PSP lanseringstest N-W

Vi har testet en rekke av de lanserte spillene på PSP. Finn ut hva som er verd investeringen, og hva som aldri burde vært trykt på en UMD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Need for Speed Underground Rivals


Vi har anmeldt «Need for Speed Underground» to ganger tidligere, første gang på Xbox, og senere utgaven for Nintendo DS. Nå er en variant av det samme spillet klar for PSP, og heldigvis er dette mer vellykket enn DS versjonen fra tidligere i år.

For det første er «NFSU Rivals» ikke like umulig å kontrollere, for det andre er fartsfølelsen generelt mye bedre. Dessverre er det ikke alltid grafikkmotoren klarer å holde følge, og spesielt den såkalte «nitrous run» modusen hakker til tider fælt.

Hoveddelen av spillet er delt opp i en rekke forskjellige løpstyper, der man vinner oppgraderingspoeng for gode plasseringer. Disse poengene bruker man så til å ruste opp garasjen med nye biler og nye deler til disse.

«NFSU Rivals» er på sitt beste et godt bilspill uten den helt store «wow»-følelsen. Inntil videre er det blant de beste bilspillene på konsollen, men det ligger an til å bli tøff kamp om denne posisjonen i høst.

Vi trekker for ujevn grafikkmotor og litt seig følelse. Lite nytt er det også i forhold til konsollversjonen, og dermed blir dette en streit firer.

(Utgiver: EA Games, distributør: Electronic Arts Norge)


NBA Street Showdown


EA har så langt satset på sikre kort ved lansering; sport og bilspill. PSP utgaven av «NBA Street» er en ganske solid konvertering fra hjemmekonsollutgaven av dette gatebasketspillet.

Som i de andre «Street» spillene fra EA Big er det vekt på kule finter og spektakulære måter å score på. For å få til alle disse triksene kreves det bruk av de fleste knappene tilgjengelig på PSPen.

Du kan spille enkeltkamper, eller gå for den relativt omfattende karrieremodusen der du leder laget ditt fra løkkestadiet til å utfordre kjente NBA-profiler.

Kampene er vanlige tre mot tre, og man ser det hele fra sidelinjen med et sveipende kamera. Bruk finter og dunker for å samle opp poeng slik at du etterhvert kan utføre de kjente «gamebreaker» spesialscoringene.

Utover de vanlige kampene får du også et par andre moduser, bl.a. dunkekonkurranse. Disse er helt ok, uten å tilføre det helt store.

Det er egentlig ikke noe særlig galt med «NBA Street Showdown» rent spillmessig. Problemene kommer i form av svært treg oppstart, og lange lastetider før kampene kommer i gang. Et unødvendig komplisert menysystem hindrer også den raske spillbarheten et håndholdt spill burde ha.

EA burde konsentrere seg om å få til «plukk opp og spill» følelsen i sine kommende utgivelser på PSP. Fire øyne på terningen.

(Utgiver: EA Big, distributør: Electronic Arts Norge)


NFL Street 2 Unleashed


En kollega sa det jeg har følt så lenge; «amerikansk fotball er rundebasert sport». Selv har jeg aldri skjønt fascinasjonen med denne merkelige mutasjonen av rugby, men millioner av amerikanere får ikke nok av fenomenet.

Her får vi en løkkeutgave av sporten, der realismen er glemt til fordel for flashy bevegelser og den riktige «gatefølelsen».

Fra start læres du opp, med en over gjennomsnitt grundig introduksjon til teknikkene og kontrollene i spillet. Det er ikke obligatorisk å fullføre dette, men for meg som ikke er dreven i sporten fra før hjalp dette meg i gang.

Kampene er som annen amerikansk fotball basert på intense spilleminutter mellom hver pause når spillere felles. Grafikk og lyd er gjennomført og har man sans for sporten er spillet definitivt spillbart.

Dessverre er også «NFL Street 2 Unleashed» plaget av den samme tregheten i oppstart og lasting som «NBA Street Showdown».

Oppsummert blir dette altså et spill for allerede konverterte fans, og da med forbehold om manglende optimaliseringer for det håndholdte formatet. Firer for NFL-tilhengere.

(Utgiver: EA Big, distributør: Electronic Arts Norge)

Ridge Racer


Dette er en klassisk spillserie kjent fra arkadehaller og diverse konsoller. Her er det lite vekt på realisme. Bilene i «Ridge Racer» kan nemlig sladde flere kilometer i strekk, gjerne i hastigheter rundt 250km/t.

Konseptet er enkelt, en bane, 11 motspillere og tre runder. Gjennomfør løpet og kvalifiser deg med plassering et sted mellom fjerde og førsteplass. Kombiner en rekke slike løp til en turne, og du har kjernen i denne PSP utgaven av «Ridge Racer».

