Importert moro

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Rikspakkis» Khalid Hussein trer igjen inn i søkelyset. Denne gangen vil han at vi skal le bort våre fordommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regissør Khalid Hussain og skuespiller Anita Uberoi. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Regissør Khalid Hussain og skuespiller Anita Uberoi. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Regissør Khalid Hussein er kanskje mest kjent for boka «Pakkis» som han skrev som 16-åring.

Nå har han blitt 35 år og kaller «Import Eksport» for sin debut, til tross for at han tidligere har laget to filmer i Pakistan.

Komedien «Import Eksport» åpner i kveld Den Norsk Filmfestivalen i Haugesund.

- De tidligere filmene mine har handlet mer om å finne sin egen identitet... guttestreker om du vil, forteller Khalid til Neste Klikk som treffer ham i et tåkefylt Haugesund kun timer før han skal ned den røde løperen.

- Med «Import Eksport» føler jeg at jeg har funnet det filmspråket jeg vil jobbe videre med.

«Import Eksport» er en romantisk-komedie krydret med ingredienser som tvangsekteskap, familiekonflikter og kulturelle kræsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går for seg i varebilen. (Foto: SEG)Det går for seg i varebilen. (Foto: SEG)

- Jeg tror det ville blitt veldig tungrodd å laget en film om tvangsekteskap innen andre sjangre ennkomedien. Gjennom media blir denne tematikken framstilt ensidig som vondt og vanskelig. En komedie treffer flere mennesker, men jeg føler likevel ikke at jeg gir avkall på. Filmen har fortsatt et klart budskap.

Regidebutanten blir litt brydd når jeg spør ham om han er romantisk som person.

- Jeg kunne nok trengt litt mer romantikk i meg kanskje, men livet er ikke sånn. Men det gjør seg godt på film, alle elsker «happy endings», sier han med et lurt smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistansk superstjerne


Og romantikk blir det. Filmens hovedpersoner, norske Jan (Bjørnar Teigen) og pakistanske Jasmin (Iram Haq) er nemlig hodestups forelsket i hverandre.

Og livet hadde vært lykkelig som en bollywoodfilm hadde ikke vært for at Jasmins autoritære far Allahditta som allerede har giftet datteren bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedrolleinnehaverne Bjørnar Teigen og Iram Haq.Hovedrolleinnehaverne Bjørnar Teigen og Iram Haq.

Allahditta spilles av pakistanske Talat Hussain, som nærmest har superstjernestatus i hjemlandet. Skuespilleren er langt mer liberal enn den kontrollerende pappaen i filmen.

- Jeg har barn selv og for meg har det viktigste alltid vært at de skal være lykkelige. Det er deres liv og det er de som må bestemme hvordan de skal leve dem, forteller han engasjert.


Talat snakker ikke norsk og måtte derfor pugge alle replikkene sine. Han er glad for at ingen av medskuespillerne ble irriterte dersom han uttalte ting feil.

- Heldigvis var jeg sammen med et fantastisk team. Noen mer kjælige, forståelsesfulle mennesker skal du lete lenge etter. Men, den mest vidunderlige personen var selvsagt han som sitter ved siden av meg her, sier han spøkefult å rusker motspiller Bjørnar Teigen i håret.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Superkjendis i Oslo


I filmen er de to nokså uenig om det meste, men på privaten er det ingenting å si på kjemien. Bjørnar er svært imponert over hvor kjent Talat er i det pakistanske miljøet.

- Jeg kan bare ikke tro denne fyren. Når vi gikk rundt på Grønland så stoppet jo trafikken, taxisjåfører kom løpende og ville spandere mat, kaffe og turer på ham.

Tilslutt måtte han bare si nei til alle tilbudene, sier han entusiastisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allahditta (Talat Hussain) introduserer paret til hverandre. (Foto: SEG)Allahditta (Talat Hussain) introduserer paret til hverandre. (Foto: SEG)

Bjørnar, som er mest kjent fra teaterscenen (og nå jobber på noe så obskurt som en fotballmusikal red.anm), fikk kjenne den pakistanske kulturen på kroppen under innspillingen av filmen.

- Jeg hadde aldri vært i en moske før og hadde heller aldri gått med pakistanske klær. Miljøet var langt fra så strengt som jeg trodde. I tillegg fikk vi daglig sterkt krydret mat, så opplevelsen gjorde også kraftig inntrykk på magen, sier han med et bredt glis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Premiere i tåka


Tåken ligger fortsatt tungt over Haugesund og både skuespillere og regissør begynner å bli bekymret for om alle de inviterte rekker fram til kveldens festpremiere. De har nettopp fått telefon om at blant annet TV2 har måtte lande i Stavanger, 3 timer unna, og nervøsiteten brer seg.

- Det er klart det blir stas å gå ned den røde løperen. Ikke minst blir det kjempegøy å se filmen sammen med publikum for å sjekke hvordan responsen er. Jeg håper alle rekker det!, sier Anita Uberoi som spiller søsteren til Jasmin i filmen.

Også regissør Khalid er spent før kveldens premiere. Han har imidlertid et avslappet forhold til terningkast og kritikk.

- Kritikken er ikke viktig for meg, men viktig for filmen, jeg vil jo helst at flest mulig skal ha lyst å gå og se den.

- Jeg er veldig spent for å vise den for det pakistanske publikum. Jeg tror at den yngre generasjonen vil se på den som en befrielse, mens den eldre generasjonen nok vil klø seg litt i hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele gjengen samlet på et brett. Fra venstre: Talat Hussain, Iram Haq, Bjørnar Teigen, Assad Siddique, Anita Uberoi og Khalid Hussain. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Hele gjengen samlet på et brett. Fra venstre: Talat Hussain, Iram Haq, Bjørnar Teigen, Assad Siddique, Anita Uberoi og Khalid Hussain. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)



-

Import Eksport: Offisielle hjemmesider



Import Eksport

er skrevet og regissert av Khalid Hussain. I 1986 debuterte han som forfatter med den banebrytende suksessromanen Pakkis, bare 16 år gammel. Den ble senere iscenesatt på teater. Han fulgte opp med romanen Ondt Landskap i 1990, som også ble dramatisert for teaterscenen. Khalid Hussain har skrevet og regissert flere kortfilmer; samt skrevet manus og regissert de pakistanske spillefilmene Dharkan (1994) og Jan Jan Pakistan (1997). Førstnevnte er i sin helhet spilt inn i Pakistan. Flere av kortfilmene hans har blitt vist på NRK og ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. (Kilde: SEG)