Opererer kontaktlinsen inn på øyet

En ny type øyeoperasjoner gir nytt håp for nærsynte som ønsker å kvitte seg med tykke briller eller kontaktlinser, men som ikke kan få laserbehandling. Operasjonene er utviklet ved to sykehus i Singap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Singapore (NTB-DPA):

Metoden innebærer at implantatlinser opereres direkte inn i øyet. Den kan bli til stor hjelp for pasienter som har forsøkt å få rettet på synet ved laserinngrep, men som har fått beskjed om at dette ikke lar seg gjøre, sier øyelegen Lee Hug Ming.

- Laserinngrep er noen ganger uegnet, for eksempel for svært nærsynte, for folk med tynne hornhinner eller med store pupiller. Bare i Singapore kan det dreie seg om rundt 500 pasienter i året, sier Lee til avisen Straits Times.

De nye såkalte ICLene har også den fordelen at de kan fjernes hvis det viser seg nødvendig. Laserinngrep i øyet er derimot irreversible, det vil si at de ikke kan gjøres om igjen hvis de først er foretatt.

ICLene settes på plass bak øyets regnbuehinne gjennom et tre millimeter langt snitt, som ikke trenger å sys etter inngrepet. En tre år lang prøveperiode med 300 deltakere har ifølge Straits Times vist at pasientene fikk perfekt eller nesten perfekt syn etter inngrepet.


Personvernpolicy