- Har våpenet Trotskij ble drept med

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isøksen som ble brukt til å drepe Leo Trotskij i Mexico, kan ha dukket opp igjen, 66 år etter den legendariske sosialistens død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leo Trotskij (Foto: marxists.org)Leo Trotskij (Foto: marxists.org)

Mexico by (NTB-Reuters): En kvinnelig taxisjåfør i Mexico sier at hun fikk øksen av sin far, som var politimann.

Det er imidlertid kommet få opplysninger om hvordan faren hennes fikk tak i den.

Trotskij ble kastet ut av Sovjetunionen i 1929 etter å ha kommet på kant med sin tidligere revolusjonskamerat, kommunistlederen Joseph Stalin. Han emigrerte senere til Mexico, men i august 1940 ble han oppsøkt av en spansk Stalin-tilhenger som slo ham i hjel med en isøks.

Trotskijs barnebarn, Esteban Volkov, sier at han tror kvinnen ønsker å selge ham øksen.

Han er ikke sikker på om den virkelig er drapsvåpenet, og vil at øksen sammenlignes med et bilde av drapsvåpenet som finnes i et Trotskij-museum i Mexico by.

Volkov har også sagt at han vil avgi DNA-prøve slik at blod som angivelig er på øksen, kan sammenlignes med hans eget. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PS

I filmen om den meksikanske kunstneren og foregangskvinnen Frida Kahlos liv, spiller Geoffrey Rush rollen som Leo Trotskij.

Trotskij, eg. Bronstein, Lev Davidovitsj, 1879-1940, russ. revolusjonær og politiker. To ganger dømt til forvisning i Sibir, men flyktet. Etter bolsjevikenes maktovertakelse folkekommissær for utenrikssaker. Ble senere krigskommissær og organiserte Den røde hær. Etter Lenins død ble han utmanøvrert av Stalin og deportert fra SSSR i 1929. Etter å ha levd i eksil i Tyrkia og Frankrike fikk han oppholdstillatelse i Norge i 1935, men ble 1936 utvist til Mexico. Under Moskvaprosessene ble han dømt til døden in contumaciam, og 1940 ble han myrdet i sitt hjem i Mexico by.

(Kilde: Caplex)