Ektefeller må intervjues før gjenforening

Regjeringen foreslår flere nye tiltak som skal hindre tvangsekteskap og verne utenlandske kvinner mot voldelige, norske menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Dersom forslaget får flertall, får en utlending som gifter seg med en nordmann i utlandet, ikke oppholdstillatelse her i landet før den norske ektefellen har vært i intervju med myndighetene.

- Formålet med dette forslaget er i første rekke å motvirke at noen blir lurt med på «ferie» til utlandet og så blir presset til å gifte seg mot sin vilje, sier kommunalminister Erna Solberg (H).

For å hindre voldelige menn i å hente koner fra utlandet foreslår regjeringen en ny regel som gir politiet rett til å kontrollere vandelen til nordmenn som ønsker å hente hjem en ektefelle. Hvis det er fare for at den utenlandske ektefellen eller eventuelle barn vil bli mishandlet eller grovt utnyttet, kan myndighetene nekte oppholdstillatelse.

- Forslaget innebærer ikke at man innfører noen spesielle krav til vandel for å kunne hente inn en ektefelle, men det gjør det mulig for UDI å gripe inn, sier Solberg.

(©NTB)

Personvernpolicy