Meny

Helen Oyeyemi: «Ikaros-jenta»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helen Oyemi forhekser deg med sin debutroman; bare litt synd at magien blir brutt akkurat når det er på sitt mest spennende.

«Ikaros-jenta»

Helen Oyeyemi,
Oversatt av Mona Lange
(Gyldendal Forlag, 2005)

I «Ikaros-jenta» møter vi den kloke åtteåringen Jess, som skriver Haikudikt og leser Shakespeare. Foreldrene kommer fra hvert sitt land; England og Nigeria. Men hvor hører Jess hjemme?

Jess føler seg ofte annerledes og ensom, men møte med morens hjemland, Nigeria, blir et vendepunkt.

I Nigeria blir Jess blant andre kjent med TillyTilly: Jenta med de mange hemmelighetene er flink til å såre de som kommer nærme henne; noe hun mer enn gjerne lærer bort til Jess.

««Hvor er hun hen?» hvisket Jess.
TillyTilly snurret rundt på tåspissene.
«Hun er død...» Jess stirret på henne. Hun skalv om munnen mens hun kjempet for å snakke, tenke. «Du -?»

TillyTilly smilte høflig, som om hun egentlig ikke konsentrerte seg om det de snakket om, men om noe helt annet.
«Ikke vær dum, Jessy, jeg kunne ikke drepe noen. Jeg er for liten.»
Hun lo.
»

Litt etter litt kommer familiens historie for en dag og da er det ikke lett å være Jess. Men hva er virkelighet og hva er fiksjon? Hva er tro og hva er overtro?

Ung debutant


En dag kom Helen Oyeyemi hjem til sine foreldre med en bokkontrakt. Et forlag hadde betalt en millionsum for manuskriptet hennes, som hun hadde skrevet i smug på jenterommet.

Selv er hun halvt nigeriansk og halvt engelsk; det er derfor lett å tenke at romanen i alle fall er delvis selvbiografisk.

Boken er skrevet på en nær, men likevel fjern måte. Ved å se hendelsesforløpet gjennom Jess' øyne, er det hennes tanker og verden en opplever.

Leseren får kjenne Jess' «annerledeshet» på kroppen og får forståelse for hvordan hun distanserer seg fra livet og fra «de andre».

En slags besettelse


«Ikaros-jenta» er en sterk debut for en ung jente. Jeg er imponert over hvordan hun formulerer seg og virkeliggjør Jess på en helt særegen måte.

Det er en slags besettelse i boka og i Jess; en besettelse som gjør at jeg ikke kan legge den fra meg, som gjør historien mer og mer spennende, side for side.

Denne spenningskurven bygges opp gjennom hele boka, men svarer ikke helt til forventningene mine mot slutten. Den stoppet akkurat rett før mål og det skuffer meg.

I en så komplisert, vakker og innholdsrik bok, ble slutten litt for enkel.

Derfor ble dette til slutt en svak firer.

Forfatteren:

Helen Oyeyemi ble født i Nigeria i 1984. Moren er nigeriansk og faren engelsk. Familien flyttet til England da hun var fire år gammel.

For moren som kjører t-bane i London og faren som er lærer, var det en stor overraskelse at boken ble kjøpt opp.

I dag studerer Helen sosiologi og statsvitenskap ved Corpus Christi College i Cambridge. Boka kom ut i Englang og USA våren 2005 og er solgt til en lang rekke land.

Kilde: Gyldendal.no

Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus