Frykter at norske leiesoldater kan øke terrorfaren

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom journalister skriver mye om norske private soldater i Irak, kan risikoen for at Norge blir utpekt som et terrormål øke. Det mener terrorforsker Anders Grindlia Romarheim ved NUPI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorforsker Brynjar LiaTerrorforsker Brynjar Lia

Oslo (NTB): - Sensasjonspreget omtale i tilknytning til terrorisme kan føre til at noen opplysninger blir hausset opp og kommer noen for øre som ellers ikke ville ha brydd seg om saken.

- Det de private soldatene driver med i Irak er ikke tilknyttet norske myndigheters arbeid. Men terrorister er ekstremister og kan straffe en nasjon kollektivt for noe enkeltpersoner foretar seg, sier Anders Grindlia Romarheim ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Tirsdag sa Espen Lie i Omega Group til Dagsavisen at minst 26 nordmenn arbeider for private sikkerhetsselskaper i Irak.

Den tidligere torpedoen bekreftet også at nordmenn hadde drept irakere.

Terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er mer forsiktig i sin vurdering av hvilke konsekvenser omtale av nordmenn på private oppdrag i Irak kan få.

- Medieoppmerksomhet omkring norske private soldater i Irak øker sjansen for at de jihadistiske nettstedene plukker opp dette og sprer nyheten videre på arabisk, sier Lia til Dagsavisen.

Terrorforskeren mener dette kan skape et inntrykk av at norske myndigheter er militært i Irak i større grad enn det som er tilfelle.

(©NTB)