Etterhvert som du gradvis gjennomfører flere løp låser du opp nye biler, nye baner og nye turneer. Makshastigheten på bilene stiger jevnt og trutt, samtidig blir de maskinstyrte motspillerene stadig bedre og mer utspekulerte.

«Ridge Racer» har utmerket grafikk, raske lastetider, et svært variert og variabelt lydspor, en tendens til å sluke batterier raskere enn noen andre spill og en egen evne til å gjøre deg hekta. «Skal bare ta en runde til» blir fort mantraet her.

Med alle løpene, biltypene og opplåsbare elementer gir spillet deg mange timers spillglede. Variasjonen er riktignok ganske liten og begrenser seg til forskjellig fart og håndtering av bilene, pluss noen (svært vanskelige) dueller et stykke ut i spillet.

Hadde Namco sørget for flerspiller via «Game Sharing» ville mangelen på variasjon blitt dekket opp av flerspillerdelen. Inntil «Burnout Legends» dukker opp er «Ridge Racer» det beste bilspillet på PSP, og fortjener en fem minus.

(Utgiver: Sony Computer Entertainment Europe, distributør: Nordisk Film Interactive)

Wipeout Pure


Jeg husker fremdeles mitt første møte med «Wipeout» på den første Playstation. Maken til fartsopplevelse hadde jeg da ikke opplevd i noen andre spill. Nå ti år senere er det en ny Sony lansering og et splitter nytt medlem i «Wipeout»-familien.

For uinnvidde er «Wipeout» en fremtidsvisjon av en racingsport, der man kjører svevedoninger på en lang smal bane. Våpen og andre bonuser kan plukkes opp underveis. Det hele går fryktelig fort, og er virkelig en adrenalinfylt opplevelse.

Kanskje er «Wipeout Pure» det spillet blant lanseringstitlene som imponerer mest rent grafikkmessig. Enkelte av spillemodusene, spesielt Zone gir deg nærmest tårer i øynene fordi fartsfølelsen er så intens. Lyden er også som vanlig i serien svært bra, med et sterkt technolydspor og gode lydeffekter.

Har du sansen for denne typen ikke-realistiske racingspill finnes det ingen god unnskyldning for å ikke skaffe seg «Pure». Er du av typen som foretrekker ekte bilspill vil muligvis ikke dette appellere til deg, men du skylder deg selv å prøve det ut om ikke annet bare for å oppleve farten.

Pluss for å inkludere mulighet for flerspiller med kun en utgave av spillet (såkalt «Game Sharing»), og nedlasting av ekstra baner og farkoster. Treg oppstart og mye lasting mellom løpene trekker ned og ødelegger «håndholdtfaktoren».

Svakheter til trass, «Pure» er et glimrende spill som gir deg mange timers glede, og dermed er femmeren sikret.

(Utgiver: Sony Computer Entertainment Europe, distributør: Nordisk Film Interactive)

World Tour Soccer


Som eneste utgitte fotballspill er «WTS» i øyeblikket uten konkurranse på PSP i Europa. Senere i høst slippes både «FIFA» og «Pro Evolution Soccer» i håndholdte utgaver. I mellomtiden leverer Sonys omdøpte håndholdtversjon av «This is Football» en underholdende spillopplevelse.

I motsetning til de to konkurrentene prøver ikke Sonys fotballspill å være særlig realistisk. Formasjonene fungerer ikke helt som forventet, og gir ofte rom for enkeltprestasjoner og dribling. Det er også relativt enkelt å overliste keeperen, så det blir ofte mange mål.

Det er tydelig at utviklerene har fokusert på kjapp og enkel spillbarhet, noe som jo er lurt på en håndholdt. Dette viser seg også i spillets utfordringsmodus.

I denne modusen får du poeng for ting som mål, gode pasninger, null baklengsmål, ingen gule kort og rene taklinger. Du må så spille mot gradvis bedre lag, og oppnå en minstepoengsum i hver kamp for å gå videre. Kampene tar akkurat så kort tid at du burde rekke en på bussen om morgenen.

«World Tour Soccer» faller litt mellom to stoler, den urealistiske arkadefotballen og den realistiske fotballsimulatoren. Takket være tilpasningene til det håndholdte formatet og fokus på korte utfordringer klarer det alikevel å unngå middelmådigheten. Terningen lander på fire.

(Utgiver: Sony Computer Entertainment Europe, distributør: Nordisk Film Interactive)


Les tester av flere PSP-spill
Les mer om PSP
Håndholdt kjøpsguide
Flere spillomtaler