3.000 kvinner og barn utsatt for vold på én uke

2.000 barn og 1.000 kvinner ble utsatt for fysisk og psykisk vold i løpet av en tilfeldig valgt uke i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner og barn er utsatt for vold. (Illustrasjonsfoto)Kvinner og barn er utsatt for vold. (Illustrasjonsfoto)

En undersøkelse gjennomført av Justisdepartementet viser at 2.000 barn og 1.000 kvinner ble utsatt for fysisk og psykisk vold i løpet av en tilfeldig valgt uke i juni.

I løpet av denne tilfeldig utvalgte uken ble rundt 2.000 barn selv utsatt for vold eller var vitne til vold i familien. De fleste av ofrene var under 15 år, mange av dem også under skolealder. Samtidig ble 1.000 kvinner utsatt for vold av et menneske de har et nært forhold til.

Mer enn 60 prosent av de registrerte henvendelsene gjaldt fysisk vold. Trusler forekom i mer enn 40 prosent og psykiske overgrep i nærmere 60 prosent av de registrerte henvendelsene, skriver Aftenposten.

- Mange barn lever i hjem med stemninger som minner om psykisk piggtråd. Det er pigger overalt. Det gjør vondt selv om piggene ikke synes, sier

statssekretær Rita Sletner i Justisdepartementet til Aftenposten.


Som regel skjer volden i eget hjem, og i 85 prosent av tilfellene er det en mann som er voldsutøver.

- De som skal gi barn ballast og kjærlighet, gjøre barn til mennesker som skal møte samfunnet, er ikke til stede for alle disse barna, sier statssekretær

Rita Sletner

i Justisdepartementet.

Den såkalte voldsmålingen fra Justisdepartementet baserer seg på registrerte henvendelser til blant annet politi, krisesentre, legevakter, voldtektsmottak, barnevernstjenester, sosialtjenester, vern for eldrekontor og rådgivningskontor for kriminalitetsofre.

Undersøkelsens voldsbegrep inkluderer:

  • fysisk vold (f.eks. slag og spark)
  • voldtekt/seksuell vold
  • trusler om vold
  • økonomisk/materielt overgrep

Vold i hjemmet

Personvernpolicy