Meny

Mysterious skin

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rystende og vakkert om overgrep.

Pedofili er et tema som virkelig er i vinden for uavhengige amerikanske filmskapere. Filmer som både «Happiness» og «The Woodsman» (som kommer på kino senere i år) har på sine egne måter tatt tak i ulike aspekter ved overgrep mot barn.

Med «Mysterious Skin» klarer den unge og fremadstormende filmskaperen Gregg Araki å gi sin unike og til tider nesten vakre vinkling på grusomheter som barn blir utsatt for.

To skjebner


Vi følger to gutter som begge opplevde å bli misbrukt av baseball-treneren sin da de var åtte. Brian (Brady Corbet) har fullstendig undertrykket episoden. Når han som tenåring begynner å slite med både psykiske og fysiske problemer, kommer han opp med de rareste teoriene for å forklare det som skjer med kroppen hans. Han konkluderer med at det nok var romvesener som kom for å hente ham som barn.

(Foto: Filmweb.no)(Foto: Filmweb.no)


Neil (Joseph Gordon-Levitt) husker overgrepet alt for godt. Allerede som 8-åring hadde han seksuelle følelser for menn, og på mange måter var han nesten forelsket i treneren som opptrådte som både forfører og farsfigur i ett. Senere i livet fortsetter han å oppsøke menn som utnytter ham seksuelt; forskjellen er at han som tenåring får betalt med penger i stedet for godteri. Neil utstråler en enorm seksuell energi, og føler en fullstendig kontroll over sin egen kropp og sitt eget liv. Han er likevel dypt merket av det som skjedde den sommeren for mange år siden.

- Der hvor normale mennesker har et hjerte har Neil et bunnløst svart hull, sier bestevenninnen hans Wendy.

Dømmer ingen

Det unike med «Mysterious skin» er at filmen ikke er ute etter å dømme noen. Dette er ikke en historie om misbrukte barn som får hevn over sin overgriper eller som plutselig forandrer livet sitt etter at sannheten kommer fram. Dette er snarere enn svært ærlig og realistisk framstilling av hvordan episoder i barndommen kan gi arr som aldri forsvinner.

Det er mulig du liker «Mysterious skin» dersom du likte:

Happiness

Kids

Gregg Araki har laget en film som til tross for sitt dystre innhold både er sexy og rett og slett lekker å se på.

Skuespillerne gjør fantastiske prestasjoner. Særlig leverer den relativt ukjente Joseph Gordon-Levitt en tolkning av den dypt forstyrrende Neil som burde løfte ham opp i stjernenes rekker. Levitt har en rå utstråling som får en til å tenke på storheter som James Dean.


«Mysterious Skin» er på ingen måter en enkel film. Den passer definitivt ikke for de ømfintlige, og du skal være nokså hardhudet for å ikke snu deg bort under de tøffeste scenene.


Filmen gjør dypt inntrykk og henger ved deg lenge etter at du forlater salen. Dette er definitivt en av årets beste filmer, og du bør få den med deg i sommer.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus