Meny

Vekkelse i Middelalderparken

En kult, et band eller et orkester? Kall det hva du vil; The Polyphonic Spree gjestet Øyafestivalen i Oslo, og Neste Klikk fikk «audiens» hos frontmann Tim Delaughter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tim Delaughter i det seriøse hjørnet. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Tim Delaughter i det seriøse hjørnet. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Det er torsdag ettermiddag, og den første dagen for årets Øyafestival. På plakaten står det meget spesielle amerikanske bandet The Polyphonic Spree (TPS). Neste Klikk har vært så heldige å få «audiens» hos frontmann Tim Delaughter noen timer før de skal i ilden.

Jeg venter på avtalt sted, og når jeg får beskjed fra plateselskapet om at det hele har blitt litt forsinket på grunn av et «gå på vannet»-stunt, tenker jeg «ja, ja».

Hadde det vært en annen artist hadde jeg stusset over beskjeden, men med Tim Delaughter fra TPS overrasker det ikke; det er faktisk nesten som forventet.

Men det tar tid. Tim Delaughter er - tross kjortel og det gledens budskap han sprer - ikke Jesus, så jeg begynner å lure på om stuntet har gått fryktelig galt.

- Nei, det gikk veldig fint, forsikrer Tim når jeg omsider setter meg ned sammen med han.

- Jeg elsker å utføre mirakler, fleiper den kjortelkledde mannen. - Jeg gjør det ganske ofte hjemme i Statene, bare ikke foran publikum.

Solen har lenge kjempet med et tungt og mørkt skylag, men nå begynner regnet å tromme på taket til brakka vi sitter i.

Hvis noen kan lokke frem solen må det vel være dere; hva skjedde?

- Jeg vet ikke, vi som tok soldansen i dag morges og alt mulig, fleiper han igjen.

Konserten startet andektig med harpesmusikk... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Konserten startet andektig med harpesmusikk... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Tim dannet det store, sektlignende bandet i 2000, etter at hans forrige band, Tripping Daisy, ble oppløst da gitaristen døde av en overdose.

På den aller første konserten talte de 13, men det var ikke nok for Tim. Han hadde en visjon og et helt spesielt lydbilde han ville skape, så flere medlemmer ble rekruttert.

Hvor mange kommer til å stå på scenen i dag?

- Hmmm, i dag er vi 23, sier Tim.

...men snart var det klart for takeoff. (Foto: Leni Aurora Brækhus)...men snart var det klart for takeoff. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

- Nei! 26, innvender hans kone Julie Doyle, som sitter og holder på med noe på en laptop i andre enden av brakka. - Du glemmer barna.

- Ja, selvfølgelig, sier Tim. - Det er altså min kone, det er hun som er hjernen bak TPS, legger han til før han bryter ut i sang:

- Du har hjernen...lalala...la oss spille musikk og gjøre folk glad...lalala...

Vekkelsesmøte? Neida, TPS-konsert. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Vekkelsesmøte? Neida, TPS-konsert. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

I tillegg til å holde orden på et band på vel 20 mennesker har altså ekteparet tre barn. Hvordan klarer de å kombinerer foreldrerollen med det å være superstjerner?

- Vel, vi er ikke superstjerner, ikke enda, ler Tim.

- Men jo, det er den vanskeligste delen. Det er vanskelig å sjonglere de to rollene. Det siste vi prater om før vi legger ungene om kvelden er TPS, så du kan si at det går litt i ett.

- Jeg bare håper at barna mine ikke kommer til å hate meg når de vokser opp.

Publikum lot seg rive med... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Publikum lot seg rive med... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Tim virker veldig avslappet der han sitter lettere henslengt i en rød skinnsofa, som forøvrig matcher dekoren på hans turkise kjortel. Han tenker seg om før han svarer på spørsmålene og snakker langsomt.

På scenen derimot er han og resten av gjengen i TPS kjent for sine forrykende show med tonnevis av energi. Hva er drivkraften?

- Det må være indre fred og det faktum at jeg driver med det jeg vil drive med. Det at vi får spille.

- Det er mye arbeid for oss å reise fra sted til sted, så når vi endelig er på scenen blir det som en slags feiring, forklarer han videre.

...noe som er forståelig med denne mannen på scenen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)...noe som er forståelig med denne mannen på scenen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Man hører om mennesker som forlater TPS-konsertene med store smil og ønske om å klemme på alle og enhver. Noen går til og med så langt at de mener at bandets konserter har forandret livene deres. Jeg spør hvordan det føles å ha en så sterk innvirkning på mennesker.

- Det er litt skremmende, sier Tim. - Et stort ansvar, mye å leve opp til, fortsetter han, delvis fleipende.

- Nei, helt seriøst synes jeg det er veldig, veldig gøy!

Merker du noe forskjell på publikum fra land til land?

- Det europeiske publikumet er veldig ulikt det amerikanske publikumet, sier Tim.

Tim prøvde forgjeves å jage bort regnskyene. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Tim prøvde forgjeves å jage bort regnskyene. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

- Det er en mer genuin entusiasme her i Europa. Folk er mer åpne for ting som ligger til venstre for sentrum, forklarer han. - Og det er bra for oss!

Ja, for er unektelig en spesiell gjeng; den yngste er Tims niese på 19 og den eldste er Tim selv på 39.

Kjortlene kom inn i bildet delvis fordi Tim mente det ville virke forstyrrende om alle var kledd forskjellig på scenen, og delvis fordi han tilbrakte mye tid i metodistkirker som ung.

Den som ikke vet bedre kan komme til å tro at TPS er en religiøs sekt og at konsertene deres er vekkelsesmøter. Men det handler vel egentlig ikke om religion, eller?

- Vi har kanskje blitt en kult, selv om det aldri var meningen i utgangspunktet, sier Tim.

- Det eneste vi har av felles trosgrunnlag er åndelighet, håp og tro på det vi driver med.

Koret i bakgrunnen var også i ekstase. Tims datter og kone stod forrest. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Koret i bakgrunnen var også i ekstase. Tims datter og kone stod forrest. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Mannen jeg møter har tydelig selvironi; jeg får nesten inntrykk av at hele greia er en spøk. Men bare nesten.

Når han senere står på scenen med 22 andre kjortelkledde og sine tre barn er det derimot ramme alvor.

Det starter andektig med harpespill og det jeg vil anta er indre fred, men ganske snart tar det helt av. Det er som om de synger og spiller for å redde livet.

Det hele har et klart religiøst preg; jeg forventer nesten at de skal bytte ut sang med tungetale; men det gjør de heldigvis ikke.

I stedet gir de publikum en konsertopplevelse de sent vil glemme. Det er sang og instrumenter jeg ikke engang vet navnet på. Det er hopping og dansing, mye armer i været og store smil.

Og sist men ikke minst, er det bøtter og spann med positiv energi, som gjengen prøver dele med tilskuerne. Og de lykkes med det; det er ikke få smilende fjes å skue blant publikum.

Sola klarte de dog ikke lokke fram, men i pøsende regnvær hjelper det mye med sol i hjertet og sol i sinnet. Og akkurat det kunne The Polyphonic Spree bidra med i Middelalderparken på torsdag.

Mer om The Polyphonic Spree:

  • Bandet har sine røtter i Texas, USA, og ble startet i 2000.
  • Første album «The beginning stages of...» kom ut i 2002.
  • Oppfølgeren «Together We're Heavy» (2004) inneholder blant annet hittene «Hold Me Now» og «Two Thousand Places».
  • Tim Delaughters favoritt plate gjennom tidene er «Odessy & Oracle» av Zombie.
  • Mer informasjon finnes på hjemmesiden.

Mer i Neste Klikk:


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:35 Oljen om bord i iransk tankskip er solgt11:35 Dom faller i sak om opioid-krisen i USA11:28 Svensker siktet for å ha skutt finske politifolk11:27 Det kan gå mot slutten for væskeforbud på flyreiser11:24 Denne barnehagen er til overs – åpner ikke10:59 Søker flere gjerningspersoner etter vold10:43 – Noen idioter risset navnene sine i huden til et neshorn10:13 Johnson lover 10 millioner pund til Amazonas10:04 Asbest-funn på Kode-museet i Bergen10:01 Grimsbø helt uaktuell for håndball-VM09:46 Israelsk høyesterett nekter høyreekstremister å stille til valg09:43 Trump: – Handelssamtaler med Kina starter snart08:46 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Surnadal08:42 Greta Thunberg seiler i medvind08:25 Tennisekspert om Ruud: – Han er blitt bedre på det meste siden i fjor08:19 Kinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet08:08 Venstre vil doble bompengene i Oslo i rushtiden07:54 Norge bruker millioner på å få Frode Berg hjem07:34 Mann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere07:15 Frp etterlyser tak på sosialhjelp07:03 Dramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50 Ny koalisjonsregjering klar i Kongo06:15 Australia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03 Politiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00 Ødegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00 Bollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50 Dette skjer i dag05:31 OG tok historisk seier i e-sportturnering05:30 Dette skjedde i natt05:11 Bratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45 Flere trær plantes i Norge04:41 65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24 Savnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15 Trump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45 Avtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24 Christian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24 Israel svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42 Hovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38 NASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56 Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53 Enda en remis for Carlsen i St. Louis00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Mann i 30-årene døde etter at en bil kjørte i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho
Siste nytt
11:35VerdenOljen om bord i iransk tankskip er solgt11:35Helse og livsstilDom faller i sak om opioid-krisen i USA11:28VerdenSvensker siktet for å ha skutt finske politifolk11:27ReiseDet kan gå mot slutten for væskeforbud på flyreiser11:24PolitikkDenne barnehagen er til overs – åpner ikke10:59NorgeSøker flere gjerningspersoner etter vold10:43Verden– Noen idioter risset navnene sine i huden til et neshorn10:13VerdenJohnson lover 10 millioner pund til Amazonas10:04NorgeAsbest-funn på Kode-museet i Bergen10:01SportGrimsbø helt uaktuell for håndball-VM09:46PolitikkIsraelsk høyesterett nekter høyreekstremister å stille til valg09:43PengerTrump: – Handelssamtaler med Kina starter snart08:46NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Surnadal08:42VerdenGreta Thunberg seiler i medvind08:25SportTennisekspert om Ruud: – Han er blitt bedre på det meste siden i fjor08:19PolitikkKinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet08:08MotorVenstre vil doble bompengene i Oslo i rushtiden07:54NorgeNorge bruker millioner på å få Frode Berg hjem07:34NorgeMann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere07:15PengerFrp etterlyser tak på sosialhjelp07:03PengerDramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50VerdenNy koalisjonsregjering klar i Kongo06:15VerdenAustralia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03NorgePolitiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00SportØdegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00PolitikkBollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50NorgeDette skjer i dag05:31SportOG tok historisk seier i e-sportturnering05:30NorgeDette skjedde i natt05:11VerdenBratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45NorgeFlere trær plantes i Norge04:41Verden65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24NorgeSavnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15VerdenTrump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45KulturAvtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24SportChristian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24VerdenIsrael svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42SportHovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38VerdenNASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56VerdenBoris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53SportEnda en remis for Carlsen i St. Louis00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeMann i 30-årene døde etter at en bil kjørte i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus