Sony PSP

1. september var D-dag for Sony i Europa. Endelig har de tålmodige europeiske spillerne fått kloa i Playstation Portable. Les videre for en grundig gjennomgang av den nye blanke dingsen fra Sony.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en svært forsinket utfordrer som nå lanseres. PSP har vært i salg i Japan siden forrige jul, og i USA siden februar i år. Det betyr at for folk som ikke vil importere selv har så langt Nintendo DS vært det eneste valget av nestegenerasjons håndholdt. Les gjerne mer om DSen i vår gjennomgang fra tidligere i år.

Sexy sak

Når man først får fjernet all pappen og plastikken er det et lite designvidunder som åpenbarer seg. I motsetning til Nintendos enkle men robuste design, er PSP en skinnende blank sak som ser sårbar ut.

Etter en del tids bruk får man alikevel følelsen av at den tåler en støyt, men den er svært utsatt for riper, og fete fingre setter veldig fort sine spor.

PSPen er også proppfull av knapper, brytere, lamper og plugger. Maksimalisme er stikkordet, igjen i skarp kontrast til sin argeste konkurrent.

Sony har prestert et lekkert design.Sony har prestert et lekkert design.


Ikke bare en spillmaskin?

Sony har brukt mye tid og penger på å markedsføre PSP som en «håndholdt mediamaskin», altså noe mer enn bare en bærbar spillekonsoll. Har du en PSP kan du i tillegg til spill nemlig se filmer (utgis på det egne UMD formatet), høre på mp3er og bla i bildesamlinger.

Det største problemet er at for å kunne utnytte disse egenskapene fullt ut kreves et ganske stort minnekort av typen «MemoryStick Pro Duo». Kortet som legges med i enkelte pakker er på 32MB, og dette holder ikke til mer enn noen få mp3-filer, eventuelt noen svært korte videosnutter.

Et 1GB minnekort koster i øyeblikket ca. 900,- på nettbutikkene. Da spørs det vel om ikke det frister mer med en skikkelig mp3spiller med vesentlig mer lagringsplass og bedre systemer for overføring og avspilling.

Etterhvert vil nok antallet tilgjengelige filmer på UMD vokse, men akkurat nå er det et relativt begrenset tilgjengelig antall filmer. Spørsmålet er også om man ønsker å kjøpe en film i et såpass begrenset format som UMD nå er, eller om man foretrekker en DVD-utgave av den aktuelle filmen.

Inntil man har noen som helst mulighet for å spille en UMD på en større skjerm tenker ihvertfall jeg meg om to ganger før jeg bruker penger på dette.

PSP med UMD og Memory Stick Pro Duo.PSP med UMD og Memory Stick Pro Duo.


Trådløs surfing på PSP

Den nyeste programvaren for PSPen inneholder en nettleser, og denne er faktisk ganske imponerende. Med trådløst nett er det fullt mulig å surfe på de fleste nettsteder uten større problemer. Inntasting av bokstaver er ikke særlig effektivt, men vanlig klikking og navigering går helt greit.

En komplett erstatning for en PC er det alikevel ikke, ettersom nettleseren dessverre ikke støtter f.eks. java og flash. Ingen overraskelse akkurat, men det begrenser bruken noe. De færreste nettbanker vil f.eks. fungere i den nåværende utgaven, men dette kan jo endre seg med tid.

Spillmaskin tross alt

Med unntak av en snerten nettleser er jeg altså ikke veldig imponert over PSPens flerbruksmuligheter. Men tar man Sonys uttalelser med en klype salt er det klart at det viktigste med enheten er spillene. Her er potensialet heldigvis mye bedre!

Maskinen er uten tvil det kraftigste som finnes av håndholdte spillmaskiner idag. De beste spillene har grafikk som er nære dagens stuekonsoller, og lyden er upåklagelig. Kontrollene er også ganske gjennomførte. En litt uvant analogspak gjør jobben og har følge av en vanlig fireveis kontroller. Knappene er helt ok, men jeg ble litt skuffet over skulderknappene som føles litt røklete ved bruk.

Den store stjernen er skjermen, som for det første er veldig stor, er svært skarp, og har et lyssterkt og behagelig bilde. Stort pluss til Sony for dette!

PSP har også innebygget trådløst nettverk, noe som gjør det mulig å enkelt spille mot en venn uten en tråd. Dette fungerer glimrende i de aller fleste spill. Dessverre er det svært få av titlene på PSPen du har mulighet til å spille i flerspiller uten mer enn en kopi av spillet, og du blir derfor nødt til å synkronisere innkjøpene med vennegjengen.

Grafikken i spillende er imponerende.Grafikken i spillende er imponerende.


Spillene da?

All maskinvare i verden kan ikke gjøre opp for en mangel på gode spill, og her er det dessverre ikke bare godt nytt å melde.

Av alle spill klare ved lansering i Europa er det kun 5-6 spill som skiller seg ut. En haug mer eller mindre interessante konverteringer fra stuekonsollene følger etter det.

Dessverre ser det heller ikke ut som om dette vil være en kortvarig situasjon, for de virkelig interessante lanseringene lar vente på seg. Se våre anmeldelser for en mer utdypende gjennomgang av PSP spill.

Heldigvis finnes det allerede et par ekte juveler i PSPens katalog, nemlig fremtidsraceren «Wipeout Pure », golfspillet «Everybody's Golf », pusleren «Lumines » og adrenalinkicket «Ridge Racer».

Batteri og lastetider

All kraften gjør nødvendigvis innhogg i batterikapasiteten, og i praksis vil du neppe få særlig mye mer enn 4-5 timers sammenhengende spilling ut av en lading, og omtrent det samme ved filmtitting. Sammenlignet med 8-9 timer på en DS er dette i minste laget.

En annen irritasjonsfaktor er lastetidene på enkelte spill. Ettersom Sony valgte å lagre spill på disker tar det ofte ganske lang tid å laste inn et spill, eller mellom nivåer i et spill.

Dette er noe man lever fint med i stua, men når man bare skal ta et kjapt spill på toget er det surt å måtte vente 2-3 minutter på å komme igang.

Heldigvis fungerer standbyfunksjonaliteten stort sett veldig bra, noe som minsker frustrasjonen over dette. Du kan lett sette PSP i standby, og oppstarten etter det er så og si umiddelbar.

Oppsummert

Sony har endelig gitt Nintendo konkurranse på markedet for håndholdte spill, og det var ikke for tidlig. PSPen er en virkelig kraftpakke, men med endel svakheter og et foreløpig litt slunkent utvalg av virkelig gode spill.

Den største utfordringen til Sony fremover blir å sørge for flere toppspill. Med den bredden som finnes til PS2 er jeg ikke i tvil om at de kan klare dette gitt litt tid. Spørsmålet er bare hvor lenge?

DS vs. PSP

Ok, du bare ha en håndholdt spillkonsoll, hva skal du velge? Svaret på dette er ikke så enkelt som jeg kanskje først hadde antatt. Jeg har derfor laget en håndholdt kjøpsguide som samler spesifikasjoner, fordeler og ulemper med de to slik at du lettere skal kunne gjøre det riktige valget.


Sony PSP

Pris:

2200-2500,- («value pack» med lite minnekort og tøypose til konsollen)

Spillpriser:

400-500,-

Nødvendig ekstrautstyr:

minnekort (anbefalt større enn 128MB)

Størrelse (cm):

17x7,4x2,3

Vekt:

260 gram

Batteritid:

ca. 4-7 timer avhengig av bruk.

Spiller:

Sony PSP spill, UMD filmer, MP3 og video (krever minnekort)

Les anmeldelser av PSP-spill i Neste Klikk: