Millions

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halleluja! «Millions» er en mirakuløs familiefilm komplett fri for sure oppstøt og klam moral.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Miraklenes tid er tydeligvis ikke forbi. Den hardkokte regissøren Danny Boyle («Trainspotting», «Shallow Grave», «28 dager») som tidligere har fått Ewan McGregor til å svømme i dass og crackbabyer til å gå på veggen, er tilbake ..., med en familiefilm!

Og Boyle skuffer ikke. «Millions» er en beint fram fantastisk historie om to brødre som bokstavlig talt får en kvart million pund i hodet. Det er bare en liten hake; Storbritannia skal konvertere til myntenheten euro om kun en uke, og derfor må pengene brukes raskt. Dette er lettere sagt enn gjort, ettersom de to brødrene er svært uenige om hvordan formuen skal forvaltes.


En hellig pjokk


Guttene med gullbuksene. (Foto: orofilm.no)Guttene med gullbuksene. (Foto: orofilm.no)

Den sju år gamle hovedpersonen Damion er nemlig overbevist om at pengene bør gå til veldedighet. For mens noen smågutter samler på fotballkort eller Pokemon-effekter, samler Damian på helgener.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pjokken er stappfull av informasjon om alt fra Frans av Assisi, St. Helena og St. Peter. Han er til og med så heldig at helgenene fra tid til annen besøker ham personlig.


Fascinasjonen for det gudommelige kommer i stor grad av at moren nettopp er død. Den sørgende gutten håper nå at hans kjødelige opphav har fått helgenstatus i himmelen.

For å prøve å leve opp til sine hellige forbilder vil Damion gi mest mulig av pengene til fattige, en besettelse som skal vise seg å bli både farlig og skape problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebroren Anthony er på sin side mer realist. Han mener de bør investere i eiendom, og beordrer Damion til å holde kjeft om formuen av skattemessige hensyn ...

Det er mulig du liker Millions dersom du likte:
-

Mitt liv som hund


-

Mathilda


Helgener på dop


«Millions» er en film fylt med moralske valg og helgener, uten at den på noe vis blir skinnhellig av den grunn. For disse helgenene røyker dop, avslører Jesus-hemmeligheter og er svært menneskelige i all sin guddommelighet. Filmen får også fram - på en befriende usentimental måte - at foreldre ikke er feilfrie, og at voksne også har lett for å snuble litt, moralsk sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boyle har tatt en stor sjanse når han velger å lage en såpass kompleks historie for barn, men han beviser at han mestrer oppgaven til det fulle. Fans av filmer som «Trainspotting» og «Shallow Grave» vil også kunne oppdage klare referanser til hans tidligere arbeider.

For i noen av actionscenene ser man klart at Doyle har tatt med seg særegenheter fra langt råere filmer inn i denne sjangeren. Med hell.

Det skal også nevnes at den unge skuespilleren Alex Etel er et absolutt funn. Det er vanskelig å ikke falle pladask for den lille fyren som gjør alt han kan for å hjelpe andre. Problemet med enkelte barnestjerner er at de er så søte at man nærmest blir litt småkvalm av å se på dem (les: «Charlie» i Charlie og skjokoladefabrikken). Takk Gud at så ikke er tilfelle her.

«Millions» er nemlig noe så mirakuløst som en familiefilm totalt fri for klam moral, kvalmende småunger og sippete «happy ending»

Halleluja!

Se trailer her