Nettmøte: PC og Internett

Problemer med virus eller trådløst nettverk? Eller har du kanskje fem tommeltotter og mangler teknisk innsikt? Da kan forhåpentligvis våre dataeksperter hjelpe! Nettmøtet er nå avsluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


IT-ekspertene Ole Kristian Halum, Marius Kaase og Cathrine Johansen stilte på nettmøte for å bistå med problemer og spørsmål knyttet til pc og nett.

Til daglig arbeider de med support på data og Internett, og er dataeksperter tilknyttet Eksperthjelp.no.

På nettmøtet svarte de på brukernes IT-spørsmål - helt gratis.
Her er alle svarene:


 • Hei
  Jeg bruker Nortom Internet Security på min Pc. Er det en ekstra
  sikkerhet og kanskje nødvendig å bruke "Spybot" eller "Ad-aware" i tillegg?

  Hilsen
  Per E

SVAR:

Hei Per,
Et absolutt JA til ditt spørsmål. Norton og de fleste andre sikkerhetsprogrammer har problemer med å ta spyware, trojanere og lignende. Det vil være lurt å installere og få et mønster i bruken av tilleggs programmer. Kjør de en gang i uka minst og pass på å holde dem oppdatert.

Hilsen Ole Kr.

 • Hei
  Jeg er ikke spesielt flink med data vil gjerne sjekke om maskinen kobles
  opp imot uønskede servere,eller om andre har tilgang til
  maskinen.Hvordan sjekker man det?


SVAR:

Hei du,

Svært viktig er det å ha en god brannmur og være flink til å lage regler på denne. Er du ikke kjent med dette anbefales det at man setter seg litt inn i hvordan en brannmur fungerer. For å oppdage om noen er knyttet mot din maskin kan være vanskelig. Du bør sjekke programvaren du har installert og se om den starter opp og kobler seg mot et eller annet, ofte er slike programmer fildelingsprogrammer som bearshare og kazaa. Her kan du finne en god gratis brannmur: http://pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,7228,00.asp


Hilsen Ole Kr.


 • Hei,
  har Norton antivirus,men har hørt at det ikke er bra nok.
  Finnes det noen bra programmer på nett som kan rydde opp og sjekke maskinen for virus,eller vil det forstyrre Norton. Jeg synes at den er litt treg.


SVAR:


Hei,
Norton antivirus er ikke så ille den, den bruker nok litt mer av maskin kraften en andre, men skal gjøre jobben sin. Viktigst er det at du holder den oppdatert. Du bør ikke installere flere antivirus programmer på en maskin, men virus søk på nett går fint. Her er et fint sted å scanne sin maskin: http://www.ravantivirus.com/scan/indexie.php

Dette er en gratis tjeneste.


Hilsen Ole Kr.

 • Hei.
  Jeg har et merkelig problem med et spill. Jeg fikk battlefield 2 til bursdagen min, og har lagt det inn på pc'en.
  Alle tekniske krav til spillet er overholdt, jeg kunne kanskje hatt et
  bedre skjermkort. Men det som skjer er at når jeg spiller singleplayer, eller multiplayer på en lokal server, går det helt fint, men når jeg spiller multiplayer på internett, krasjer maskina. noen ganger med en gang brettet er lasta, andre ganger etter 5-10 minutter, og jeg spilte en gang i nesten 2 timer uten problemer.
  Det skjer bare på online spilling, og det er en kjøpt versjon av
  spillet. Jeg har prøvd å avinstallere og reinstallere sikkert fem
  ganger, med og uten den nyeste patchen.
  Håper dere kan hjelpe meg.

  Mvh
  Bendik


SVAR:

Hei Bendik,

Dette kan skyldes din internett linje og brudd på kobling ved belastning. Alternativt kan det være et problem med Windows. Vær nøye med å bruke Windows Update for å holde maskinen oppdatert.

Du burde tømme midlertidige internettfiler også, kan være at det henger på slike filer.

Hilsen Ole Kr.

 • Hei!
  Hvilket gratisprogram for redigering av hjemmeside til privat bruk er enklest å ta i bruk samtidig som det inneholder mange gode funksjoner? Tar gjerne imot gode tips etter å ha prøvd og feilet med Front Page.
  Ola

SVAR:

Hei Ola,
Det er jo dessverre slik at jo flere funksjoner man ønsker, jo større er sjansen for at det koster penger. Jeg bruker selv Macromedia Dreamweaver til konstruksjon av nettsider.

Du kan gå på www.download.com og søke opp alternative gratis html editorer. Et alternativ som jeg vet om er bra: http://www.chami.com/html-kit/download/

Her må du registrere deg som bruker for å få tilgang til ekstra snadder.:)

Hilsen Ole Kr.

 • Hei.
  Hvordan fjerner man "searchweb2" fra PCen.
  Hilsen Sigvard

SVAR:

Hei Sigvard,

Denne er litt kinking. Det er en hijacking av nettleser. Den kan fjernes ved å gå inn på registret på maskinen og fjerne verdier som overkjøres. Man kan også bruke et program som heter hijackthis.Men da må man vite hva man gjør når man skal fjerne/endre verdier i registret, enten manuelt eller ved å bruke Hijackthis.
Vil også anbefale deg å installere Spy Bot Search & Destroy samt AdAware. Disse finner du ved å søke på www.google.com


Hilsen Ole Kr.

 • Hei
  Har installert Pinnacle for videoredigering. Kjøpte Dazzle video creator 90 for også å kunne redigere fra analoge kilder. Har en oppgradert PC. Får kontakt med analog kilde hvis Dazzle er koblet til USB1 porten som er på hovedkortet. Her vil ikke PC´en ta inn kilden. Hvis jeg kobler til USB2, finner ikke maskinen Dazzle. USB2 virker sammen med alt annet jeg kobler til. Har avinstallert og prøvd flere andre måter. Hva kan jeg gjøre?

  Mvh Arild

SVAR:

Hei Arild,
Virker som det kjente USB1 og USB2 problematikken. Du bør gå inn på hjemmesiden til produsenten av Dazzle for å se om det ligger noen form for oppgradering der. Det er et kjent problem at Dazzle video creator 90 kan være litt "kinkig" å få til å fungere. Slik at du kan vurdere andre produkter for jobben du skal gjøre.

Hilsen Ole Kr.

 • Hei.
  Maskinen forteller meg stadig vekk at kernel 32 dll er hindret fra å gå til internett pgra min sygate firewall.
  Hvorfor skjer dette?


SVAR:


Hei, her er det nok laget en regel i firewallen som blokkerer. Du må gå inn på Sygate Firewall programmet og endre eller slette regelen som blokkerer kernel32.dll. Her kan du finne veiledninger for din firewall: http://smb.sygate.com/service_support.htm


Hilsen Ole Kr.


 • Hei, jeg leter etter noen som kan hjelpe med med min pc (har lånt en for å sende mail). I vedlegget ligger en avskrift av skjermbildet jeg får opp på min maskin. Maskinen vil ikke starte i Safe-mode, det blå skjermbildet med hvit tekst stopper alt.
  Er veldig takknemlig om dere har noen tips, jeg har masse informasjon på pc-en som jeg ikke vil miste, hvis det kan reddes. Har bl.annet to hjemmesider som jeg er webmaster for - med en stor mengde bilder. Dette er krise for meg.
  Kan dere hjelpe?

  med håpefull hilsen
  Randi Asper

SVAR:

Hei Randi,
Du kan ringe oss via www.eksperthjelp.no så kan vi hjelpe deg med det meste, inkludert service på din maskin. Klikk deg inn på data seksjonen og finn en ledig supportmedarbeider.


Hilsen Ole Kr.

 • Hei
  Kjøpte meg en dvd dual brenner for to uker siden.
  Virket fint helt til nå. Nå vil den ikke brenne cd eller dvd plater
  lenger. Den kan avspille plater. Hva kan være galt? software har jeg
  prøvt å innstalere flere ganger...
  Mvh
  Trond


SVAR:

Hei Trond,
Det kan være noe feil på laserhodet som gjør dette. Du kan gå på hjemmesiden til produsenten av din dvd brenner og se om det finnes noen opgradering av firmwaren til brenneren. Prøve å laste inn den og se om den gir noen forskjell.

Du kan også prøve med et annet merke på dvd plater, mulig det kan være en løsning.

Hvis dette ikke fungerer bør du ta med dvd brenner dit du kjøpte den og reklamere.


Hilsen Ole Kr. • Hei
  Hva trenger jeg for å gjøre PCen raskest mulig i reaksjonen når jeg spiller spill på internett. Er det nettverkskortene som er svakhet?
  prosessoren? hva er det viktigste for å bedre reaksjonen (responstid)?

SVAR:

Hei. Det som oftest gir bedring er skjermkort, minne og prosessor. Oftest er det enklest og billigst å øke ram (minne) først. Så kan du oppgradere skjermkortet til et med mer minne og raskere prosessor.

Nettverkskortene spiller liten rolle i slikt, det er mer din internett linje (kapasitet) som avgjør om det henger eller fungerer greit.

Skifte av prosessor bør du evt vurdere til slutt, men er som oftest ikke nødvendig hvis du ikke har en alt for gammel pc.


Hilsen Ole Kr.


 • Pcen min slår seg av og restarter minst 2-3 ganger pr dag. Noen ganger også hyppigere. Den har da ikke før slått seg på før den avslutter igjen. Slik har den vært i ca 2 år. Jeg har prøvd uttallige
  virus-program, lastet ned oppdateringer og brukt systemverktøy av alle slag (diskdefragmentering, diskopprydding osv), men problemet går aldri vekk.
  Margunn

  Har Windows XP og opplever til stadighet at funksjonen systemoppretting er slettet, dvs. at det ikke er noen dato å tilbakestille pc'en til.
  Hender jo at denne er grei når en har rotet seg bort med installasjon av nye programmer etc.
  Hilsen Cato


SVAR:

Her høres det ut som du bør ta backup av dine filer og formatere og legge inn Windows på nytt. Du bør helst ikke bruke diskopprydding hvis ikke det er krise med plass på din maskin. Den pakker filer sammen og skaper problemer med stabil drift av Windows senere, fordi Windows ikke klarer å pakke ut alle filene som trengs.
Formater maskinen og legg inn Windows på nytt. Hvis du trenger hjelp med dette er du velkommen til å ringe oss på eksperthjelp.no.


Hilsen Ole Kr. • Hei.
  Har ett stadig problem med at markøren plutselig spretter ut til ene hjørnet. Er det virus som gjør det? Har viruskontroll som blir oppdatert ofte.

  Hilsen
  Jofrid


SVAR:

Hei Jofrid, er nok ikke noe virus som gjør dette. Prøv å bytte underlag musa ligger på. Hvis du har optisk mus (uten kule) kan den være sensitiv på blanke overflater.

Alternativt kan du lete frem driver cd til din mus og installere denne på nytt.


Hilsen Ole Kr.


 • Hei.. jeg heter Daniel sandberg og har relativt god innsikt i data og
  sånn men har problemer m internett. Jeg har bredbånd fra nextgentell og d hopper ut hele tiden og d samme gjør msn og jeg begyner og bli ganske lei av at d skjer hele tiden når j surfer på internett eller prater m venner på msn.. kan noen av dere hjelpe meg_

  Vennlig hilsen Daniel..

SVAR:

Hei Daniel,
Har du kontaktet NextGentel og bedt dem kjøre en linje og ruter sjekk?
Hvis du har en trådløs ruter koblet til ruter fra nextgentel kan problemet ligge der. Da bør du prøve å koble deg med kabel direkte mot nextgentels ruter og se om det blir mer stabilt.

msn kobler seg jo av fordi du ikke har nett tilgang.
Du bør også sjekke nettverkskort, mulig du kan oppgradere driveren til denne. Kan være at du må bytte nettverkskort, noe som heldigvis er en billig løsning.


Hilsen Ole Kr.


 • Hei
  Etter vi fikk bredbånd er det umulig å bruke netmeeting, og fjernhjelp. Fjernhjelp virker bare den ene veien. Når jeg skal gi fjernhjelp til vedkommende får jeg opp denne meldingen: 'Det eksterne vertsnavnet kan ikke løses'. Når jeg sjekker min ip ser jeg bare den adressen som er gitt av routeren, mens den vanlige ip kommer fram når jeg sjekker den på nettsider. Routeren er 'officeConnect Wireless 11g cable/dsl router'.
  Jeg har lett litt rundt og sett at flere har det samme problemet, uten at de har fått noen god løsning på det. Har prøvd å slå av alle
  brannmurer, uten hjelp.
  Hilsen A.K

SVAR:

Hei A.K,
Litt avhengig av hvilken nettleverandør du bruker. Sannsynlig så ligger "blokkeringen" hos din nettleverandør. Du bør kontakte dem og oppgi ditt problem. Sannsynligvis er det en portsperre satt av din leverandør som må åpnes.

Alternativt kan du prøve å gå utenom OfficeConnect ruteren for å se om problemet ligger der. Hvis problemet ligger der bør du resette ruteren og sette den opp på nytt.


Hilsen Ole Kr. • Trådløst nettverk:

  Jeg installerte trådløst nettverk og alt fungerte bra inn til jeg skulle
  kryptere. Her "ballet" jeg det til og nå ser det ut som om eneste
  løsningen er å avinstallere krypteringen, men hvordan gjør jeg det uten å ødelegge enda mer?
  Mvh Olav


SVAR:


Hei Olav,

Her bør du resette ruteren din. Se bak eller under din ruter, der skal det være en liten knapp somm heter reset eller liknende. Hold den inne noen sekunder, så vil ruteren sette seg tilbake til fabrikk instillinger. Så kan du følge manualen hvis du ønsker å sette opp ruter på nytt. Ofte trengs ikke nytt oppsett hvis du ikke skal kryptere ruteren.


Hilsen Ole Kr.


 • Som medlem i Reisefeber mottar jeg ofte og regelmessig reisetilbud som E-post. Hver mail inneholder gjerne flere tilbud med en overskrift og noen presentasjonsord om hvert tilbud. Hver presentasjon avsluttes med en link man skal gå inn på for å få alle detaljer for hvert enkelt tilbud. Dette har jeg fått i flere år og har tidligere aldri hatt problemer med å komme inn til "linkene".
  I den senere tid har det vært umulig å komme inn på disse linkene. Når jeg klikker på linken, kommer det opp et vindu uten innhold. Også i andre sammenhenger enn Reisefeber har jeg samme problemet.
  Kan dere fortelle jeg hva jeg må gjøre for å få dette til å virke igjen.
  Jeg har vanskelig for å tro at det har noe med virus å gjøre. fordi jeg har regelmessige oppdateringer med Norton Antivirus. På forhånd takk for hjelpen.
  Hilsen Leif Johnny


SVAR:

Hei, hvis du har lastet ned en annen nettleser kan dette være grunnen til at du har fått problemer med å åpne linker i E-post. Internet Explorer er da ikke "default browser" lenger. Hvis dette er tilfellet kan du løse problemet ved å:

• Start Internet Explorer
• Klikk Verktøy > Alternativer for Internett > Programmer. Klikk deretter på knappen "Tilbakestill Web-instillinger".
• I tillegg klikker du på arkfanen avamsert og deretter på bruk standard.

Hvis ikke dette løser problemet ditt, har jeg et annet alternativ. Det er mulig "url monitor" funksjonen har blitt ødelagt. Men fortvil ikke, denne går det an å reparere med et par kommandoer.


Klikk Start > Kjør og skriv inn de 3 kommandoene nedenfor. Trykk Enter knappen mellom hver kommando.
• Regsvr32 /i URLMON.DLL
• Regsvr 32 actxprxy.dll
• Regsvr32 shdocvw.dll

Mvh Cathrine


 • En vet jo nesten ikke hva man skal spørre om. Maskinen er bare helt propell. Jeg har oppstartproblemer, i det ene øyeblikket starter den normalt, i det neste er skjermen svart, neste gang henger den kanskje på skjermmenyen, deretter kan den henge på jakt etter dvden under oppstart, og den henger skikkelig. Den kan stå slik i timer, det skjer ingen ting, før jeg røsker ut ledningen i fullt sinne.

  Er nok mer sint på de såkalte eksperter enn på maskinen, jeg tror det er veldig få eksperter på data der ute. Jeg har nemlig vært i kontakt med en del og det er like uløst, det er bare pengepungen som minker drastisk, ikke dataproblemene.
  Så dere må bare prøve.


SVAR:

Det kan være flere forskjellige årsaker til ditt problem bla. hardware feil.

Jeg anbefaler at du installerer Windows på nytt. Maskinen vil da enten bli som ny, hvis ikke er det hardware feil på maskinen og du må ta den inn for service.

Jeg råder deg til å holde inne power-knappen på maskinen til den slår seg av istedenfor å røske ut ledningen ettersom dette kan skade hovedkortet i maskinen.


Mvh Cathrine

 • Hei!
  Hvordan brukes tasten "Print Screen".Jeg har aldri fått den til å virke.


SVAR:

Hei,
Printscreen brukes til å ta en kopi av skjermbildet. Dette legges inn i minnet til maskinen, og du kan da lime dette bildet inn i et word dokument ved å trykke Ctrl + V.


Mvh Cathrine


 • Hei - Har et problem med at maskinen henger seg opp. Det vil si at ikke noe fungerer, bilde fryser osv. Noen ganger må jeg slå maskinen helt av med "nødknappen", for så å slå den på igjen. Hva må jeg gjøre for at dette problemet skal opphøre. Det er veldig irriterende og jeg bruker mye ekstra tid på dette problemet, spesielt om jeg ønsker å se noe fort på internett.
  Takk for et svar.
  Egil, Lillehammer


SVAR:

Hei Egil,
Dette kan være både hardware feil og software feil. Du bør ta backup av filene dine og legge inn windows på nytt. Det går an å sjekke litt nærmere ved å gå inn i Sikker Modus på din maskin. Dette kan du gjøre ved å klikke på knappen F8 under oppstart. Så velger du å logge på i Sikker Modus. Logg på med egen bruker. Hvis maskinen ikke låser seg i denne modus, er det feil på software, mulig drivere. Hvis den er ustabil der og virker det som feil på hovedkort.

Det anbefales å rense maskin for støv. Åpne dekslet og blåse ren viftene på hovedkort, skjermkort, strømmforsyning og hardisk. Ofte kan det være greit å bruke luft på boks, fåes hos de fleste elektor forhandlere.

Hvis dette ikke fungerer bør du ta kontakt med forhandler for å få en service på maskinen.


Hilsen Ole Kr.

 • Har Norton sikkerhetssystem. Norton er meget mistenkelig, og spiser stadig opp viktige vedlegg. Har fått et program for justering, men dette er for komplisert for en dataamatør som meg. Noen forslag?
  vh K.A. ( amatør)


SVAR:

Hei K.A,
Du kan slå av e-post søk på Norton, sikkert den som fjerner vedlegg. Litt avhengig av hvilken versjon av Norton du bruker, men veiledninger finner du på www.symantec.no


Hilsen Ole Kr.

 • Har virus som kalles Downloader. Dluca.D på min maskin.
  Norton antivirus tar det ikke bort, greier ikke og isolere eller fjerne
  det sier loggen. Norton programmet sender meg til Symantec, har gjort det de ber om der men det er med det samme.
  Burde vere enklere når man betaler for virusbeskyttelse program som oppdaterer seg imot nettet hele tiden, og få fjernet det som har kommet inn?.
  Hva skal jeg gjøre!


SVAR:

Hei,
Her bør du nok installere programmer mot spyware og hijacking. Søk på www.google.com etter Spy Bot Search & destroy og AdAware og kjør disse. Ingen garanti at den tar Downloader problemet, men prøv. Står du fast kan du kontakte oss på www.eksperthjelp.no så kan vi hjelpe deg videre.


Hilsen Ole Kr.


 • Hei
  Går det greit å seriekople routere ?
  Pga behovet for flere uttak, kan det være aktuelt å kople en ekstra
  router til en utgang på en eksisterende router.
  Mvh
  Agnar

SVAR:


Det er ingen bra løsning å seriekople routere, bruk heller en switch.

Mvh Cathrine • Hei. En problemstilling som er ubegripelig irriterende.
  Hadde først win 2000 pro, fikk da etter hvert at det ikke var nok
  systemminne i mail når man skulle videresende dette (Outlook) måtte da lukke ned progremmet, / noen ganger boote ned pc, for så og starte på nytt, ( dette tok tid). Fikk da beskjed om at win 2000 stjeler for mye kapasitet, byttet så til win XP, men nå er vi tilbake til utgangspunktet. får opp samme feilmelding.

  Bruker en pentium 4 -2.5G , har 1G RAM, osv.
  Så til mitt store spørsmål. Hva skjer? og hvorfor,

  Har kjørt scandisk / Sletter filer / bruker systemverktøy flittig /
  fragmenterer..osv. men okke som , samme feil.

  Har en liten misstanke på at noe legger seg dobbelt, samt at når man kjører CPU sjekk så er det en hel bøtte med programmer som går i bakgrunnen, hva kan man fjerne, og eventuelt sørge for at de ikke starter når du booter PC.

  Legger det seg mye unødvendig på HHD, som stjeler systemminne, / finnes det program som fjerner dette, eller må man fysisk gå inn å fikse dette selv. (også veldig tidkrevende)

  Her var det mye spørsmål på en gang. Har dere en fornuftig løsning på dette.?
  Mvh
  Fortvilet.
  Ps kan liksom ikke kjøpe ny Pc fordi askebegeret er fult.


SVAR:

Hei,
Det første som faller meg inn her er spyware så jeg anbefaler en rens på maskinen. Det er flere gratis programmer man kan bruke for å fjerne reklame programmer og annet rusk som tar opp mye av ytelsen til maskinen din. Gode programmer som du kan laste ned er ad-aware og spybot search and destroy. Disse bør fjerne en del av programmene som kjører i bakgrunn på maskinen din.


Klikk Start > Kjør og skriv inn "msconfig" og trykk Enter. Hvis du velger arkfanen oppstart kan du velge hvilke programmer som skal startes automatisk når du starter maksinen.

Mvh Cathrine

 • Hei!

  Jeg har fryktelige problemer med min maskin og java appleter.
  Får bare opp en rute med runding, firkant og trekant (eller hva det er) når jeg prøver forskjellige småspill og lignende. Har lastet hjem
  java på nytt og instalert det flere ganger uten at det hjelper.
  Hva er det som er galt, og hva kan jeg gjöre med det? Har windows XP.
  Hjelp meg.......vær så snill!!!

  Hilde P

SVAR:

Hei Hilde,

Windows bruker forskjellig java motorer til forskjellige oppgaver. Jeg vil anbefale deg å gå inn på legg Til Eller Fjern programmer under kontrol panel og fjerne alle jave versjoner som ligger der. Så bør du gå hit: http://java.com/en/ og laste ned siste versjon.


Hilsen Ole Kr.

 • Maskinen slår seg plutselig av noen ganger. I to sek. før den slår seg av vises en blå side med hvit skrift..Kan det ha no med å
  gjøre at det kommer opp en melding hvor det står at disk c er snart full eller no!?!?!

  Arild


SVAR:


Hei Arild,
Blåskjerm med skrift indikerer at det er problemer med en komponent på din maskin. Hvis du også får opp melding om full disk kan dette være årsaken, at hardisken ikke klarer å kjøre skikkelig fordi den er for full. Da bør du slette en del filer og fjerne programmer du aldri bruker.


Hilsen Ole Kr.

 • Hei... håper du kan hjelpe meg, har noen enkle problemer jeg ikke kan finne ut av.
  problem a: på mange nettsider er det markert at ved å trykke på en farget linje får man skjemaet for svar direkte på e-mailen til vedkommende side.
  Jeg fyller ut dette skjemaet og sender mitt spørsmål direkte. Får da alltid opp en rute med blå kant hvor det øverst står negativt "Outlook ekspress". I rubrikken kommer flere linjer, bl.a. "Det oppsto feil under ...osv" og melding om at tjenesten er ikke tilgjengelig for øyeblikket.....osv.

  Dette er irriterende da jeg må ut av siden og inn på min egen e-mail og sende derfra.

  problem b: Når jeg slår på maskinen får jeg opp en side hvor det er et lite bilde + navnet på brukeren, 2 stk, da det er 2 brukere på maskinen. Under navnet står det alltid hvor mange nye e-mail som ligger i innboksen min. Dette stemmer aldri. Det samme gjelder
  også for den andre bruker.

  Håper du kan hjelpe en nybegynner oldis på 66. Bruker ellers PC-en mye, vet ikke hvordan jeg klarte meg før.


SVAR:


Hei,
Ditt første spørsmål er litt vanskelig å svare på. Hvis du fyller ut et online skjema har ikke det noe å gjøre med Outlook Express. Hvis det gjelder flere nettsider dette skjer på bør du vurdere å reinstallere Outlook Express. Skjer det bare på 1 side virker det som den nettsiden er dårlig programert og at feilen ligger der.

Hvis problemet er at det skal åpnes en ny mail når du klikker på linken kan problemet ligge i din Outlook Express.

Da kan du prøve dette:

• Start Internet Explorer
• Klikk Verktøy > Alternativer for Internett > Programmer. Klikk deretter på knappen "Tilbakestill Web-innstilliger.
• I tillegg klikker du på arkfanen avansert og deretter på bruk standard.


Spørsmål 2:
Den henviser ikke til e-postene du har i Outlook Express, men e-post på hotmail. Jeg antar du bruker msn messenger? Denne kobler seg mot din e-post konto på Hotmail for å kunne sende meldinger. Så sjekk antall e-poster du har der mot det antall du har på innloggingssiden, tipper du vil finne en sammenheng der.:)

Hilsen Ole Kr.

 • Hei!
  Tror jeg har vært uheldig å slettet noe uten vilje. Hver gang jeg slår på den bærbare pc`n min får jeg opp følgende feilmelding;
  *Feil under lesing av C:\PROGRA~1\NEWDOT~1\NEWDOT ~2.DLL*
  **
  *Den angitte modul ble ikke funnet*

  Hva har skjedd og hvordan får jeg rettet det opp?

  Mvh.
  Shs


SVAR:


Hei Shs,

Din maskin er infisert av spyware. Denne kan du lett fjerne ved å gå på kontrol panel > Legg til eller fjern programmer.
Der vil du finne new.net og kan velge å fjerne denne. Slå så maskinen av og på og den bør være borte. Du har sikkert flere typer spyware på din maskin, og bør installere programmer mot dette, som Spy Bot og AdAware. Se tidligere spørsmål for hvordan du får tak i disse.


Hilsen Ole Kr.

 • Jeg er nybegynner på pc,men har hørt at det kan finnes håp for sånne som meg også. Det finnes bøker for nybegynnere, hvilken anbefaler dere ?

  Espen


SVAR:


Hei Espen,

Det finnes mange gode bøker, en som er å anbefale er Windows XP for dummies. Den er ikke så "dum" som den høres ut, men dekker det meste fra a til å om bruk og fuknsjoner i windows for nybegynnere og vanlige brukere av XP. Boken kan kjøpes i de fleste bokhandler og på internett.


Hilsen Ole Kr.

 • Hei!! Jeg har en 6 år gammel pc, det er lite minne igjen paa den. Kan jeg gjøre noe for aa forbedre det??
  Takk for svar. Hilsen Anne.


SVAR:

Hei Anne,

Nå vet jeg ikke hva slags maskin du har men jeg vil nok tro at det lønner seg og oppgradere minnet i maskinen. Sjekk priser på Ram til maskinen men hver litt kritisk, det kan jo hende det lønner seg og investere i en ny maskin ettersom du får en bra pc til en veldig grei pris.

Du kan også hende at det holder å ta formatere disken og legge inn Windows på nytt, på den måten blir maskinen renset for alt rusk og rask.


Mvh Cathrine


 • Har mistet manualen til en programmvare. På denne manualen var der skrevet en lisenskode. Som en konsekvens av at jeg mangler lisenskoden får jeg ikke glede av programmvaren som for øvrig er kjøpt og betalt.

  Hvilke rettigheter har jeg overfor selger av programmvaren, har jeg krav på ny lisenskode?

  MVH
  Thor


SVAR:

Hei Thor,

En lisenskode er en verdikode som brukeren må ta vare på selv. Hvis denne koden ikke var registrert ved kjøp har du dessverre et problem. For å gi deg et eksempel , hvis du kjøper en jakke og mister denne får du ikke ny jakke av butikken selv om du har kvitteringen.

Mvh Cathrine


 • Hei
  Har et program eller noe som har installert seg på maskinen antagelig under surfing på Internet. Det får maskinen til å trøble seg og sinker den veldig. Trykker jeg Ctrl-alt-delete kommer det opp blant åpne programmer under navnet "Wauchit" Prøver jeg å avslutte det reagerer maskinen med å jobbe raskere, selv om programmet ikke lukkes. Hver gang jeg virusscanner kommer det opp at det er et/en program/fil som scanneren ikke klarte å isolere eller restaurere. Muligens denne "Wauchit"-shiten. Hva gjør jeg?

  mvh
  EspenSVAR:

Hei Espen,

Du har som veldig mange andre fått spyware på maskinen din. Det finns flere forskjellige gratis programmer du kan laste ned gratis som fjerner disse små programmene. Her er forslag til et par programmer du kan laste ned:

Ad-aware, Spybot search and destroy og Ewido.


Mvh Cathrine

 • hei! jeg er 16 år og kjøpt emeg pc i februar. de to første ukene så
  virka det trådløse nettverket helt perfekt! men så slutta det å virke
  helt, jeg leverte inn pcen og det trådløse nettverket men de sa at begge deler funka, så var jeg hos venninna mi og pcen virka i hvertfall der, men det trådløse nettverket mitt virker ikke på pcen min HJEMME bare på telehuset.. skal jeg ringer operatøren til den trådløse nettverksboksen?

  også er det en ting til: når jeg logger meg på så kommer det enn sånn advarsel hver gang at de ikke finner det jeg leter etter, HVER GANG, jeg skjønner ikke hva den mener.. kan jeg få bort det på noen enkel måte?

  Takker for svar!!

  MVH
  MAYLINN

hei! jeg er 16 år og kjøpt emeg pc i februar. de to første ukene så
virka det trådløse nettverket helt perfekt! men så slutta det å virke
helt, jeg leverte inn pcen og det trådløse nettverket men de sa at begge deler funka, så var jeg hos venninna mi og pcen virka i hvertfall der, men det trådløse nettverket mitt virker ikke på pcen min HJEMME bare på telehuset.. skal jeg ringer operatøren til den trådløse nettverksboksen?

også er det en ting til: når jeg logger meg på så kommer det enn sånn advarsel hver gang at de ikke finner det jeg leter etter, HVER GANG, jeg skjønner ikke hva den mener.. kan jeg få bort det på noen enkel måte?

Takker for svar!!

MVH
MAYLINN

SVAR:

Hei Maylinn,

Siden maskinen din fungerer på det trådløse nettverket til venninnen din ligger ikke problemet på maskinen, men på routeren din. Jeg anbefaler at du setter opp routeren din på nytt. Det er en reset knapp på de aller fleste routere, hold denne inne 5-10 sekunder og sett opp routeren din på nytt som beskrevet i veiledningen som fulgte med.


Mvh Cathrine • Hei
  Vi har en umulig maskin, det er akkurrat som om den lever sitt eget liv. Noen ganger sier den ifra at den har for lite minne til å åpne noe som helst og vill bare slå seg av, andre ganger er den så sammarbeidsvillig som bare det. Hvorfor. Nå har han en umulig periode med jeg ikke kan laste ned musikk og det har vart i over en hel uke, er det fordi den ikke klarer å koble seg på eller noe sånt. Han bruker også å komme med en melding om at det er oppført et ugyldig filnavn, Hva er det?
  Vennlig hilsen Beate Monsen


SVAR:


Hei Beate,

Dette kan være flere forskjellige ting som gjør maskinen din umulig. Istedenfor at du bruker masse av tid til å finne ut akkurat hva det er anbefaler jeg at du kjører en recovery, dvs formaterer disken og installerer Windows på nytt. Hvis dette ikke løser problemet kan det være feil på noen av hardware komponentene i maskinen og du må da ta din maskin inn til service.

Mvh Cathrine

 • Hei
  Jeg ønsker å lage egne DVD plater med for eksempel private video opptak, egne bilder etc. Men jeg ønsker å lage en startside på DVD'en slik som vi ser på proffe DVD'er. Sånn at du kan sette DVD inn i spiller og få opp en meny der man kan velge eks "bilder julen 2004", "Sommertur på hytta" etc. Jeg antar det er flere programm som kan gjøre dette, men hvor finner jeg dette?

  Beste hilsener

  Bent A. Breivik

SVAR:

Hei Bent,

Intervideo Creator er programmet du er ute etter, dette har masse forskjellige funksjoner som du kan lage stilige dvd plater med.

Se: http://intervideo.com/jsp/WinDVDCreator.jsp?mode=Features

Mvh Cathrine


 • Hei! Jeg har en fil som ikke vil la seg slette fra harddisken. Når jeg
  prøver å slette den ved å markere den og høyreklikke, velger slett, får jeg følgende melding:"Kan ikke slette 'filnavn', Filen brukes av en annen person eller et annet program. Lukk programmer som kanskje bruker filen og prøv på nytt."

  Jeg har ingen andre program åpen når jeg prøver å slette filen. Noen forslag?

  På forhånd takk!

  Bjørn


SVAR:

Hei Bjørn.

Det er nok tegn på at du kan ha spyware/trojan som ulmer i bakgrunnen på maskinen din. Jeg vil foreslå at du kjører en sjekk etter dette. Se tidligere svar fra Ole-Kristian for hvilken programvare du kan benytte for å sjekke dette.

Mvh
Marius

 • Hei.
  Jeg har trådløst nettverk og noen ganger når jeg skal ut av maskinen, dukker følgende melding opp: Noen andre er logget på denne maskinen. Betyr dette bare at en nabo har koblet seg på nettverket, eller kan det bety at noen er inne på selve maskinen ??

  Mvh
  Nina


SVAR:

Hei,
Det er mulig at du har delt filer eller ressurser på din datamaskin, som for eksempel datafiler eller en skriver. Hvis du sitter trådløst eller med mange andre maskiner i nettverk, vil jeg ikke anbefale deg å ha denne funksjonen aktivert. Du kan deaktivere "Deling av filer og skrivere" på Lokal eller trådløst tilkobling under Kontrollpanel og nettverkstilkoblinger.


Ønsker du mer informasjon rundt dette, ikke nøl med å ringe oss på 815 68 108.


Mvh
Marius

 • Hei- jeg har fått installert AVG antivirus på maskinen min. Hadde før Norton. Problemet er at jeg ikke lenger kommer inn på nettbanken eller får tatt print fra internett eller e-post. Er dette noe som kan fikses enkelt?
  Hans

SVAR:

Dessverre har jeg liten erfaring med dette programmet, men grunnen til at du ikke kommer inn på nettbanken er nok på grunn av strenge regler i antivirusprogrammet ditt. Du må redigere reglene i dette programmet eller rett og slett bare reinstallere det.


Mvh
Marius

 • Hei!
  Har tenkt å kjøpe meg en bærbar pc.Hva trenger jeg å gjøre for at det skal fungere best mulig, og sikrest mulig?
  Takker for svar.
  mvh Kirsti


SVAR:


Hei,

Hvis du tenker rent programvaremessig så kommer du veldig langt med antivirus, brannmur og spyware-sjekk programmer. Jeg kan anbefale Norton Internet Security som kombinerer antivirus og brannmur, samt at det finnes to gratisprogrammer som tar seg av spyware; Ad-Ware og Spybot Search & Destroy. (Du finner disse på www.download.com)


Mvh
Marius

 • Hei.
  Jeg har en Packard Bell med Windows Me.
  191Mb Ram og 20 Gb harddisk.
  Flere ganger når jeg skal slå av maskinen vil den ikke avslutte. Den står å blinker med svart skjerm. Jeg må tvinge den ved å holde lenge på strømknappen. Hva kan dette skyldes?

  Svend N

SVAR:

Hei Svend,

Det er vanskelig å si noe direkte årsak til dette problemet. Det kan være både software -og hardware feil. Du kan forsøke å sjekke om dette er en softwarefeil ved å kjøre en reinstallasjon av Windows ME. Vær klar over at du bør ta backup av dine filer før du gjør dette.


Mvh
Marius

 • Hei!
  Jeg har store problemer med at maskinen kræsjer og viser en blue screen med følgende tekst :"DRIVER ICQL NOT LESS OR EQUAL" Har søkt rundt på nettet og ser at mange har samme problem. Men løsningene er mange og rare..

  Har laptop fra toshiba, med xp home. Norton antivirus (noen av
  "løsningene" sier at norton er problemet) Alt er oppdatert på maskinen. har også prøvd med bios oppdateringer, men har den nyeste.

  Tusen takk for svar!

  Mvh.
  Hanne


SVAR:

Hei Hanne.

Det er sant som du sier at det er mange og rare forklaringer på dette problemet - det kan nemlig bety så mangt. Hadde jeg vært deg ville jeg benyttet meg av "elimineringsmetoden": Først sjekke om det kan være en software-feil som forårsaker problemet. Du kan starte med en fullstendig reinstallasjon av hele systemet ditt, legge inn nye drivere som du finner fra produsentens hjemmesider (for eksempel www.toshiba.no i dette tilfellet). Ønsker du ikke å gå så drastisk til verks kan du starte med å fjerne ett og ett program som du har installert på maskinen din.


Lykke til!


Mvh
Marius

 • Hei!
  Jeg har et problem som dataekspertene på mitt hjemsted ikke kan hjelpe meg med. Jeg har en ganske ny datamaskin(under 1.år) med Windows 2000. Problemet er at hver gang jeg skal starte et spill kommer det bare opp en error hvor det står:
  "DdEntry1 startpunktet for prosedyren fantes ikke i biblioteket for dynamiske koblinger, GDI32.dll." Eksperten som jeg har snakket med mener at det må være at jeg ikke kan spille spillene
  på datamaskinen, men jeg vet at dette ikke er tilfellet siden jeg spilte de på samme datamaskinen tidligere. Jeg ville blitt veldig takknemlig hvis du/dere kunne hjulpet meg, fordi der er litt irriterende at jeg har brukt så mye penger på en maskin som det ikke går an å bruke til halve programmene.

  Vennlig hilsen
  Therese


SVAR:

Jeg vil anbefale deg å reinstallere driveren til skjermkortet ditt, samt DirectX. Du finner driver til skjermkortet ditt på produsentens hjemmeside, og DirectX på http://www.microsoft.com/directx/.

Lykke til.

Mvh
Marius

 • Hei
  Har hatt pc'n min i 6-7 år og har vel ikke vært så flink med virusprogrammer og sånt. Nå gjør den en hel mengde rare krumspring. Plutselig slår skjermen seg av, andre ganger utvider bildet seg sånn at jeg bare ser det som er midt på bildet, og jeg får heller ikke slått av pc'n uten å dra ut kontakten. Kan jeg ordne dette selv eller trenger jeg proffhjelp og i så tilfelle blir det så dyrt at man like godt kan kjøpe seg en ny pc?

  Mvh
  G


SVAR:

For meg høres dette ut som en hardware feil. Du kan i første omgang forsøke å teste maskinen med en annen skjerm, for å se om skjermproblemet oppstår da også. I og med at PCen din er 6-7 år gammel er det tvilsomt at det lønner seg å reparere dette.

Lykke til.

Mvh
Marius

 • Når man tilbys å laste ned 10.000 smilyes gratis, ligger det vel noe
  bak? De som lager alt sammen, gjør vel neppe dette for å være snille? Er det spyware på "kjøpet" - eller hva ligger bak disse generøse tilbudene?

  Mvh Nils


SVAR:


Du har helt rett i din tolkning av disse "sjenerøse" tilbudene. Disse programmene er som regel bundlet med spyware som den "vanlige mann i gata" ikke vil legge merke til - men heldigvis har folk blitt mer oppmerksom på farer som dette i det siste.


Så jeg vil fraråde deg å laste ned og installere slikt - høres det for godt ut til å være sant, er det ofte det.

Mvh
Marius

 • Hei!
  Jeg sliter med å få nettbanken min til å virke hjemmefra. Logger inn med det som kalles "bank-ID", og oftest,men ikke alltid, kommer det en feilmelding,som stopper innloggingen. "Dette området krever kanskje active-x, klikk her for å innstallere", sier meldingen. Ingenting skjer når jeg tillater dette.

  Finnes det noen enkel løsning på dette,mon tro...?

  vennlig hilsen
  T.H


SVAR:


Hvis du høyreklikker der det står "klikk her for å installere.." skal du få opp valg for å installere denne. Det er nok en egen applikasjon nettbanken din krever for at du skal kunne logge inn, men etter Service Pack 2 er det slik at dette blokkeres automatisk.

Mvh
Marius

 • Hei!kan dere forklare disse ordene greit,-og på norsk:
  -filsystem
  -interrupt
  -drivere
  -multitasking
  -virtuellt minne

  Hilsen fortvila IKT-nybegynner


SVAR:

Filsystem er strukturen på harddisken din. Det er i dag to filsystem som er mest brukt: FAT32 og NTFS. FAT32 var mer vanlig før Windows XP kom - da NTFS tillater mer fleksibilitet og hastighet.


Interrupt kommer litt an på hvilken sammenheng du bruker det i. Jeg kommer ikke på en direkte sammenheng som jeg kan illustrere med dessverre.


Drivere er kort forklart filer som instruerer komponenter i maskinen din til å operere slik de skal. For eksempel skjermkortdrivere, disse gir instruksjoner til skjermkortet hvordan det skal fungere med ditt operativsystem og programvare.


Multitasking er å bytte mellom flere programmer som kjører samtidig. Hvis du sitter i Word og skriver et dokument, samtidig som du har Internet Explorer oppe og bytter mellom disse to programmene, kalles det "multitasking", eller "fleroppgavekjøring" som det så fint heter på norsk. En grei måte å multitaske på er å bruke hurtigtastene ALT+TAB, for å bytte mellom åpne programmer.


Lykke til!


Mvh

Marius

 • Hei,
  Jeg skal gjennoprette maskina mi og driver å tar backups av dokumentene mine. Hvordan kan jeg lagre e-post korrespondanse og adresseliste?

  Hilsen Frank


SVAR:

Hei,

Det kommer litt ann på hvilket epost-program du benytter. Har du Outlook Express kan du gå under Verktøy, Innstillinger, velg tabben som heter "Vedlikehold", og "Lagre mappe". Der finner du banen til hvor alle epost-filene dine er lagret, som du kan kopiere direkte over. Vær klar over at samme prosedyre må gjentas når du skal ha dette inn på maskinen din igjen. (Du må finne denne mappen på nytt og kopiere filene tilbake til denne mappen.)

Lykke til.


Mvh
Marius

 • Vi har en datter som ofte legger seg etter oss, men skal logge seg av MSN eller deiligst.no innen 23.15. Dette skjer ikke alltid, og det er en latent konflikt.
  Finnes det et program eller en funksjon (XP Pro) som logger av PC'n til en innstilt tid, eller aktiverer skjermspareren, e.l.?

  Hilsen "Natteravn"


SVAR:


Hei Natteravn,

Jeg forstår din bekymring når det gjelder dette. Jeg kom over programmet som heter WatchDog (http://www.download.com/WatchDog/3000-2092_4-10430129.html?tag=lst-0-5) som har muligheten til å regulere dette samt flere andre funksjoner.


Mvh
Marius

 • Hvordan går jeg fram for å slette allt gammelt på min PC og legge
  programmene inn på nytt igjen? Maskinen er full av dritt etter flere års bruk uten skikkelig antivirusprogram.
  Bjørn

SVAR:

Hei Bjørn,

Nå skriver du ikke hvilket Operativ system du har på din maskin, men hvis du har Windows XP går du frem på denne måten.

• Husk å ta backup av dine data
• Sett Windows XP plata i og start maskinen på nytt.
• Trykk en tast når du får beskjed om dette på skjermen
• Følg de videre veiledningen som kommer opp på skjermen

Lykke til!

Mvh Cathrine • Hva er egentlig forskjell på DVD+RW og DVD-RW, at de fungerer ulikt på dvdspillere og data..
  mvh Janne

SVAR:

Hei Janne,

Det er 3 forskjellige standarder for dvd-brenning, DVD+RW, DVD-RW og DVD-RAM. Det er DVD-forumet som står bak standardene som DVD-RW er basert på. DVD+RW er det konkurrerende formatet. Tester har ikke kommet frem til noen store forskjeller mellom disse 2 formatene. Det som er viktig når man skal kjøpe plater er at man sjekker hvilket format eller formater dvd-spilleren støtter.

Mvh Cathrine


 • Kan dere svare meg på hva cvhost.exe er?
  Med vennlig hilsen/Best regards
  CBP AS - Trine Gumø Løberg

SVAR:

Hei,

Hvis du får opp en feilmelding angående denne filen har du nok fått en trojan inn på maskinen. Denne bør du få fjernet så kjapt som mulig.


Med forbehold om at du kan ha skrevet feil og at det skal være svchost.exe. I så fall er det snakk om en gruppe prosesser som skal kjøre. Det vil alltid være flere svchost.exe som kjører på din maskin.

Mvh Cathrine • Hvilke forhandsregler må man ta hvis man skal oppgradere maskinen med mer RAM? Jeg har handlet ram som er kompatibelt med mitt system med tanke på FSB og minne type. Må jeg ta back-up av systemet og endre knfig innstillinger eller er det bare å slå av systemet, sette inn RAM brikkene og starte opp igjen?

  Med vennlig hilsen
  Morten Pedersen


SVAR:

Hei Morten,

Jeg anbefaler deg å sette inn samme type RAM som du allerede har, dvs samme produsent og type ram. Det er enkelt å bytte RAM, slå av maskinen og sett den nye rambrikken i den ledige slot'en og start maskinen på nytt.

MVH Cathrine
 • Hallo!
  Bruker Win XP Home, og kjører trådløst. Etter installasjon av den
  trådløse ruteren, går maskinen rett ut på nettet når jeg starter opp. Dette er ikke ønskelig. Hva må gjøres?
  Hilsen Bjørn G.


SVAR:

Hei Bjørn,

Da må du evt. deaktivere den trådløse koblingen og velge koble til når du ønsker dette. Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan gå på Kontroll Panel og nettverkstilkoblinger. Der kan du høyreklikke på den trådløse tilkoblingen og velge deaktiver. Likedan må den aktiveres når du ønsker å gå på nett.


Hilsen Ole Kr.

 • Hei. Får ikke lastet ned Java, fordi proxysettings ikke er riktige? Har service pack 2. Hvorfor ikke mon tro, og hva må jeg gjøre.
  Mvh.
  Runar Andersen


SVAR:

Hei Runar,
Du bør da laste ned fullversjonen av java og ikke bruke automatisk installasjon på java. Dette skyldes innstillinger fra din nettleverandør.

Fullversjon finner du her:

http://java.sun.com/j2ee/1.4/download.html#sdk Velg All In One bundle.

Hilsen Ole Kr.

 • Hei.
  Vi har problemer med at maskina ofte jobber så treigt. Mener vi har nok ram osv., men får ofte beskjed om at vi har for lite virituelt minne. Har prøvd å lese oss til det på "Hjelp", men det står så innvikla. Kan vi gjøre dette på en enkel måte?
  Vi har også fått en grønn farge på skjermen. Hva er skjedd? Håper dere kan hjelpe.
  Randi


SVAR:

Virker som du nok har virus og spyware på din maskin. Les tidligere svar på hvordan slikt kan fikses.


Hva angår grønn stripe på din skjerm, her bør du nok få en service på den. Kontakt din forhandler og sjekk garanti.


Hilsen Ole Kr.

 • Hei.
  Jeg skulle gjerne kjøpt meg nytt/mer minne til maskinen min.
  Men hvordan kan jeg vite hva jeg skal kjøpe.? Er det noen mulighet å finne ut hvilken type det er jeg skal ha, og hvor finner jeg dette.
  Det er jo så mye forskjellige typer minne, hva er det beste.?
  MVH
  Leif

SVAR:


Hei Leif,

Minne kan kjøpes på data forretninger eller på internett. Vi trenger mer info for å kunne guide deg riktig. Ring oss gjerne på www.eksperthjelp.no så kan vi veilede deg til riktig minne.

Hilsen Ole Kr.

-----

Nettmøtet er slutt for denne gang. Tusen takk for alle som sendte inn spørsmål!IT-ekspertene Ole Kristian Halum, Marius Kaase og Cathrine Johansen er tilknyttet Norges største ekspertpanel hos eksperthjelp.no.

Har du andre spørsmål du ikke ønsker å ta opp i nettmøtet? Trykk her. (Tjenesten koster penger)