En peanøtt blant keisere

De lager fengende låter med erkebritiske tekster. De er hypet opp til tusen og selveste Paul McCartney har latt seg imponere. Men kan Kaiser Chiefs virkelig leve opp til sitt gode navn og rykte?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Nick «Peanut» Baines by day... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Nick «Peanut» Baines by day... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Leeds-bandet Kaiser Chiefs har hatt et mildt sagt meget suksessfullt halvår etter at debutplata «Employment» ble sluppet på vårparten.

Salget har tatt av i Europa, Amerika og Asia, de har vært på turné med U2, åpnet Live 8 konserten i Philadelphia, blitt nominert til den gjeve Mercury-prisen og spilt på alle de store festivalene, for å nevne noe.

Og når de nye superheltene på den britiske musikkfronten gjester hovedstaden benytter Neste Klikk sjansen til å finne ut om de er verdt alt oppstyret.

Noen timer før de skal spille for et utsolgt John Dee, befinner jeg meg i korridorene backstage. Jeg blir vist inn i et rom med to skinnsofaer og et bord bugnende fullt av snop og ostepop.

Bak all snacksen sitter en peanøtt og smiler til meg. Ja, ikke bokstavelig talt en nøtt altså, men en liten plugg av en nord-englender med det snodige kallenavnet Peanut.

Litt kjendiser


...og Peanut by night. (Foto: Leni Aurora Brækhus)...og Peanut by night. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Peanut heter egentlig Nick Baines og spiller keyboard i bandet som ble dannet i 2003. Han er utdannet mekanisk ingeniør, og hadde nok jobbet med noe innen data om Kaiser Chiefs ikke hadde slått gjennom.

Men slått gjennom har de så absolutt gjort! Selv om det nesten kan virke sånn kom ikke suksessen «over natten», forsikrer Peanut meg. De fem guttene har jobbet mot dette i over fem år. Men det var altså først for et par år siden at de fant fram til dagens format:

- Jo lengre vi spilte sammen jo mer dedikerte ble vi, forklarer han.

- Da vi begynte å skrive Kaiser Chiefs-materialet skjønte vi at vi hadde funnet formen. Og da «Oh my God»-demoen tok av var det gjort.

Og nå er det ingen vei tilbake.

- Folk ser oss vel litt som kjendiser nå, og det er vanskelig å tenke på hvordan det eventuelt ville vært etterpå, hvis det tok slutt, sier Peanut og grøsser litt ved tanken.

Guttene er mer enn bare litt kjendiser; de har prydet forsider og fått metervis med spalteplass i alle de «viktige og riktige» mediene. Ja, de har ganske enkelt blitt hypet opp noe veldig både hjemme i Storbritannia og i utlandet.


Vokalist Ricky Wilson med mer energi enn en «powered up Pac-Man». (Foto: Leni Aurora Brækhus)Vokalist Ricky Wilson med mer energi enn en «powered up Pac-Man». (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Det var det jeg sa!

Men når det kommer til hype er nok britisk musikkpresse i en klasse for seg:

- Musikkbladene liker å gi inntrykk av at de vet hvordan det kommer til å gå med band, de liker å kunne si «det var det jeg sa». Derfor bygger de dem opp noe voldsomt ved den første utgivelsen; hyper dem opp til et nivå som de vanskelig kan leve opp til, og så driter de dem ut når de kommer med fortsettelsen.

Kaiser Chiefs kan trygt sies å ha blitt utsatt for den første delen av dette «ritualet», men Peanut tror de skal overleve en eventuell «fase to»:

- På et vis har vi vært heldige som har fått mye positiv omtale i slike blader, og jeg tror egentlig at vi klarer å leve opp til hypen.

- Vi hadde et repertoar med flere gode låter før vi fikk platekontrakt, i motsetning til band som har én hit, får platekontrakt og ikke klarer å lage et godt album. De har ikke hatt tid til å vokse som band, kjenner hverandre ikke godt nok og er ikke samspilte nok.

- Vi har holdt på så lenge at vi kan lage gode låter, er gode i studio og er gode live. Derfor skal det bli vanskeligere for musikkpressen å knekke oss.

Skjebnen og Paul McCartney


Bassist Simon Rix. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Bassist Simon Rix. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Ikke noe å si på selvtilliten altså, men det finnes veldig mange talenter der ute, så de har vel hatt litt flaks også, foreslår jeg.

- Det er klart at det er viktig at de riktige folkene hører musikken. Kall det gjerne flaks, men jeg tror heller det er skjebnen, sier Peanut overbevisende.

Ved siden av pågangsmot og skjebnen er jungeltelegrafen uhyre viktig når man prøver å bryte gjennom, forklarer han videre. Folk forteller andre folk at de liker musikken. Dette har Kaiser Chiefs nytt godt av. Og det er ikke bare hvem som helst som har strødd om seg med lovord:

- Noen spurte Paul McCartney hvilke nye band han syntes var bra, og da sa han at Kaiser Chiefs skriver veldig bra låter, forteller Peanut stolt.

- Det er helt rått; våre låter er gode, ja, men er det noen som kan skrive bra låter så er det Paul McCartney. Når noe sånt kommer fra en som han, har det veldig mye å si!

Andrew White på gitar. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Andrew White på gitar. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Erkebritisk

«Girls run around with no clothes on
To borrow a pound for a condom
It if wasn't for the chip fat, well they'd be frozen
They're not very sensible»

McCartney har et godt poeng; Kaiser Chiefs' låter er gode - proppfulle av humor og referanser til det som er typisk britisk. Hvordan kan det ha seg at de likevel gjøre det så godt i for eksempel Japan, der mye av dette nok går tapt?

- De liker vel lyden av ordene og synes det er gøy, selv om de ikke forstår betydningen av dem. I tillegg har vi en del na-na-na-na-na og oh-oh-oh-oh-oh i låtene våre; og det betyr det samme hvor du enn er i verden. Vi kan kanskje kalle det det internasjonale Kaiser Chiefs-språket, fleiper Peanut.

Også guttene har rukket å bli ganske så internasjonale; etter en utsolgt turné i hjemlandet har det blant annet blitt flere turer til USA og en uke i Japan, mens Oslo-besøket er del av Europa-turneen.

Ricky Wilson tar en ølpause og har det moro med publikum... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Ricky Wilson tar en ølpause og har det moro med publikum... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Det kan bli litt vel mye hotellrom, tour-buss og flyplasser, men de prøver også å få med seg litt av stedene de besøker:

- Vi liker å gå inn i små butikker og kjøpe med oss masse tull; rare leker og gadgets. Også blir det tid til litt sightseeing; jeg har blant annet sett mye av Tokyo og besøkt Capitol Hill i Washington DC.

Og snart bærer det tilbake til USA. Der skal guttene nemlig på turne med noen av sine egne helter, Foo Fighters og Weezer. Peanut kan nesten ikke begripe hvor heldige de er:

- Nå skal vi reise rundt og spille, og så hvis vi vil, kan vi se både Foo Fighters og Weezer hver kveld, sier han fornøyd.

- Det er ikke jobbing det vet du, det er lek og moro, helt genialt!

Stolte Loiners


...for så å gi alt i neste låt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)...for så å gi alt i neste låt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Peanut er som de fleste nord-englendere jeg har møtt; meget trivelig, vittig, glad i å prate (i et radig tempo!) og ikke minst stolt av sitt opphav. Så da guttene skulle finne bandnavn gjorde det ingen ting at det ble et med referanse til hjembyen Leeds:

- En kompis foreslo Kaiser Chiefs og vi likte det fordi det hadde noe sterkt og positivt ved seg, Kaiser betyr jo keiser.

- Men det er også navnet til en sør-afrikansk fotballklubb, og det viste seg at en spiller derfra ble overført til Leeds United, som er vår fotballklubb, og spilte for dem i mange år. Så navnet ble en slags link til hjembyen vår som vi er veldig stolte av.

Hvordan er det å komme hjem til Leeds nå?
- Jeg vil ikke virke høy på pæra, men vi er blitt lokale helter. Når vi spiller der kommer folk bort til oss etterpå og forteller at innbyggerne er stolte av at vi er fra Leeds. Det er veldig godt å høre!

- Vi er stolte av byen og byen er stolt av oss, avslutter Nick «Peanut» Bains.

Noen timer senere er jeg tilbake på John Dee for å finne ut om guttene faktisk kan leve opp til sitt gode navn og rykte.

Og en drøy time med tøff musikk, stage-diving, vitser, flørting og mer energi enn en «powered up Pac-Man» overbeviser meg og etter stemingen å dømme også de fleste andre i publikum. Ja, Kaiser Chiefs er bra.

Do believe the hype!

Mer om Kaiser Chiefs:


  • Bandet består av: Ricky Wilson (vokal), Nick «Peanut» Baines (keyboard), Andrew White (gitar), Simon Rix (bass) og Nick Hodgson (trommer og vokal).
  • Musikalsk inspirasjon henter guttene fra: Beach Boys, Small Faces, Super Furry Animals, Beta Band, The Kinks, XTC, Blur, Supergrass, 10CC, Dexys Midnight Runners og Madness.
  • Finn mer info, video- og lydklipp på Kaiser Chiefs' hjemmeside.

Mer i Neste Klikk:

Mer på Startsiden.no:


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:25 Demokrater vil stille Trump for riksrett02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder
Siste nytt
02:25VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus