Rusten Hill svikter aldri!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lauryn Hill var litt rusten, men mest rå, da hun leverte et fyrverkeri av en konsert på Moldejazz i går kveld. Med seg hadde hun en salig blanding av soul, reggae, rap og r&b.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyene var grå, men Lauryn strålte virkelig, tross rusten stemme.Skyene var grå, men Lauryn strålte virkelig, tross rusten stemme.

Mytene er mange rundt den sagnomsuste Lauryn Hill, og i forkant av årets jazzfestival har ryktene florert.

Ryktene om damen veksler nemlig mellom galskap, fanatisk gudetro, overtro, at hun er en vanskelig artist med uforsonlige divanykker og til de mere trolige; at hun tok en velfortjent pause for å konsentrere seg om sitt eget privatliv; mannen Rohan Marley og deres fire barn.

Men spørsmålet hos publikum og festivalledelsen minuttene før konsertstart var: Ville hun dukke opp eller ikke?

Hun kom, og takk Gud for det!

Ralph Myerz & the Jack Herren band var overveldet av Moldejazz, Romsdalsmuseet og sist men ikke minst publikum.Ralph Myerz & the Jack Herren band var overveldet av Moldejazz, Romsdalsmuseet og sist men ikke minst publikum.

Bergensbandet Ralph Myerz & the Jack Herren band hadde gleden av å varme opp, og leverte en sinnsykt bra konsert som kjørte publikum til smeltepunktet før det var klart for Lauryn Hill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Verdens tøffeste afro


Og da superstjernen, som seg hør og bør akkurat passe forsinket, entret scenen, var det til en ekstatisk mottagelse.

Lauryn Hill gav alt hun hadde på scenen.Lauryn Hill gav alt hun hadde på scenen.

Rykter og spekulasjoner betød ingenting lenger, for fra det sekundet Lauryn Hill & Co kom på scenen, smalt det.

Hovedpersonen selv var tøff som toget; iført platåsko, slengbukse og en utrolig gjennomført afro.

Med seg hadde hun et fargerikt orkester, bestående av fjorten musikere og sangere.

Dronningen av soul og årets Moldejazz, hadde publikum i sin hule hånd da hun startet med «Doo wop». Fortsatte med «Lost ones» og «To Zion» og skapte frysninger nedover ryggen på de fleste. Men så mistet hun grepet litt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliten Hill


«My woice is a bit rough» kunne hun fortelle, og spurte om alle kunne høre henne.

I disse fargerike kor damene bor det fantastiske stemmer.I disse fargerike kor damene bor det fantastiske stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en tøff Europaturne, hadde Lauryn tydlig problemer med stemmen, men dette gav oss bare en litt mere «rocka» utgave av sangfuglen.

Et stykke ut i konserten slet Hill med å få forsamlingens hele og fulle oppmerksomhet. Men da låter som «Killing me softly», «Ready or not» og «Just like the water», kom, var det enkelt å bygge en unison stemning. Med god hjelp i ryggen fra et fantastisk band.

Vi fikk også servert coverlåter fra Alicia Kays, 50Cents «Candy shop», og svigerfar Bob Marleys «Iron, Lion, Zion».

Lauryn befaler

Duncan fikk kjørt seg på orgel!Duncan fikk kjørt seg på orgel!

Lauryn viste ettertrykkelig hvem som var sjefen, hun hadde stålkontroll og styrte alle de fjorten musikerene med enkle håndbevegelser for å få det akkurat slik hun ville.

Selv om enkelte av publikum reagerte på lydproblemer mot slutten av konserten, tok verken Hill eller noen av de andre notis av slike «bagateller».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scenen var som en gedigen rytmeboks.

Publikum jublet av full hals og veivet med armene i været, til de fengende rytmene. På scenen rocket, hoppet, sparket og fektet Lauryn Hill med hele kroppen og gav alt hun hadde. Og litt til. Som kompensasjon for å komme litt sent, spilte hun mye lenger enn planlagt.

Og selv om Lauryn Hill trolig hadde trollbandt publikum alene, utgjorde hennes ensemble prikken over i'en. Konsertopptredenen vitnet om seriøs profesjonalitet.

Lauryn Hill frelste samtlige publikummere i Molde og det var reneste haleluja stemning på Romsdalsmuseet. Tross litt rust, blir det derfor terningkast fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ralph Myerz & the Jack Herren band var energiske, som vanlig!Ralph Myerz & the Jack Herren band var energiske, som vanlig!



..og rocka!..og rocka!



...og glade!...og glade!



Samtidig som de varmet opp publikum.Samtidig som de varmet opp publikum.



Mye mennesker hadde møtt opp denne kvelden.Mye mennesker hadde møtt opp denne kvelden.



Det er ingen tvil om at Lauryn Hill er vakker...Det er ingen tvil om at Lauryn Hill er vakker...



Lauryn Hill er tynn som en spiker, likevel er hun en av verdens største stjerner.Lauryn Hill er tynn som en spiker, likevel er hun en av verdens største stjerner.

Artikkelen fortsetter under annonsen



Det var til og med publikum utenfor gjerdet!Det var til og med publikum utenfor gjerdet!



Hills bassist er i tungvekterklassen!Hills bassist er i tungvekterklassen!



Lauryn Hill framførte også låter akustisk.Lauryn Hill framførte også låter akustisk.



Festivalsjef Jan Ole Otnæs og pressesjef Torbjørn Haugen: glade og lettet over at Lauryn Hill fant veien til Romsdalsmuseet.Festivalsjef Jan Ole Otnæs og pressesjef Torbjørn Haugen: glade og lettet over at Lauryn Hill fant veien til Romsdalsmuseet.






Hun forsvant ut av rampelyset etter å ha tatt verden med storm med hiten «Killing me softly» og det legendariske soloalbumet «The misseducation of Lauryn Hill».

I løpet av 2005 kommer hun ut med et nytt soloalbum og spekulantene rundt Lauryn Hill hvisker også om en gjenforening av «The fugees».


Til ettertanke


Før konserten fikk pressekorpset utdelt spillelisten, med plan over hvilke sanger som skulle komme og i hvilken rekkefølge, fra begynnelse til slutt. Men planen ble (heldigvis) ikke fulgt til punkt og prikke. For Hill & co improviserte, spilte og jammet mer enn hva biletten var verdt.



Jeg er skikkelig imponert over hvordan Lauryn Hill gav alt på scenen denne kvelden i Romsdalsmuseet. Jeg er også imponert over hvordan enkelte pressemedier har samvittighet til å stole kun på egen intuisjon og spilleplan og basere seg på dette. Det er utrolig hvordan enkelte kan knipse bilder, skrive om konserten, legge ut og selge saken FØR konserten er over. Det er virkelig godt gjort.