Meny

Vellykket stjernesmell

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kl 07.52 i morges traff romsonden Impactor kometen Tempel 1 i et usedvanlig vellykket stjernesmell.

Tegning av sammenstøtet (NASA).Tegning av sammenstøtet (NASA).

Den vaskemaskinstore romsonden Impactor ble siktet inn mot den 14 kilometer lange kometen Tempel 1 mens avstanden fremdeles var 880.000 kilometer.

I morges, åtte minutter før klokken åtte norsk tid, møttes de to langt uti verdensrommet.

Impactor og moderfartøyet FlyBy startet sin lange reise den 12. januar. På morgenen den 4. juli var reisen slutt for den ene av dem, som smalt inn i Tempel 1 med en fart på 37.000 kilometer i timen.

Sammenstøtet var kraftigere enn ventet, og nå håper forskerne at det ble slått løs stoffer vi ikke kjenner.

- Dette kunne ikke gått bedre, sa reporteren på NASA TV i morges slik vi så det og hørte det over NASAs webcast.

Fra 880.000 kms avstand ble denne 100 x 80 cm, 370 kg tunge enheten siktet inn mot Tempel 1.Fra 880.000 kms avstand ble denne 100 x 80 cm, 370 kg tunge enheten siktet inn mot Tempel 1.

Vitenskapsmennene er ekstatiske, sa han.

Tempel 1 endret sin bane ørlite og har nå et stort krater på overflaten.

Stoffene som ble slynget ut som følge av sammenstøtet skal gi forskere svar på spørsmål om universets opprinnelse, som de håper den 4,6 milliarder år gamle kometen bærer med seg svarene på.

En CD med flere hundre tusen navn, inkludert mange nordmenn, fulgte med Impactor inn i stjernesmellet, som en slags kosmisk hilsen til den fjerne gjesten av is og stein, fra den blå planetens innbyggere.

Kometens dag


Tempel 1 ble oppdaget i 1867. Den suser gjennom verdensrommet med en fart på mer enn 100.000 kilometer i timen. Den relative hastigheten i sammenstøtet var mindre fordi begge objektene er i bevegelse.Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus