Importavgiften på biler kan forsvinne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Importavgiften på biler kan forsvinne innen fem til ti år. Avgiften utgjør mellom 30 og 50 prosent av kjøpesummen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jo mer avgass, jo mer avgift.Jo mer avgass, jo mer avgift.

Importavgiften på biler kan forsvinne innen fem til ti år som følge av et nytt EU-direktiv. EU vil at avgifter for kjøp og bruk av bil i større grad knyttes opp til CO2-utslipp.

EU vil avskaffe importavgiften på personbiler og erstatte denne med et mer miljøtilpasset avgiftssystem, melder Aftenposten.

I fjor dro staten inn vel 16 milliarder kroner i engangsavgiften som pålegges alle norske biler. Avgiften utgjør mellom 30 og 50 prosent av kjøpesummen for nye biler.

EU åpner for at inntektsbortfallet skal dekkes inn gjennom økte bruks- og eieavgifter som bensinavgift og årsavgift. EU vil også ha en ny CO2-avgift. Innen få år er planen at 50 prosent av bilavgiftene knyttes direkte til CO2-utslipp. Miljøvennlige biler vil bli favorisert, mens bensinslukerne ventelig vil bli tøffere beskattet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både norsk bilbransje, bileierne og miljøvernorganisasjonene støtter forslaget.

- Tiden ser ut til å være overmoden for å endre avgiftssystemet. Ny CO2-vennlig teknologi er på full fart inn og partiprogrammene er fulle av løfter om å støtte endringer i mer miljøvennlig retning, sier Finn Tandberg, direktør i Bilimportørenes Landsforening. (NTB)