Regnet inntok Øyafestivalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyafestivalen er igang for alvor, og Neste Klikk så Moneybrother, Cloroform og Kings Of Convenience.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moneybrother: Øyafestivalen, 15.20, 11.08.2005


Været hadde sett truende ut en liten stund, og omtrent idet svenske Moneybrother gikk på scenen i Middelalderparken, kom regnet. Det gjorde egentlig ikke så veldig mye, for frontfigur Anders Wendin og hans fem-manns sterke band leverte en overbevisende konsert i går ettermiddag!

Med låter hentet fra hans to album «Blood Panic» og «To Die Alone», fikk publikum servert svenskenes sjarmerende og smittende form for soul, punk, rock og pop, der referansene til en ung Bruce Springsteen aldri var langt unna.

Ved siden av den åpenbare spillegleden, var gjengens vokale ferdigheter noe av det mest imponerende ved gårsdagens konsert. Wendin sto selvsagt for det aller meste, men saksofonist Gustav Bendt og bassist Patrick Andersson tro til med herlig koring og flerstemt sang ved mer enn en anledning.

Triste sanger


Selv om de fleste låtene er preget av Wendins relativt skiftende erfaringer i kjærlighetslivet («They're Building Walls Around Us», «Reconsider Me», «Stormy Weather», «Blow Him Back Into My Arms»), er det befriende å se musikere som ikke graver seg ned av den grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest typiske hadde selvsagt vært at Wendin hadde blitt en småsutrete og melankolsk singer-songwriter, men han har i stedet valgt å gjøre noe mye mer up-tempo og kraftfullt ut av det hele!

Det eneste som manglet i så måte var strykerne han har med seg på albumene.

Sterk firer.

Cloroform: Øyafestivalen, 16.50, 11.08.2005


Etter en liten pause, var det så klart for live-sensasjonen Cloroform. Og la det herske ingen som helst tvil; fetere liveband enn Clorofom er omtrent umulig å oppdrive!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om vi enten snakker om posøren og den ubestridte frontfiguren John Erik Kaada, den energiske batteristen Bjørge Fjordheim, eller den hamrende bassisten Øyvind Storesund, blir man garantert aldri skuffet etter å ha opplevd trøkket Cloroform leverer fra scenen!

Musikken, som i stor grad var hentet fra deres siste album «Cracked Wide Open», er en genial og smått forvirrende kombinasjon av beinhard rytmisk punk, pop og jazz, med heftig bruk av feedback.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaada vet å posere. Sjekk beltet (foto: Leni Aurora Brækhus)Kaada vet å posere. Sjekk beltet (foto: Leni Aurora Brækhus)

Det er kanskje ikke like lett å høre hva gjengen synger, men hva gjør vel det så lenge det høres avsindig tøft ut ...

Bursdag


I og med at den godeste Kaada etter sigende fylte år i går, hadde han ifølge trommis Fjordheim fått innvilget et spesielt ønske for dagen: En ekstra bassist i form av Ingebrigt Håker Flaten (The Thing, Atomic, Bugge Wesseltoft). Og som om det ikke hørtes heftig nok ut før Flaten entret scenen, ble det enda mer moro nå.

Selv om Storesund riktignok tok frem gitaren på en låt, er det få band forunt å kjøre en lineup bestående av synth, trommer og to bassister.

Nå var ikke alt Cloroform leverte av like høy kvalitet, og noen ganger blir man bare stående og kikke litt rart på gjengen, men når de prestererer å kjøre konserten i såpass herlige overtrekksdresser, er de på mange måter tilgitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Herlig femmer.


Kings Of Convenience: Øyafestivalen, 20.55, 11.08.2005


Mens tonene fra indie-heltene Dinosaur Jr. var i ferd med å tone ut, skred Erlend Øye og Eirik Glambek Bøe til verket med sin melankolske og særdeles nedtonede akustiske gitarpop.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøe unnsyldte seg innledningsvis for både sår hals og gryende feber, noe som kanskje var en grunn til at det tok sin tid før kongene virkelig ble varme.

Til tross for den noe treige starten, er det liten tvil om at vi i Kings Of Convenience har en særdeles talentfull duo som virkelig vet å lage pene låter. Dette fikk vi for alvor bevis på da de dro igang den nydelige «Cayman Island», og det virket som om de var i ferd med å våkne.

Erlend har fått kontaktlinser


Til forskjell fra på plate, der duoen kan virke noe kjedelig, fremstår de på en helt annen måte live. Underfundig humor og god kommunikasjon med publikum gjør en konsert med Kings Of Convenience til en humrende og koselig opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og da snakker vi ikke bare om Erlend Øyes geniale dansing, eller Bøes tilnærmelser om Øyes maskuline profil og kraftige nese (Øye har «kastet» brillene og fått seg kontaktlinser), men også om hva duoen kan levere av yndige poplåter («Singing Softly To Me»).

Etter hvert kom også bassist og produsent Davis Bertolini og fiolinist Tobias Fett på scenen, og bidro blant annet til å gjøre en hederlig versjon av «Toxic Girl». Det var likevel Øyes glansnummer - «I'd Rather Dance Wtih You» - som høstet mest applaus, og stemningen steg ytterligere da fire medlemmer av The Polyphonic Spree inntok scenen for å danse med.

Meget sterk firer.

Trommis Børge Fjordheim (foto: Leni Aurora Brækhus)Trommis Børge Fjordheim (foto: Leni Aurora Brækhus)


John Erik Kaada (foto: Leni Aurora Brækhus)John Erik Kaada (foto: Leni Aurora Brækhus)


Bassist Øyvind Storesund (foto: Leni Aurora Brækhus)Bassist Øyvind Storesund (foto: Leni Aurora Brækhus)


Moneybrother: Hjemmeside
Cloroform: Hjemmeside
Kings Of Convenience: Hjemmeside

Øyafestivalen: Hjemmeside

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk

Øyafestivalen