Meny

Psykolog med sans for mystikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun skriver sagaer om kjærlighet, mystikk og overnaturlige evner, men tror ikke hun kan nå Margit Sandemos høyder. Men å skrive kiosklitteratur når man er psykolog er jo litt spesielt det også!

Camilla Hjertø er forfatter av serien NattØyne, kiosklitteratur med spenning og mystikk.Camilla Hjertø er forfatter av serien NattØyne, kiosklitteratur med spenning og mystikk.

Det er 30 varmegrader når jeg skal møte forfatter og psykolog Camilla Hjertø. Damen fra Storås er mildt sagt produktiv. Hun skrev sin første bok i 2000 og fem år senere er hun nesten ferdig med bok nummer ti.

Men å være produktiv på en dag som denne skal godt gjøres. Varmen er nesten uutholdelig, og Oslo sentrum er som en putrende gryte.

Vi har avtalt å møtes på en slags amerikansk kafé med stilige 60-talls seter, glitrende i blått og hvitt. Stedet ligger litt avsides i sentrum, og denne dagen føles det som å gå noen tiår tilbake i tid.

Lite mystikk


Jeg har forberedt meg på å møte en ganske så mystisk person, ettersom denne damen skriver bøker om spesielle evner og skumle hemmeligheter. At hun i tillegg er psykolog forsterker dette bildet. Hva er vel mer skummelt enn mennesker som leser deg som en åpen bok...?

Men all min skepsis blir gjort til skamme når Camilla omsider dukker opp. Hun er blid, lys, hjertelig og i et strålende humør!

Camilla; psykolog og forfatter.Camilla; psykolog og forfatter.

Vi slår oss ned ved et bord og få minutter senere serveres to gigantiske blåbærmilkshakes. Vi prater om løst og fast mens vi slurper i oss tjukk, blå veske, med krem og mynteblader på toppen.

- Jeg hadde aldri skrevet noe før, annet enn oppgaver på skolen, sier Camilla.

- Jeg leser alt, men så var det en sommer jeg ikke fant noe jeg hadde lyst til å lese, og da fant jeg ut at jeg skulle prøve å skrive det selv. En venninne av meg leste manuset og ble fullstendig hektet. Så da var det bare å fortsette, ler hun.

- Allerede ni av tjueto bøker (i serien «NattØyne» red.anm) er ferdige og jeg er godt i gang med den tiende. Det vil si at jeg snart er halvveis, forteller hun videre.

Så du har skrevet nesten ti bøker på fem år; det er da ufattelig mye! Hvor henter du inspirasjonen fra?

- Jeg finner ting å skrive om i hverdagen - ting jeg ser, opplever - men først og fremst i min egen fantasi. Jeg skriver ikke om personer som eksisterer, alt som står i bøkene er fiksjon, sier Camilla overbevisende.

Men bruker du noe av bakgrunnen din som psykolog i bøkene?

- Handlingen foregår i Bergen og der har jeg jo selv bodd. Hvilken kunnskap som kommer fra jobben min og hvilken som kommer fra skolebøkene er jeg ikke helt sikker på, men jeg kan jo litt om mennesklige relasjoner og livet generelt, jeg tenker jo som en psykolog, innrømmer hun og forteller videre:

- Bøkene er familiesagaer som handler om en helt vanlig, ung jente og handlingen foregår i nåtid. Hun blir kontaktet av sin mormor og merkelige ting begynner å skje.

- Bøkene er mystiske bøker, men det er like mye romantikk og det er spenning også mellom karakterene i boka, røper hun.

Kanskje litt Harry Potter?


Litt sånn Harry Potter? Eller er dette mer «Buffy»?

- Tja, kanskje det! Bøkene har ikke egen trolldomsskole, men det er ikke så langt ifra, medgår hun. - Det som er forskjellen her, er at mystikken i bøkene er en del av virkeligheten.

Er du litt som Margit Sandemo, da?

- Åh, det er jo fenomenalt å bli sammenlignet med henne, men jeg tror at

Første boken i serien NattØyne, kom ut sist mandag.Første boken i serien NattØyne, kom ut sist mandag.

det toget har gått for lengst, så det tviler jeg på, flirer Camilla.

Men hva synes du om betegnelsen «kiosklitteratur»?

- Jeg synes det er et helt greit begrep, det er billigutgaver i pocketform. Verre er det med smusslitteratur eller husmorporno, ler hun.

- Selv prøver jeg å fortelle en moderne historie, men med litt flere utfordringer og rollefigurer med personlighet og identitet. Jeg tror også at «kiosklitteratur» er en myte, det er ikke så klisjefylt i virkeligheten. Det er synd om man er farga av innstillingen om at kiosklitteratur er dårlig litteratur, om man frykter å være folkelig.

- Veit du, jeg har fått telefon fra samvirkelaget i hjembygda mi, de har bare to eksemplarer i hyllene og er helt fortvila fordi de trenger flere. Sånt synes jeg er artig, jeg vil selvsagt at flest mulig skal lese bøkene mine, de passer jo perfekt for sommeren, sier hun og stråler fornøyd.

Skinnet bedrar...


Helt til slutt må jeg likevel bare spørre: Og du da? Er du ikke noe mystisk?

- Nei, jeg er nok bare tørr og vitenskaplig, sier Camilla.


Akkurat da skiftes musikken; Nick Cave, med «Devils red right hand», strømmer ut av høytalerne og gir meg frysninger nedover ryggen.

- Eller..., sier Camilla med et lurt smil. - Jeg må innrømme at jeg har prøvd å spå i tarotkort, men det er mer som en selskapslek.

Hun fortsetter nølende:

- Men jeg kan heller ikke utelukke at det finnes noe annet der ute. Du kan si at jeg er åpen for overbevisning...

Visste jeg det ikke.
Om forfatteren:

Camilla Hjertø bor i Haugesund, der hun jobber som psykolog. Hun har bodd flere år i Bergen hvor mye av handlingen i «NattØyne» utspiller seg. «Hemmeligheter» er hennes romandebut.

Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
LydbøkerTakk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus