Katrina blir pensjonist

Når orkanen Katrina endelig har rast fra seg, blir navnet trolig strøket fra USAs liste over betegnelser på slike uvær. Normalt sett brukes orkannavn om igjen, men de verste får hvile i fred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New Orleans (NTB-TT-Henrik Samuelsson):

Amerikanerne og resten av verden har ennå ikke fått noen avstand til tragedien som kostet opp til 10.000 menneskeliv og drev over en million på flukt. Men tankene om livet etter katastrofen begynner å melde seg, og de er mange og ulike.

Ta nå for eksempel den gamle poplåten «Walking on Sunshine», med den britisk-amerikanske gruppen Katrina and the Waves. Kombinasjonen av ordet solskinn og navnet Katrina blir for mye for radiostasjoner i USA, som har satt låten på sine forbudslister.

Sanger Katrina Leskanisch har selv tatt konsekvensen av at mange amerikanere i disse dager har alt annet en solskinn i sinnet. I en nøktern meddelelse på internett skriver hun at hjemmesiden hennes er stengt inn til videre, og så følger en peker til Røde Kors.

Det nærmer seg i det hele tatt tid for besinnelse og ettertanke. Orkanen Katrina skal ikke glemmes, men den skal heller ikke komme igjen - derfor blir navnet trolig tatt ut av det nasjonale orkansenteret NHCs offisielle gjenbruksliste.


Det var den eksentriske britisk-australske meteorologen Clement Wragge som mot slutten av 1800-tallet begynte å gi store uvær kvinnenavn. Men Wragge var ikke bare en tidstypisk mannssjåvinist, for noen orkaner fikk navn etter mannlige politikere han mislikte.

Les mer:

VG: Vær og uvær


NRK: Orkanen Katrina


Aftenposten: Katrina


BBC: Hurricane Katrina


CNN: Hurricane Katrina