Meny

Hett i Kongsberg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det skyldtes ikke jazz alene.

Solen viste seg fra sin aller varmeste, sterkeste og vakreste side torsdag, dag nummer to i årets Kongsberg jazz.

Kongsberg ligger idyllisk til en drøy times utenfor Oslo. Numedalslågen fosser gjennom den frodige byen, og ungdommen råner om kapp med ungdom fra sidestrøk som Lampeland og Veggli. En fredfull plett på jord. Men ikke i juli.

Jazz? Ja, jøss


For riktig å føle på stemningen toget min kollega Stig og jeg til Kongsberg allerede kl 11. Vel fremme var det bare å vente på at stemningen skulle reise seg, for selv om det var kos rundt i alle kriker og kroker, så var det nesten urimelig varmt til Norge å være. Og da blir man lat.

Men dog, jazzhunder og musikkelskere krøp ut fra kriker og kroker. Tonene farget gatene. Gateboder bidro til shoppestemning (nei, det holdt ikke med bodene i Roskilde), det var barnival med Espen Jazzkeladd (fantastisk navn), musikkhøyskolestudenter på utescenene (perfekt), gamle menn med pipe og unge damer med barnevogn, og kjendis-jazzelsker og festivalens høyreiste beskytter, Knut Borge, i skyggen med en iskald pilsner. Alle koste seg i de dagene som setter Kongsberg på hodet en periode i juli hvert år.

Men jommen var det varmt.

Kveldens mål var Arve Henriksen på EnergiMølla (les egen anmeldelse her), Tord Gustavsen Trio på kinoen og Jamie Cullum.

Sistnevnte beskrives som mer jovial enn David Letterman, Fredrik Skavlan og Odd Børretzen tilsammen, digger Bugge Wesseltoft og fikk strålende kritikker for sin opptreden på Roskilde søndag. Live har unggutten pop'et seg litt opp, og er både høyt og lavt på scenen.

Og skal man tro ungdommen var Jamie, britisk musikks wonderboy, grunn nok til å busse fra for eksempel Hallingdal til Kongsberg.

Jamie - bare for musikken

Kjersti Dalseide (18), Ingunn Myron (18) og Harald Barstad (19) hadde nylig kommet seg ut av bussen og inn i solsteika da jeg traff dem i jazzgaten utenfor Grand.

- Vi kom i dag med buss, men det er bare Harald som skal være her en hel uke, forteller jentene.

- Jeg skal bo hos slektninger og kose meg med festivalen, sier nittenåringen. Men nitten år og ihuga jazzfan?

- Det er ikke hva som helst. Avant garde og frijazz holder jeg meg langt unna. Det blir bare mas og kaos når alle skal utfolde seg på én gang. Harald rister på hodet.

- Det må være melodi, skyter Kjersti inn. Det er viktig.

De skal se Jamie Cullum i kveld, i Kongsberghallen. Mannen eller musikken, spør jeg:

Jentene ler:
- Jamie, musikken. Ja, han og da.

Harald skal se superstjernen Chick Corea, og det gleder han seg veldig til.

- Det er kanskje for spesielt interesserte, men... Jamie Cullum er jo en kommersiell utøver. Corea er mer utfordring for ørene, mer variasjon i hver tone.

- Musikken står i hovedsetet, sier Kjersti. - Man får en følelse... Hun ser på de andre. - Man får en følelse, en stemning. Og det er kos - bare koselig.

Er det ikke for varmt, prøver jeg.

- Å nei, så absolutt ikke. Det er deilig, smiler trekløveret før de finner veien til utescenen hvor de unge og ennå uoppdagede talentene befinner seg.

Og skal man tyde de ferskeste rapporter fra Jamies konsert så var det en god gammeldags skrike-konsert. I det Jamie gikk på scenen satte jentene, og kvinnene, igang sine primalskrik. Og slik fortsatte det.

Med andre ord, Jamie klarte det i Kongsberg også.

Kjersti Dalseide (18), Ingunn Myron (18) og Harald Barstad (19)Kjersti Dalseide (18), Ingunn Myron (18) og Harald Barstad (19)

De skyggefulle ølteltene var svært populæreDe skyggefulle ølteltene var svært populære

Unge og lovende fra blant annet Norges Musikkhøyskole, fikk utfolde seg på utescenen i jazzgaten.Unge og lovende fra blant annet Norges Musikkhøyskole, fikk utfolde seg på utescenen i jazzgaten.

Ingen som vil kjøpe billetter?Ingen som vil kjøpe billetter?

En smilende og fornøyd festivalsjef - Martin Revheim - unnet seg «gående buffet».En smilende og fornøyd festivalsjef - Martin Revheim - unnet seg «gående buffet».

Jazz får være jazz. Hester er bedre.Jazz får være jazz. Hester er bedre.

En liten dypp i fontene var fint for de aller minste. Og største.En liten dypp i fontene var fint for de aller minste. Og største.

Juggel, solbriller, nips, metal-shirts, naglebelter, keramikk og egyptiske symboler i salig blanding.Juggel, solbriller, nips, metal-shirts, naglebelter, keramikk og egyptiske symboler i salig blanding.

Gamle Kongsberg Jazz' T-shirts gikk unna for en femtilapp stykket.Gamle Kongsberg Jazz' T-shirts gikk unna for en femtilapp stykket.

... Og til sist: Ikke til å unngå i heten som hersket... Og til sist: Ikke til å unngå i heten som hersket

Mer i Neste Klikk:
-

Intervju med Martin Revheim

, jazzsjef i Kongsberg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus