Sony PSP

1. september var D-dag for Sony i Europa. Endelig har de tålmodige europeiske spillerne fått kloa i Playstation Portable. Les videre for en grundig gjennomgang av den nye blanke dingsen fra Sony.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en svært forsinket utfordrer som nå lanseres. PSP har vært i salg i Japan siden forrige jul, og i USA siden februar i år. Det betyr at for folk som ikke vil importere selv har så langt Nintendo DS vært det eneste valget av nestegenerasjons håndholdt. Les gjerne mer om DSen i vår gjennomgang fra tidligere i år.

Sexy sak

Når man først får fjernet all pappen og plastikken er det et lite designvidunder som åpenbarer seg. I motsetning til Nintendos enkle men robuste design, er PSP en skinnende blank sak som ser sårbar ut.

Etter en del tids bruk får man alikevel følelsen av at den tåler en støyt, men den er svært utsatt for riper, og fete fingre setter veldig fort sine spor.

PSPen er også proppfull av knapper, brytere, lamper og plugger. Maksimalisme er stikkordet, igjen i skarp kontrast til sin argeste konkurrent.

Sony har prestert et lekkert design.Sony har prestert et lekkert design.


Ikke bare en spillmaskin?

Sony har brukt mye tid og penger på å markedsføre PSP som en «håndholdt mediamaskin», altså noe mer enn bare en bærbar spillekonsoll. Har du en PSP kan du i tillegg til spill nemlig se filmer (utgis på det egne UMD formatet), høre på mp3er og bla i bildesamlinger.

Det største problemet er at for å kunne utnytte disse egenskapene fullt ut kreves et ganske stort minnekort av typen «MemoryStick Pro Duo». Kortet som legges med i enkelte pakker er på 32MB, og dette holder ikke til mer enn noen få mp3-filer, eventuelt noen svært korte videosnutter.

Et 1GB minnekort koster i øyeblikket ca. 900,- på nettbutikkene. Da spørs det vel om ikke det frister mer med en skikkelig mp3spiller med vesentlig mer lagringsplass og bedre systemer for overføring og avspilling.

Etterhvert vil nok antallet tilgjengelige filmer på UMD vokse, men akkurat nå er det et relativt begrenset tilgjengelig antall filmer. Spørsmålet er også om man ønsker å kjøpe en film i et såpass begrenset format som UMD nå er, eller om man foretrekker en DVD-utgave av den aktuelle filmen.

Inntil man har noen som helst mulighet for å spille en UMD på en større skjerm tenker ihvertfall jeg meg om to ganger før jeg bruker penger på dette.

PSP med UMD og Memory Stick Pro Duo.PSP med UMD og Memory Stick Pro Duo.


Trådløs surfing på PSP

Den nyeste programvaren for PSPen inneholder en nettleser, og denne er faktisk ganske imponerende. Med trådløst nett er det fullt mulig å surfe på de fleste nettsteder uten større problemer. Inntasting av bokstaver er ikke særlig effektivt, men vanlig klikking og navigering går helt greit.

En komplett erstatning for en PC er det alikevel ikke, ettersom nettleseren dessverre ikke støtter f.eks. java og flash. Ingen overraskelse akkurat, men det begrenser bruken noe. De færreste nettbanker vil f.eks. fungere i den nåværende utgaven, men dette kan jo endre seg med tid.

Spillmaskin tross alt

Med unntak av en snerten nettleser er jeg altså ikke veldig imponert over PSPens flerbruksmuligheter. Men tar man Sonys uttalelser med en klype salt er det klart at det viktigste med enheten er spillene. Her er potensialet heldigvis mye bedre!

Maskinen er uten tvil det kraftigste som finnes av håndholdte spillmaskiner idag. De beste spillene har grafikk som er nære dagens stuekonsoller, og lyden er upåklagelig. Kontrollene er også ganske gjennomførte. En litt uvant analogspak gjør jobben og har følge av en vanlig fireveis kontroller. Knappene er helt ok, men jeg ble litt skuffet over skulderknappene som føles litt røklete ved bruk.

Den store stjernen er skjermen, som for det første er veldig stor, er svært skarp, og har et lyssterkt og behagelig bilde. Stort pluss til Sony for dette!

PSP har også innebygget trådløst nettverk, noe som gjør det mulig å enkelt spille mot en venn uten en tråd. Dette fungerer glimrende i de aller fleste spill. Dessverre er det svært få av titlene på PSPen du har mulighet til å spille i flerspiller uten mer enn en kopi av spillet, og du blir derfor nødt til å synkronisere innkjøpene med vennegjengen.

Grafikken i spillende er imponerende.Grafikken i spillende er imponerende.


Spillene da?

All maskinvare i verden kan ikke gjøre opp for en mangel på gode spill, og her er det dessverre ikke bare godt nytt å melde.

Av alle spill klare ved lansering i Europa er det kun 5-6 spill som skiller seg ut. En haug mer eller mindre interessante konverteringer fra stuekonsollene følger etter det.

Dessverre ser det heller ikke ut som om dette vil være en kortvarig situasjon, for de virkelig interessante lanseringene lar vente på seg. Se våre anmeldelser for en mer utdypende gjennomgang av PSP spill.

Heldigvis finnes det allerede et par ekte juveler i PSPens katalog, nemlig fremtidsraceren «Wipeout Pure », golfspillet «Everybody's Golf », pusleren «Lumines » og adrenalinkicket «Ridge Racer».

Batteri og lastetider

All kraften gjør nødvendigvis innhogg i batterikapasiteten, og i praksis vil du neppe få særlig mye mer enn 4-5 timers sammenhengende spilling ut av en lading, og omtrent det samme ved filmtitting. Sammenlignet med 8-9 timer på en DS er dette i minste laget.

En annen irritasjonsfaktor er lastetidene på enkelte spill. Ettersom Sony valgte å lagre spill på disker tar det ofte ganske lang tid å laste inn et spill, eller mellom nivåer i et spill.

Dette er noe man lever fint med i stua, men når man bare skal ta et kjapt spill på toget er det surt å måtte vente 2-3 minutter på å komme igang.

Heldigvis fungerer standbyfunksjonaliteten stort sett veldig bra, noe som minsker frustrasjonen over dette. Du kan lett sette PSP i standby, og oppstarten etter det er så og si umiddelbar.

Oppsummert

Sony har endelig gitt Nintendo konkurranse på markedet for håndholdte spill, og det var ikke for tidlig. PSPen er en virkelig kraftpakke, men med endel svakheter og et foreløpig litt slunkent utvalg av virkelig gode spill.

Den største utfordringen til Sony fremover blir å sørge for flere toppspill. Med den bredden som finnes til PS2 er jeg ikke i tvil om at de kan klare dette gitt litt tid. Spørsmålet er bare hvor lenge?

DS vs. PSP

Ok, du bare ha en håndholdt spillkonsoll, hva skal du velge? Svaret på dette er ikke så enkelt som jeg kanskje først hadde antatt. Jeg har derfor laget en håndholdt kjøpsguide som samler spesifikasjoner, fordeler og ulemper med de to slik at du lettere skal kunne gjøre det riktige valget.


Sony PSP

Pris:

2200-2500,- («value pack» med lite minnekort og tøypose til konsollen)

Spillpriser:

400-500,-

Nødvendig ekstrautstyr:

minnekort (anbefalt større enn 128MB)

Størrelse (cm):

17x7,4x2,3

Vekt:

260 gram

Batteritid:

ca. 4-7 timer avhengig av bruk.

Spiller:

Sony PSP spill, UMD filmer, MP3 og video (krever minnekort)

Les anmeldelser av PSP-spill i Neste Klikk:


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Full togstans ved Skøyen05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet
Siste nytt
08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26VerdenSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFull togstans ved Skøyen05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38NorgeHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07NorgeRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus