Kunnskap som sniker seg unna

Tror du at gaupe er en småfugl eller at Skibladner er et sted? Er du ellers oppegående og kvikk? Da er du trolig offer for kunnskap som sniker seg vekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksempel på ledig taxi.Eksempel på ledig taxi.

Jeg har en tilståelse å komme med.

Det er ikke lenge siden jeg skjønte at det går an å se på en drosje hvorvidt den er ledig eller ikke. Det var noen som fortalte meg det etter en kveld på byen der jeg ukritisk strakk armen ut for å stoppe alle drosjene som passerte.

- Nei, Sverre! Den er opptatt, ser du ikke at det ikke lyser i skiltet?

Akkurat ja.

Så det er slik det fungerer. I 28 år har jeg trodd at det bare var tilfeldigheter eller dårlig pære som bestemte hvorvidt en drosje hadde lys på taxiskiltet eller ikke. Så er det plutselig noen som forteller meg at det er et system bak det hele.

Litt av skylden for denne uvitenheten får jeg vel ta selv. Jeg er nemlig ingen typisk taxibruker. Men samtidig er det ingen som har tatt meg til side for å innlemme meg i taxibilenes mystiske verden. Ingen foreldre eller venner. Da hadde jeg husket det. Jeg går nemlig ikke bevisst inn for å unngå kunnskap.

Jeg var rett og slett et offer for kunnskap som har sneket seg vekk.

Det kan skje selv den beste.

Men det er noe rart med det

, når godt voksne folk blir overrasket når de hører at Månen ikke lyser av seg selv - eller som tror at gaupe er en småfugl.

Nei, en gaupe er ikke en småfugl! (Bildet hentet fra Wikipedia).Nei, en gaupe er ikke en småfugl! (Bildet hentet fra Wikipedia).

Og vi kan ikke gjøre noe annet enn å le når vi hører om fyren på engelsk grunnfag som i en time forundret bryter ut «HÆ??! Vokser det HÅR under armene på jenter??!»

Jeg vet om folk

på 27 år som har klart å unngå å høre om flytypen Concorde, men som ellers er kvikke og oppegående. Og jeg har hørt historier om en godt voksen fyr som nettopp fikk en aha-opplevelse da han skjønte at han kunne bruke selve kaviarkorken til å åpne en tube med kaviar.

En ting

er at man ikke skjønner dette som syvåring. Noe annet er det når man er ferdig med en universitetsutdannelse, og har en godt betalt jobb innenfor næringslivet.

Kjære Jane - sånn ser en Concorde ut.Kjære Jane - sånn ser en Concorde ut.

Taxieksemplet mitt er forresten ikke eneste eksempel på kunnskap som har sneket seg vekk fra meg. Det er nemlig ikke lenge siden jeg skjønte at uttrykket «smaken er som baken» ikke stopper med «baken», men fortsetter med at «den er delt».

Fram til nylig

har jeg faktisk trodd at dette uttrykket henspeilet på at noe smakte vondt, eller at noe kanskje tilogmed var hårete - hva nå enn det måtte si i praksis.

Og da har jeg bare nevnt de eksemplene der jeg vet at jeg har kommet til kort. Hva som fortsatt har sneket seg vekk, tør jeg knapt tenke på. For det er noe med det: Du vet på en måte ikke hva du du ikke vet, før du vet det.


Har du noen morsomme eksempler på annen kunnskap som har sneket seg vekk, skriv inn i kommentarfeltet under.


Ps. Om du skulle være i tvil: Når taxiskiltet på taket lyser, betyr det at taxien etter all sannsynlighet er ledig.