Charlie og sjokoladefabrikken (original versjon)

En fantastisk godbit som hverken er for søt eller bitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det er ikke fritt for at forventningene var skyhøye da jeg satt meg ned for å se «Charlie og sjokoladefabrikken». Jeg mener; Roald Dahl, Tim Burton og Johnny Depp på ett brett? (Og jeg som trodde at det kun var i Kinderegg du fikk tre ønsker oppfylt.)

Og filmen holder mål i massevis den.

Historien i seg selv er jo fantastisk og Tim Burton har virkelig kastet seg ut i malerskrinet sitt og veltet seg i de vakreste, sterkeste, mest surrealistiske fargene. Det er en barnslig entusiasme både over filmen i sin helhet og Depps framstilling av eksentrikeren Willy Wonka.

Wacko på dop


(Foto: Sandrew Meteronome)(Foto: Sandrew Meteronome)

Og det skal sies at det er vanskelig å ikke tenke på Michael Jackson når eksentrikeren Wonka inviterer barna inn i sitt eget, private sjokoladedekte Neverland. Men dette aspektet av historien er heldigvis noe barna ikke kommer til å få med seg.

Det de vil få med seg er at sjokoladefabrikk-eieren er alt annet en søt og mild, snarere er han både besk og bitter.

I tillegg kan det virke som om han har røykt sokkene sine eller tygget litt for mye på glad-kakaobønnene. Wonka får stadig flashback fra barndommen og det er tydelig at Johnny tar med seg litt av sin tidligere dop-ekspertise inn i rollen. Dette gjør filmen bare enda særere og mer morsom for voksne.

Umpa Lumpane, som blir spilt i helhet av én person, er like merkelige og eksotiske som bildene du lagde i hodet ditt da du leste boken og musikknumrene er fabelaktige.

Småkvalm Charlie


Det eneste problemet mitt med «Charlie og sjokoladefabrikken» er overraskende nok Charlie. Den unge skuespilleren Freddie Highmore er litt for kvalmende søt for min smak og ødela litt denne ellers så tett på perfekte godbiten.

Filmatiseringen av «Charlie og sjokoladefabrikken», er som boken; til tider nokså dyster og har en nådeløs moral. De slemme, bortskjemte barna får selvsagt gjennomgå på de mest grusomme måter. Og en del av scenene i filmen kan nok gi de yngste i publikum en del traumer, men hva så...vi overlevde Pompel og Pilt.

Se trailer på filmwebPersonvernpolicy