Dyr som er slemme

Menneskene er nok fortsatt slemmeste dyr i klassen. Men når det gjelder å oppføre seg ondskapsfullt og egoistisk står utfordrerne i kø. Bare hør her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Trodde du at det bare var menneskene som oppførte seg ondskapsfullt og egoistisk? Neida. Her er flere dyr som garantert sitter igjen når naturens skoledag er over:


1. Candirú

Her er fisken som har sørget for følgende huskeregel: «Tiss på land. Ikke i vann». Skulle du finne på å tisse i vann kan det nemlig hende at du treffer på candirúen. Denne vesle tropiske fisken har en sterk forkjærlighet for tissende badegjester i Amazonas. Straks fisken kjenner duften av urin, svømmer den etter urin-strømmen og opp i urinrøret, hvor den setter seg fast! Fisken blir riktignok bare noen centimeter lang. Men selv om det ikke er så stort for fisk å være, er det mer enn stort nok for et urinrør.

Og hva i alle dager skal candirúen der? Ingen dyr med vettet i behold oppfører seg vel slik. Det hele virker fryktelig unødvendig. La det være klinkende klart, fisk har overhodet ingenting i tissefanter å gjøre. Her har candirúen mye å lære av torsk og sild.


2. Portugisisk krigsskip

Nei, vi snakker ikke om Portugals sjøforsvar. Vi snakker om gigant-maneter som er noe av det mest fryktinngytende badevannet har å by på. Og måler du ondskap i kvadratmeter og kubikk, kan du kanskje si at de portugisiske krigsskipene er de slemmeste dyrene i verden. Disse manetene har nemlig opptil 50 meter lange nesletråder som er giftige nok til å lamme et menneske. Treffer du et portugisisk krigsskip bør du altså svømme så fort du kan i den andre retningen.

Forøvrig er det en grei regel å holde seg unna alle dyr hvor navnet tar utgangspunkt i militære termer. Når man oppkaller et dyr etter et lands militære forsvar, sender man samtidig ut sterke signaler om at det ikke er et nusselig dyr med myk pels som du har lyst å holde i bur eller kose med på fanget. Det samme gjelder selvsagt for brasilianske soldatmaur, amerikansk ubåt, tysk stridsvogn eller kaninene på Navarone.


3. Honninggrevling

Denne afrikanske grevlingarten går for å være det sinteste dyret i verden. Den er en ordentlig slåsshane som ikke går av veien for en real fight. Den ville heller ikke tenkt seg om to ganger før den angriper dyr mye større enn seg selv. Den ville knapt tenkt seg om i det hele tatt. I tillegg sier kjennere at honninggrevlingen har en promp som skal være vond nok til å gjøre deg syk. Dem om det.

Det virker som om det eneste dette dyret ikke gjør er å krype inn i urinrør. Det virker i og for seg formildende. Men på den andre siden er honninggrevlingen glad i å bite både mennesker og dyr i skrittet. Selv er jeg av den oppfatning at grevlinger ikke har noe å gjøre mellom bena til folk. Dermed glir honninggrevlingen rett inn på tredjeplass på listen over verdens slemmeste dyr.


4. Edderkoppen Brown Recluse

Noen edderkopper er harmløse og temmelig greie, og fyller dagen med klassiske edderkopp-aktiviteter som fluefanging, nettverksbygging og spinning.

Andre edderkopper oppfører seg utrolig barnslig og har valgt en karriere som slemme og ondskapsfulle krek. Slemmest i klassen er sannsynligvis edderkoppen som kalles Brown Recluse Spider. Giften fra denne rakkeren ødelegger nemlig cellevevet, slik at sårene blir så ekle og bløte at vi ikke har lyst å vise bildet av det her. Det er noe skikkelig søl.


5. Kjempeblekksprut


For ikke så lenge siden hadde National Geographic et program der seerne kunne bli kjent med den fascinerende kjempeblekkspruten. I programmet fikk vi bli med forskere ut på havet hvor de skulle fiske opp kjempeblekksprut for merking. Det høres i og for seg ut som et trivelig familieprogram, som like gjerne kunne gått i klassisk barnetv-tid på statskanalen, eller som et trivelig innslag i Tore på Sporet.

Men neida. Straks en forsker fikk en kjempeblekksprut på kroken, kastet de andre blekksprutene seg over stakkaren for å spise ham opp ... Og for å si det på den måten - dersom du ser at kameraten din trenger hjelp, og det første du tenker er at dette er en perfekt anledning til å spise ham opp, så er ikke det et særlig sympatisk trekk. Samhold og solidaritet er tydeligvis et ukjent ord i blekksprutverdenen, og det kvalifiserer til en femteplass blant de mest ondskapsfulle dyrene.


6. Bever

- Beveren, sier du, - er ikke den en flittig krabat som holder håndtverkstradisjonen i hevd på sjarmerende vis? Joda, det kan du saktens si. I hvert fall om du ikke vet bedre. For det å demme opp felles elver er en fryktelig egoistisk handling, spesielt i forhold til de dyrene som bor på nedsiden av demningen og som hadde regnet med litt vann nå og da.

For ikke å snakke om den overdrevnde trefellingen, som de fleste nå har fått med seg er et problem. Hva med å tenke litt framover, godeste bever? Hva med å plante et nytt tre for hvert tre du feller? Det er nok ikke like kult å sitte i demningen din, dersom du befinner deg midt i en ørken.

Les også:

Dyr som er tøffe
Dyr som bør skjerpe seg
Dyr som hører julen til
Dyr som overdriver
Dyr bare en mor kan elske
Dyr som er gode venner
Dyr som skuffer
Nusselige dyr

Personvernpolicy