Meny

Bombevarsel kan drepe flere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det blir advart om en bombe, er det ikke sikkert dødstallene blir lavere - kanskje tvert imot.


Varsles det, kan flere dø.Varsles det, kan flere dø.

I Irak har mer enn 200 mennesker gått inn i døden med bomber rundt kroppen sin, bare i år. Muligens var bombene i London også utløst av selvmordsbombere. Men selv om vi hadde et perfekt bombedetekteringssystem ville vi ikke nødvendigvis få færre tapte liv.

Vi er vokst opp med en sterk tro på at den rette teknologien kan løse ethvert problem. Derfor bruker blant andre Pentagon forskningsmidler på teknologi som kan oppdage selvmordsbombere før de når sitt mål. Men andre forskere påpeker faren for at advarsler faktisk kan medføre større tap av liv enn dersom bombemannen sprenger seg selv uanmeldt.

Sensorer


Det er i dag mulig å lage sensorer som kan «lukte» ledninger og eksplosiver på 30 meters avstand. En artikkel i Wall Street Journal tegner et scenario hvor en selvmordsbomber blir oppdaget på denne måten, og en sikkerhetsvakt får beskjed. «Løp, det er en bombe», skriker han, og folk løper eller kaster seg på bakken. Men i det bombemannen møter sin skaper, drepes ikke færre av menneskene rundt ham, faktisk flere.

Hvorfor? Jo, rett og slett på bakgrunn av det gruoppvekkende faktum at mennesker nærmest bombemannen tar av for mennesker lenger bort.- En stor, tett folkemengde plasserer flere mennesker i veien, men sannsynligheten for å bli rammet synker eksponensielt med størrelsen på folkemengden, påpeker professor Edward Kaplan ved Yale universitetet og Moshe Kress i den amerikanske marinen i en fersk studie.

- Når menneskene flykter, er det færre nær bombemannen som kan absorbere fragmentene, og flere ubeskyttede mennesker lenger borte. Enkel geometri viser at du kan treffe flere mennesker i en radius 10 meter unna enn tre. Hvis den første ringen av ubeskyttede mennesker er i en større radius, så blir flere truffet, sier Kaplan.

Død, dødere, dødest


Den samme effekten oppstår når folk kaster seg ned. Hver enkelt eksponerer en mindre del av seg selv, men igjen går det på bekostning av de andre. Bomber kan ha fra 500 til 1000 fragmenter, og på et makabert sett og vis er det bedre om ti mennesker rammes av 50 fragmenter hver, enn at 100 rammes av fem hver, hvis utgangen er dødelig i alle fall.

Derfor er det ikke sikkert at teknologi som varsler i siste sekund er det man skal satse mest på, kynisk sett. Viktigere er det å stanse selvmordbomberne på et tidlig stadium. Derfor konsentreres innsatsen om å forstå hvem selvmordsbomberne er, hva som motiverer dem, og hva som kan stoppe dem.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus