Meny

Flere eksplosjoner i London

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks voldsomme eksplosjoner rystet London i dag. Minst 40 mennesker skal være drept i terroraksjonen. Torsdagens eksplosjoner i London var et terrorangrep, fastslår den britiske statsministeren Tony

London (NTB-Reuters-DPA):

En hittil ukjent gruppe tar i terrornettverket al-Qaidas navn på seg skylden for eksplosjonene i London, ifølge nyhetsbyrået ANSA i Italia.

Flere tunnelbanestasjoner i London ble torsdag morgen evakuert etter minst en større hendelse i anlegget. Flere mennesker skal ha blitt skadd.

Bekymrede nordmenn kan ringe UDs nødnummer:

22242079, 22242062, 22242026 og 22243101.

Det ble hørt et smell på stasjonen Liverpool Street. Flere personer skal være skadd i denne hendelsen. Det skal også ha vært en eksplosjon ved stasjonen Aldgate, ifølge CNN. Samtidig fortalte øyenvitner at det kom en strøm av mennesker dekket av blod ut av stasjonen Aldgate.

Hele tunnelbaneanlegget ble deretter stengt etter at den britiske hovedstaden ble rammet av strømbrudd, ifølge øyenvitner.

Det skal også ha «vært en annen hendelse ved Edgware Road», som er en annen tunnelbanestasjon nordvest i London, ifølge en talsmann.

Hele området rundt Liverpool Street ble sperret av etter smellet.

- Folk har blitt innesperret i 30 minutter, og flere har besvimt eller fått panikk, sier et øyenvitne fra nyhetsbyrået Reuters, som befant seg på stasjonen Euston.

En buss i London ble torsdag rammet av en eksplosjon, ifølge politiet.

Bussen som ble rammet, befant seg på Tavistock Square sentralt i London. Politiet har nå sperret av området.

Øyenvitner forteller at taket på bussen ble sprengt av i eksplosjonen. Flere mennesker skal også ha blitt skadd i denne hendelsen, ifølge øyenvitner

Hele tunnelbaneanlegget i byen er stengt etter flere eksplosjoner.

Politiet i London sier det er for tidlig å si hva som var årsaken til eksplosjonene, og om de er relatert til terrorisme.

Den britiske konservative politikeren Alan Duncan mener det er klart at eksplosjonene i London dreier seg om et terrorangrep.

EU-parlamentets president beskrev hendelsene som «en koordinert serie av angrep», og han sa mange mennesker hadde mistet livet som følge av eksplosjonene.

Kriseteam

Utenriksdepartementet har satt inn et kriseteam i forbindelse med eksplosjonene i London.

-20 personer er i operasjon i forbindelse med eksplosjonene. Vi prøver å få klarhet i hva som er skjedd og svarer på henvendelser til vår krisetelefon, sier informasjonsrådgiver Oona Solberg i UD.

UDs kriseteam kan nås på følgende telefonnummer: 22242079, 22242062, 22242026 og 22243101.

Utenriksdepartementet har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som oppholder seg i London.

- I disse ferietider er det mange nordmenn som er i London. Det er vanskelig å få oversikt, fordi mobilnettet har brutt sammen. Men vi vet at en gruppe norske ungdommer som er på språkreise i England er på sightseeing i London i dag, sier Solberg

Den norske ambassaden har ikke kjennskap til om nordmenn er skadd i eksplosjonene i London. Flere tusen norske turister kan oppholde seg i byen.

- Ingen nordmenn som var i nærheten av eksplosjonene har foreløpig meldt seg til oss. Vi jobber nå for å få en oversikt om nordmenn er direkte berørt. Så langt vet vi ikke noe om dette, sier ministerråd Knut Hauge ved ambassaden i London til NTB.

Ambassaden har satt i verk en kriseplan, og det er satt ned en krisegruppe under ambassadør Bjarne Lindstrøm. Det er opprettet kontakter med Sjømannskirken og britiske myndigheter.

- Det strømmer nå på med telefonhenvendelser fra nordmenn. Nordmenn som trenger hjelp eller har informasjon, kan ta kontakt med krisetemaet i UD, eller direkte med oss. Vi oppdaterer fortløpende vår hjemmeside

www.norway.org.uk

, sier Hauge.

Han sier det er umulig å vite hvor mange nordmenn som oppholder seg i London.

- London er ett av de mest populære reisemålene for nordmenn. Det er til en hver tid flere tusen nordmenn i denne byen, sier Hauge.

VG: Storbritannia

Dagbladet: Flere eksplosjoner i London

NRK: Eksplosjoner i London

Nettavisen: Massiv terror mot London

BBC: Several hurt in Tube «explosion»


Den norske ambassaden i LondonTakk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus