Serafin og Ruffen - kult og barndom!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husker du Serafin og Ruffen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Serafin tok pusten fra meg med sitt makeløse mesterverk en gang på det glade åttitallet, og Ruffen ble jeg inderlig glad i da han kom svevende inn i livet mitt i den spøkelsesaktige, flyvende hollenderen, i samme tidsepoke.

Mamma var opptatt av pedagogiske barnebøker, farger og stimulanse for barnesinn, jeg visste bare at Serafin og Ruffen var fantastiske. Og gjensynet med de to er meget gledelig.

«Serafin og hans makeløse mesterverk»

Philippe Fix,
Norsk tekst: Odd Børretzen
(Gyldendal Forlag, 2005)


Jeg blir enda fascinert av Plym i den stripete altmulig-genseren som går over haken, hamsteren Herkules og selvsagt livsglade, misforståtte Serafin, som tryller frem de mest fantastiske oppfinnelser.

«Litt lim, litt papir, noen stykker tre og litt kork, og Serafin tryllet fram de vidunderligste innretninger hvor ting gikk rundt og opp og ned og fram og tilbake, mens de gav fra seg fornøyelige, knirkende, pipende og klemtende lyder.»

Handlingen er lagt til Paris, der en voksen mann lever ut barnet i seg og skaper ting ingen har sett maken til; sirkus, store slott,et gigantisk enmannsorkester og drager som spruter ild.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


«Ruffen sjøormen som ikke kunne svømme»

og

«Ruffen og det mystiske hullet»

Tor Åge Bringsværd,
Illustrasjoner: Thore Hansen
(Gyldendal Forlag, 2005)


Ruffen, den snille sjøormen, er igjen ute på nye eventyr på den mystiske øya langt ute i havet, som bare er synlig hver tirsdag og fredag.

«Kapteinen kremter og ser seg strengt omkring.
«For det første: Det er et fint hull å gjemme alle skattene våre i.
»
«Enig!» roper alle sjørøverne.
(

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hull?

tenker Ruffen)
«Ingen tør våge seg forbi et slikt uhyre,» sier kapteinen
«Akkurat!» roper sjørøverne
(

Uhyre?

tenker Ruffen)»

«Ruffen sjøormen som ikke kunne svømme» er den første historien om Ruffen, mens

«

Ruffen og det mystiske hullet» er en helt ny bok. Begge byr på spenning og moro. Og med gjenkjennelige, flotte illustrasjoner, laget av Thore Hansen, er det lett å bli revet med, både for liten og stor.

Kultstatus


Mens Serafin er en litt komplisert bok for litt eldre barn, med dype meninger og enkelte ting som må forklares, passer Ruffen for de som er rundt fem-seks år. Begge passer de også selvfølgelig for barnlige voksne!

Artikkelen fortsetter under annonsen

De morsomme historiene har iboende moral, som er god å ta med seg videre i livet, og tegningene er finurlige og forseggjort. Bøkene om Serafin og Ruffen utgjør klassikere av høyeste rang.

Med nye, flotte utgaver fra Gyldendal, er det fullt mulig å føre den gode følelsen bøkene har gitt deg, videre til dine egne små krabater.

Her er det ingen tvil, begge mine to gamle venner får terningkast seks!


Serfafin

er oversatt av Odd Børretzen og den første boken kom ut i 1969.

Bøkene om

Ruffen

utkom tidlig på 70-tallet, den første i '72. Den første boken «Sjøormen som ikke kunne svømme» er gitt ut på ny, samtidig som den fjerde boken «Ruffen og det mystiske hullet».

Kilde: Gyldendal.no

Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker