Grasrota kjøpes opp

Mens bloggere drømmer om å knuse medienes makt, kjøper mediegigantene stille og rolig opp nøkkelaktører i bloggosfæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gammel mann tjener penger på din misnøyeGammel mann tjener penger på din misnøye

Mandag ble det kjent at News Corp . kjøper Intermix, som står bak MySpace.com. MySpace er ingen ren bloggetjeneste, snarere en sosial møteplass, hvor medlemmene har egne profiler hvor de gjør kur til hverandre.

Tjenesten er en internasjonal versjon av den typen tjenester Dagbladets Blink representerer.

Småpenger


Intermix-aksjonærene får $580 millioner for tjenesten. Småpenger for News Corp., som eier en haug med aviser og TV-kanaler, blant dem Fox News, har en markedsverdi på $50 milliarder og omsetter for $6 milliarder årlig.

News Corp. kontrolleres av Rupert Murdoch, den tidligere teknoskeptiske mediemogulen som nylig erklærte sin omvendelse til digitale medier.

Kjøpet av MySpace er det siste i rekke oppkjøp av en i utgangspunktet opprørsk bloggosfære, som, når alt kommer til alt, gjerne selger seg til dem de var ment å være et alternativ til.

Blant lignende oppkjøp tidligere i år er New York Times kjøp av den dugnadsbaserte ekspertjenesten About.com , og Interactive Corp .s kjøp av AskJeeves og Bloglines.

Google, som nå må regnes som en av klodens mektigste medieaktører, eier allerede blogger.com, en av de største bloggetjenestene.

Hvem blir den neste?

Mange mener at Technorati vil bli kjøpt. Folkene som står bak SixApart, med Typepad og Movable Type, kan vel også tenkes å takke ja til en milliard dollar eller to om de blir spurt.

Og hvem vet: Kanskje guttene bak vært hjemlige BlogSoft også kunne tenke seg noen millioner som kompensasjon for år med hardt arbeid?

Misnøye for penger


Resultatet blir at opprørske bloggere gjerne kan skrike ut sin misnøye med den femte statsmakt, men det er den femte statsmakt som tjener penger på at de gjør det.

Er bloggosfæren uskadeliggjort før den i det hele tatt har fått noen reell makt?

Personvernpolicy