska har foreligget lenge, men at den ikke er blitt protokollert. Hovedgrunnen til dette er at Toska ikke har møtt i fengslingsmøtene, sa Storrvik.

- Jeg oppfordret til at hans skylderkjennelse skulle protokolleres da jeg møtte i fengslingsmøte fredag, sa Øystein Storrvik.

Storvvik sa at hans bevisførsel i retten kun kommer til å knytte seg til forvaringsspørsmålet. Aktor har varslet at han vil legge ned påstand om forvaring eller ubegrenset straff for David Toska.

Strid om samboer


Forsvarer Steinar Wiik Sørvik varslet tirsdag at Toskas samboer kan være med å gi Lars-Erik Andersen alibi for ranshelga, og at han vil stevne henne som vitne.

Men han ble korrigert av Toskas advokat Øystein Storrvik, som opplyste at Toskas samboer har søkt om ikke å forklare seg, og har fått innvilget det. Hun har fulgt saken fra tilskuerplass, noe hun ikke kunne ha gjort dersom hun skulle vitne i saken.

Fikk med seg 57,4 millioner


Alt summert opp, fikk ranerne med seg mer enn 57 millioner kroner.

- Det eksakte beløpet er 57.440.575 kroner, opplyste aktor, statsadvokat Tor Christian Carlsen, i retten tirsdag.

Beløpet går fram av erstatningskravet fra NOKAS´ forsikringsselskap If.

Ranerne fikk med seg vel 45,8 millioner norske kroner, vel 10,4 millioner kroner i utenlandsk valuta og nesten 1,2 millioner fra en nattsafepose som ikke var opptelt.

NOKAS vil kreve erstatning på 50.000 kroner, som er egenandelen selskapet har på sin forsikring.

37 ansatte i NOKAS vil sette fram krav om erstatning, for hver enkelt begrenset oppad til 250.000 kroner. Fem av de ansatte vil forklare seg under rettssaken, og vil gi tilleggsforklaring om oppreisningskravet.

I tillegg kommer erstatningskrav fra de etterlatte etter Arne Sigve Klungland, politimannen som ble skutt og drept under ranet. Klunglands enke vil kreve en erstatning på 250.000 kroner og erstatning for forsørgertap, begrenset oppad til 500.000 kroner. Hver av de to barna til Klungland vil kreve en erstatning på 150.000 kroner.

Strid om DNA-bevis


Ridvan Halimis forsvarer Trygve Staff angrep i sine bemerkninger til aktors innledningsforedrag DNA-bevisene i NOKAS-saken.

Staff lanserte også en «dobbeltgjenger», en person som skal være svært lik Halimi og er blitt forvekslet med ham.

- Aktor har vel ikke sagt det direkte, men i de beviser han har knyttet til Halimi var det DNA-bevis pluss to angivelige gjenkjenninger i Stavanger-området, sa Staff.

Han bemerket også at Halimi satt varetektsfengslet fra 11. november 2003 til 16. januar 2004, tiden da ranet skal være planlagt.

Staff hadde fire innvendinger til DNA-bevisene:

- For det første er det i saken funnet DNA-materiale som er sporet til mennesker som har vært siktet, men ikke lenger er det.


VG: Rettsaken mot Nokas-ranerne


Dagbladet: Alt om ranet i Stavanger


Aftenposten: Nokas


Nettavisen: Dødsranet i Stavanger


NRK: Nokas-rettsaken


Stavanger Aftenblad: Nokas-saken