Tom Egeland: «Ulvenatten»

Tsjetsjenske terrorister med bomber og granater sender terror på direkten. Katastrofen er et faktum, likevel rives jeg ikke fullstendig med i handlingen i thrilleren «Ulvenatten».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

««Hvis politiet kommer, dør vi alle!» Ramzan Jevlojev åpnet jakken, lik en blotter, og viste frem virvaret av dynamitt og ledninger som var surret rundt overkroppen hans med grå gaffatape.»Dramatikken er til å ta og føle på i Tom Egelands nyeste roman «Ulvenatten». Boken tar opp et viktig og til tider glemt tema; konflikten mellom Russland og Tsjetsjenia.

Flere viktige problemstillinger som Norges makt og rolle i verdenspolitikken, invandringspolitikk og håndtering ved en eventuell krise i vårt eget land, dukker også opp.


Egeland setter også fokus på funksjonen til våre egne politikere i forhold til kjendisliv. Leker Norge politikk?

Dramatisk i studio


Dette vises på skjermen: kjente norske politikere, inkludert utenriksministeren samt publikum, er tatt til gisler under en direktesending av et debattprogram. Den kvinnelige programlederen er rikskjendis og en viktig brikke i terroristenes strategi for å innfri sine krav.

Et av kravene er blant annet et fritt Tsjetsjenia. I kulissene sitter Norges beste etterforskere og prøver å forhandle med de desperate terroristene.

««Er du dum?» Jussup hevet stemmen, men tok seg sammen før han fortsatte:«Disse terroristene kommer ikke til å overgi seg. Og norske myndigheter kommer ikke til å gi etter for kravene.

Så hvordan tror du dette ender? Jeg skal fortelle deg hvordan det vil ende! I et blodbad!»

Mens forhandlingen pågår, utvikler gisseltakingen i studio seg til et blobad. Det er krisestemning i lille Norge og stadig kringkastes dramaet til flere tv-kanaler verden over. Dette handler ikke lenger bare om Norge, snart angår dramaet hele verden.

Vi leser to parallelle historier; dramatikken under direktesendingen av debattprogrammet ABCDebatt og historien om en oppvekst i Tsjetsjenia med et grusomt utfall som har direkte innvirkning på situasjonen i dag.

Holder ikke løpet ut


I thrilleren møtes historiske fakta og gamle tradisjoner, nyere historie og personifiserte skjebner. Selv om dette er en skjønnlitterær bok, gir den leseren et godt innblikk i den sørgelige historien i Tsjetsjenia. Tom Egeland krever at leseren tar denne saken opp til diskusjon i seg selv.

Det er akkurat i denne sammenfletting av nytt og gammelt, fiksjon og fakta, at historien svekkes.


Det er ingenting å si på fantasien, innlevelsen og spenningstoppene til Tom Egeland. Men den tragiske historien og faktaopplysningene om situasjonen som er og har vært mellom Tsjetsjenia og Russland, er så voldsomme i seg selv at det ikke trengs svulstige adjektiv og ihjel-dramatiserte situasjoner for å gjøre det mer attraktivt for leseren.

Mot slutten dabber det av og boken innfrir ikke til forventningene som blir bygget opp gjennom historien. Det hele blir en litt for enkel avrunding og det er ikke fullt så gjennomført spennende.

Men boken er godt skrevet og vitner om stor kunnskap. I tillegg inneholder «Ulvenatten» alt det en thriller skal inneholde; bomber, våpen, biljakt og et mysterium som må løses. Derfor blir det terningkast fire.


Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus