Litt.klikk: «Ekko»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken brenner gjerne Øyvind Vågnes en cd til deg, med spillelisten til boken «Ekko», om du trenger bakgrunnsmusikk til lesningen i sommervarmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navn:


Øyvind Vågnes

Alder:

32 år

Sivilstatus:


Gift

Hvor var du da du skrev boka?


- Oj! Mange stader. I leilegheit og på kafé, i ein og annan bar. I Bergen, Oslo, New York, Seattle, San Francisco. Eg har skrive der eg har budd dei siste tre åra.


Hvem tenkte du på da du skrev boka?


- Eg tenkte ikkje på nokon spesiell person, eigentleg. Dersom eg tenkjer på ein eller annan lesar klarer eg ikkje skrive.

Hvilken type PC skrev du boka på?

- Først skreiv eg på ein iBook, så på ein PowerBook. Den sit eg og skriv dette på. Det går i Mac.


Hvordan valgte du bokas tittel?

- Boka handlar mykje om gjentakingar - korleis det kjennest som vi er fanga inn av dei, slik at vi ikkje klarer å styre livet i ei ny retning - og eg syntest ekkoet fungerte som eit godt og samlande bilete. Dessutan ber boka i seg mange ekko frå andre bøker, og frå filmar og songar og slikt, så tittelen passa bra på den måten òg.


Hva er ditt yndlingsord?


- Eg likar «morgon». Og «song». Nynorsken er full av favorittord. Dei ligg i munnen som små karamellar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Hvilken bok har du aldri klart å fullføre?

- Mange. Eg gir eigentleg for lett opp. Lat oss ta noko pinleg, noko eg synest det er litt flaut å innrømme: Thomas Pynchons «Gravity's Rainbow» har det passa å byrje på fleire gonger, men eg har av ulike grunnar aldri kome vidare, og så har ei anna bok kome i vegen. Eg skal nok få det til ein gong.

Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?

- Eg gler meg berre til å skrive den eg skal i gong med å skrive, eg.


Hvilken bok ville du tatt med deg dersom bokhylla brant?

- Dei fleste bøkene i hylla er erstattelege. Men nokre er sjeldne, bøker eg har fått i gåve. Det må ha blitt dei. Og kanskje «Gravitys Rainbow».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken CD passer best som soundtrack til boka?

- Eg har faktisk ei speleliste i iTunes med alle songane som spelar seg inn mellom permane i «Ekko», og det er snakk om over tjue spor. Bandet Yo La Tengo er viktig i boka. Om nokon vil ha ein cd brenner eg gjerne! - det er berre å skrive til vagnes@skrift.no.


Oppsummer boka i en setning.

«Ekko» er eit eventyr som tek tre karakterar - ein ung mann, ein gammal mann, og ei ung kvinne - inn i og ut av einsemda; i møte med kvarandre finn dei nye sider ved seg sjølve, og oppdagar at livet brått endrar seg og kan tyde noko anna.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Hvilken skuespiller passer best til å spille hovedpersonen i boka?

- Hehe. Det var eit artig spørsmål. Hm. Jon Bleiklie Devik hadde vorte ein god Lasse Echo. Og så skulle eg hatt Mary-Louise Parker som Julia Winther.


Hvem skulle du ønske hadde din bok på nattbordet?

- Den som les dette akkurat no: du som sit der ved skjermen! Eg vil til ditt nattbord.


Forfatteren:


Øyvind Vågnes (f. 1972) er fra Brattvåg på Sunnmøre. Han har bakgrunn fra Universitetet i Bergen, bl.a. som doktorgradsstipendiat ved engelsk institutt. Debutboka «Ingen skal sove i natt», kom ut i 2003.

Om boka:

En roman om hvordan man egentlig til slutt skal fortelle historien om sitt eget liv.

Lasse Echo tråkker på en rusten, tykk spiker, noe som får avgjørende konsekvenser. Han blir lagt inn på sykehus og blir tvunget til å erkjenne at livet står i stampe. Hva er det han egentlig vil? Lasse har ingen, han har ingenting. Hjemme igjen blir han tatt hånd om av naboen og utleieren Walter Winthrop Winter, og vennskapet med Walter åpner for nye muligheter.

Plutselig er han i en verden han ikke kjenner og han er nødt til å følge tilfeldighetene som styrer livet hans. Kanskje gjør dette at han blir et bedre menneske?

Kilde: Tiden.no


Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker