Sju tvangsgiftede jenter hentet til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil i år er sju jenter som er blitt gift mot sin vilje i utlandet hjulpet hjem til Norge av UDI. De merker en klar økning av tvangsgiftermål i ferien, skriver Dagsavisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): - Unge som blir giftet bort mot sin vilje er helt klart et økende problem i feriene. Bare hittil i juli har vi fått fem nye saker som gjelder tvangsekteskap i utlandet, sier Terje Bjøranger, leder av Utlendingsdirektoratets (UDI) kompetanseteam mot tvangsekteskap.

Kompetanseteamet, som samarbeider tett med blant annet politiet, barnevernet og Røde Kors, ble opprettet i november i fjor og i dag følger teamet opp 70 personer, hovedsakelig jenter under 18 år.

I tillegg til de sju som er kommet tilbake, jobber teamet med å få hjem ytterligere to som holdes tilbake av familien i utlandet. Ti andre jenter som fryktes tvangsgiftet i løpet av sommeren følges også nøye opp.

- I flere tilfeller har vi i samarbeid med barnevernet og politiet oppsøkt foreldrene til jentene og opplyst om at vi vil følge saken helt til hun kommer tilbake. I enkelte tilfeller har det ført til at jenta ikke har blitt gift, sier Bjøranger til Dagsavisen.

Han understreker at sakene ikke er avsluttede selv om jentene er hjulpet tilbake til Norge. Mange er mindreårige og har brutt kontakten med familien sin. De må starte på nytt helt alene, og vil trenge hjelp i lang tid. (©NTB)