Guttedrømmen i Haugesund

Hvilken tenåringsgutt har vel ikke hatt en håpløst, ulykkelig forelskelse i en eldre kvinne? Norske Martin Asphaug har regissert filmen «Kim Novak badet aldri i Genesaret sjøen», en historie om bunnlø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Asphaug og Helena af Sandberg. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Martin Asphaug og Helena af Sandberg. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Filmen med det heller tungvinte navnet «Kim Novak badet aldri i Genesaret sjøen» kretser rundt en sommer på 60-tallet som for alltid endrer livene til tenåringsguttene Erik og Edmund.

Ikke bare reiser de to på ferie uten foreldre for første gang, de blir også innblandet i en forferdelig og blodig historie.

Men framfor alt er dette sommeren hvor de to våkner seksuelt og møter sin absolutte idealkvinne, med navn Ewa, som ligner veldig på Kim Novak.

Den svenske skuespillerinnen Helena Af Sandberg, som spiller Ewa synes ikke det var uproblematisk å måtte framstå som den ultimate, våte, guttedrømmen:

- Jeg kunne ikke tenke på at jeg skulle spille drømmekvinnen. Tenker man sånn så blir det bare til at man føler seg alt for stygg for rollen, forteller den vakre skuespillerinnen til Neste Klikk.

- I løpet av innspillingen prøvde jeg å gjøre henne mer menneskelig og klumsete, men regissørene ville ikke ha noe av det, fortsetter hun med en liten latter.

Drømmekvinnen anno 1960. (Foto: Alexandra Aristarhova/ SF Norge AS)Drømmekvinnen anno 1960. (Foto: Alexandra Aristarhova/ SF Norge AS)

Regissør Martin Asphaug smiler med tanken på at Helena prøvde å gjøre seg «styggere» enn det hun er.

- Jeg sa til henne at hun MÅTTE være den perfekte kvinne. Det vi prøvde å gjøre var å skape et gap mellom den alvelignende drømmen hun er til å begynne med, for så å gjøre henne menneskelig etterhvert, forteller han.

Vanskelig prosess


Norske Asphaug som tidligere har gjort filmer som «En håndfull tid», «Giftige løgner» og «Andreaskorset» sier at han ble dratt mot historien om de to guttene fordi han kjente igjen trekk fra sin egen barndom.

Filmen er basert på en bestselgende svensk bok med samme navn, skrevet av Håkan Hesser. Helena hadde i likhet med mange andre svensker et sterkt forhold til boken før hun ble spurt om å delta i filmatiseringen.

- Jeg synes boken har et sånt fantastisk vemod over seg. Det er en vakker historie og jeg likte virkelig manus. Også ville jeg selvsagt jobbe med Martin da, sier hun ertende og dulter borti kollegaen sin.

- Egentlig er dette en ganske vanskelig bok å gjøre manus på ettersom den er så drevet av tanker. Det er en bok som er veldig verbal og det måtte vi jo bort fra, samtidig var det viktig for oss å ikke miste stemningen i boken, sier Martin.


Kald sommeridyll


Edmund (Jesper Adefelt) og Erik (Anton Lundqvist) ser Edmund (Jesper Adefelt) og Erik (Anton Lundqvist) ser "Kim Novak" ankomme skolen.(Foto: Alexandra Aristarhova/ SF Norge AS)

Når man ser på filmen ser det virkelig ut som en svensk drøm av en sommer med flotte naturbilder, nakenbading og vakre solnedganger. Realiteten var imidlertid en helt annet.

- Det var en elendig sommer, utbryter Martin.


- Vi frøs konstant og i løpet av hele tiden vi filmet var det kun to dager med sol. På den måten har fotografen gjort en særdelse god jobb med å få det til å se varmt og idyllisk ut.

I tillegg til værproblemer, kræsjet deler av innspillingen med fotball-EM. Både Helena og hovedrolleinnhaver Jonas Karlsson er særdeles fotballintresserte og prøvde sitt beste å følge med.

- Da Sverige spilte mot Danmark gikk flere av statistene rundt med små skjulte radioer på seg og hørte på kampen. Innimellom kunne du se en og annen som brøt ut i et stort «JA!», forteller Martin lattermildt.

Til tross for dårlig vær og sportsgærne skuespillere så ble det film til slutt. «Kim Novak badet aldri i Genesaret sjøen» har norsk premiere i oktober og skal slippes på det svenske marked litt tidligere.

De to tror at filmen nok kan få litt ulik mottagelse i de to landene.

- Fordelen med Norge er at publikum kan se filmen med friske øyne ettersom boken ikke har vært like populær her. Samtidig er det nok mange flere som kommer til å se den i Sverige nettopp på grunn av at boken er så stor, sier Asphaug.

Det som er sikkert er at flere nordmenn kommer til å få øynene opp for vakre Helena Af Sandberg etter å ha sett filmen. Skuespillerinnen selv har ingen umiddelbare planer om å slå gjennom internasjonalt.

- Nå vil jeg jobbe videre og utvikle meg som skuespillerinne. Jeg har en agent, men jeg kommer ikke til å sette meg på et fly til Hollywood med det første, avslutter drømmekvinnen.


Personvernpolicy