Tuberkulose på førskole i Stockholm

Flere småbarn på en førskole i Stockholm er smittet av tuberkulose. Smittekilden er en ansatt ved daghjemmet, og nå testes alle barn og voksne som har vært i kontakt med vedkommende, skriver Aftonblad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm (NTB): Tirsdag ble det slått fast at flere barn ved førskolen i
Stockholm-bydelen Bromma har pådratt seg smitten.

I løpet av de nærmeste dagene skal rundt 50 barn testes, het det på avisens nettsider onsdag. De minste barna skal undersøkes først, for de kan få størst problemer om de først blir smittet.

- Tuberkulose er en dødelig sykdom, og vi ser meget alvorlig på denne situasjonen, sier smittevernlege Ingela Berggren Palme.

- Det er spesielt alvorlig at smitten spres på en førskole, ettersom kontakten mellom personalet og barna er så tett. Det fører til at sykdommen sprer seg raskere, tilføyer Berggren Palme ifølge Aftonbladet.

Førskolen Regnbågen i Bromma blir likevel ikke stengt som følge av utbruddet. Den ansatte som regnes som smittekilde er ikke på jobb, og smitten spres ikke fra barn til barn, påpeker den svenske smittevernlegen.

(©NTB)

Tuberkulose, tbc el. TB,Smittsom bakteriesykdom som fortrinnsvis angriper lungene, men også andre organer, bl.a. nyrer, hud, skjelett. Lunge-t. er i dag en sjelden sykdom i i-land, fortsatt hyppig i u-land.

Forårsakes av tuberkelbasiller, spres ved dråpeinfeksjon og gir små infeksjonsknuter, tuberkler, i lungevevet. Denne infeksjonen kalles primær-t., leges vanligvis spontant, men kan utvikle seg videre til kronisk lunge-t. med hovedsymptomene hoste, avmagring og tretthet. Etter hvert kan lungevev ødelegges, blodkar skades og hosten kan inneholde puss og blod.

Fra lungene kan t. spre seg videre til andre organer. Tidl. var t. en vanlig og fryktet sykdom, men er nå under kontroll pga. generell bedring av folks kår, BCG-vaksinasjon og skjermbildekontroll.

Behandles med godt resultat med flere antibiotika over mange måneder, men et økende problem er opptredenen av resistente bakterier.


- CaplexPersonvernpolicy